Γιατί η ψηφιακή μετάβαση είναι μονόδρομος
- 10/12/2015, 17:00
- SHARE
Τι σημαίνει ο νέος ψηφιακός δρόμος για τις εταιρείες.
των Ρόμπερτ Πεφάνη, Καθηγητής Επικοινωνίας & Νίκου Κόκκινου, Digital Transformation Consultant, Λονδίνο
Η νεώτερη ιστορία της ανθρωπότητας έχει χαρακτηριστεί από δυο-αναίμακτες- επαναστάσεις, τη βιομηχανική στις αρχές του 19ου αιώνα και την ψηφιακή, η οποία και είναι εν εξελίξει, από το 1990 που πραγματοποιείται πολύ πιο γοργά.
Με τον ίδιο τρόπο που η μαζική παραγωγή προϊόντων άρχισε να αλλάζει ριζικά προ δυο αιώνων, παρομοίως, οι σύγχρονες εταιρίες οφείλουν να ασπαστούν και να εφαρμόσουν την ψηφιακή μετάβαση.
Στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, σημαντικός αριθμός εταιριών έχουν ήδη επενδύσει στην μετάβαση σε ψηφιακή λειτουργική υποδομή. Γνωρίζουν ότι αν δεν το κάνουν θα βρεθούν εκτός αγοράς. Κολοσσοί του παρελθόντος έχουν πλέον ανταγωνισμό από νεοφυείς εταιρείες, γνωστές και ως start-ups, ενώ εταιρείες με ιστορία έχουν υποστεί σοβαρές συνέπειες.
Παραμένει όμως, μια ασάφεια όσον αφορά στον βαθμό που πρέπει να υλοποιηθεί η εν λόγω μετάβαση. καθώς σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, μόνο μια στις τέσσερις εταιρίες έχει σαφή εικόνα και ως εκ τούτου και στρατηγική, για να υλοποιήσει την εν λόγω μετάβαση. Αυτό αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση του σήμερα και του αύριο (digital transformation) και θα καθορίσει το αν αυτές οι εταιρείες συνεχίσουν να έχουν βιωσιμότητα και στο άμεσο μέλλον.
Ψηφιακή μετάβαση σημαίνει πολλά περισσότερα από το να έχει μια εταιρία site, apps, social media κλπ. Σημαίνει μια εξολοκλήρου νέα προσέγγιση των πελατών, με γνώμονα τις εξελισσόμενες καταναλωτικές πρακτικές. Πλέον, δεν δημιουργείς μια ιστοσελίδα για να προβάλλεις τα προϊόντα σου και social media για να ‘ανεβάσεις’ ωραίες εικόνες και κείμενα. Αντιθέτως, αυτό που κάνεις είναι ότι βάζεις όλα τα ψηφιακά εργαλεία στο κέντρο της επιχείρησής σου, έτσι ώστε να αφουγκραστείς πραγματικά το σφυγμό της αγοράς.
Ο παραδοσιακός καταναλωτής που παρέμενε πιστός σε συγκεκριμένα brands, τείνει να εκλείψει. Ο καταναλωτής του 2015 και του μέλλοντος, είναι ενημερωμένος, αναζητά την καλύτερη ευκαιρία, συγκρίνει και τείνει να είναι απαιτητικός!
Ειδικά, με την έλευση των smartphones, οι καταναλωτές ενημερώνονται συνέχεια και εις βάθος προ της απόφασης για αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Επακόλουθο σε αυτό είναι ότι η πιστότητα του καταναλωτή (loyalty) είναι πλέον χαμηλή και όλοι ψάχνουν την επόμενη καλά τοποθετημένη πρόταση.
Η ψηφιακή μετάβαση φυσικά, πρέπει να πραγματοποιείται σε δυο μέτωπα. Αφενός προς τον καταναλωτή και αφετέρου, εντός της εταιρίας. Σημαντικός παράγοντας, η απόλυτη συνεργασία όλων των τμημάτων της εταιρείας αλλά κυρίως του Marketing και του IT.
Μια σημαντική θέση που δημιουργείται εντός είναι αυτή του «Experience Architect», ο οποίος μελετώντας την ψηφιακή δραστηριότητα των καταναλωτών, σχεδιάζει και συντονίζει τις ενέργειες της εταιρείας.
Πότε άραγε επιτυγχάνεται η πλήρης ψηφιακή μετάβαση; Όταν όλες οι πλατφόρμες και υποδομές βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία, ικανοποιώντας τους καταναλωτές!
Η ψηφιακή μετάβαση απαιτεί χρόνο και χρήμα, αλλά είναι πλέον μονόδρομος!