Η Σαουδική Αραβία δεν είναι τόσο πλούσια όσο νομίζετε
- 07/08/2015, 17:06
- SHARE
Το πλουσιότερο κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου είναι πλέον αντιμέτωπος με μια μεγάλη κρίση.
Το βασίλειο του πετρελαίου βρίσκεται αντιμέτωπο με μια «μεγάλη τρύπα» στον προϋπολογισμό του, που προκλήθηκε από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την απότομη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών . Αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να «λεηλατήσει» τα αποθεματικά της και μπορεί ακόμη να υπάρξει ανάγκη δανεισμού από ξένους επενδυτές , λένε οι αναλυτές .
H Σαουδική Αραβία έχει ήδη ξοδέψει 62 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα του τρέχοντος έτους, και δανείστηκε ακόμα 4 δισεκατομμύρια από τις τοπικές τράπεζες τον Ιούλιο – η πρώτη έκδοση ομολόγων από το 2007.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να φτάσει το 20 % του ΑΕΠ το 2015 – ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό για μια χώρα που είχε πάντα πλεόνασμα. Το Capital Economics εκτιμά ότι τα έσοδα της κυβέρνησης θα μειωθούν κατά 82 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 , ποσό που αντιστοιχεί στο 8 % του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το 2020.
Η περσινή πτώση της τιμής του βαρελιού από τα 107 δολάρια στα 44 ευθύνεται τώρα είναι σε μεγάλο βαθμό για την στενότητα αυτή. Το ήμισυ της οικονομικής παραγωγής της χώρας και το 80 % των κρατικών εσόδων προέρχονται από τη βιομηχανία πετρελαίου που τώρα είναι «παγωμένη».
Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν άλλον παρά τον εαυτό της. Ο επιθετικός αγώνας της να υπερασπιστεί το μερίδιο του ΟΠΕΚ στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου οδήγησε σε ένα πλεόνασμα προσφοράς.
Το Ριάντ αρνείται να μειώσει την παραγωγή, ελπίζοντας να οδηγήσει άλλους παραγωγούς , όπως εκείνους των ΗΠΑ, εκτός αγοράς.
Ταυτόχρονα, η αύξηση των δαπανών είναι ραγδαία αφού έχει «ανοίξει πόλεμο» με τη γειτονική Υεμένη και έχει συμμετάσχει σε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των ISIS στη Συρία. Αξίζει να σημειωθεί πως ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της χώρας αυξήθηκε κατά 17 % πέρυσι, 10% περίπου του ΑΕΠ .