Γιατί η συνέντευξη για δουλειά πρέπει να είναι σαν πρώτο ραντεβού
- 22/03/2015, 09:01
- SHARE
«Μην προσπαθείς να δείξεις κάτι που δεν είσαι»
O Ryan Harwood, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας PureWow, που συγκαταλέγεται μεταξύ των ανθρώπων με την μεγαλύτερη επιρροή στο χώρο των επιχειρήσεων, εξηγεί γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς μία συνέντευξη για δουλειά σαν ένα πρώτο ραντεβού.
«Η διαδικασία μίας συνέντευξης για δουλειά, αρχίζει πολύ πριν περάσετε την πόρτα του χώρου που σας έχουν καλέσει. Το email ή το τηλεφώνημα πριν τη συνάντηση μπορεί να αποκαλύψει πολλά για εσάς. Κάτι τόσο απλό όσο το να συμπεριλάβετε τη φράση «ανυπομονώ πολύ για αυτό» στο τέλος του ηλεκτρονικού σας μηνύματος είναι μία πολύ καλή επιλογή. Δείχνει ενθουσιασμό, αλλά όχι απελπισία. Και μην χρησιμοποιείτε πέντε θαυμαστικά !!!!! Για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις ή τις μικρές επιχειρήσεις, το να είτε επαγγελματίες αλλά ανθρώπινοι είναι ελκυστικό».
«Πρώτα απ ‘όλα, το ότι κληθήκατε για συνέντευξη, σημαίνει ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον. Τα προσόντα και οι ικανότητές σας ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τους. Κάντε, λοιπόν, την έρευνά σας. Κάντε αναφορά στο τελευταίο δελτίο τύπου της εταιρείας. Και αν ο σας ρωτήσει ο εργοδότης να του πείτε κάτι για τον εαυτό σας που δεν θα μπορούσε να το ξέρει διαβάζοντας απλά το βιογραφικό σας, φροντίστε να απαντήσετε κάτι που σας κάνει μοναδικό».
«Στη συνέχεια, μην υποτιμάτε το όφελος ενός τηλεφωνήματος-follow up μετά τη συνέντευξη – είναι το 50% της μάχης. Αν θέλετε τη δουλειά, πρέπει να το καταστήσετε σαφές. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι διευθυντές προσλήψεων των εταιρειών θέλουν να προσλάβουν κάποιον που είναι ενθουσιασμένος με την εταιρεία και παθιασμένος για τη δουλειά του από την πρώτη μέρα».
Μερικές πρακτικές συμβουλές από τον Ryan Harwood: «Στη συνέντευξη, να είστε ο εαυτός σας. Να ακούτε με προσήλωση. Να είστε ευπαρουσίαστοι. Να χαμογελάτε πολύ. Να κάνετε συγκεκριμένες και έξυπνες ερωτήσεις σχετικά με την εταιρεία. Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ ενός πρώτου ραντεβού και μιας πρώτης συνέντευξης. Πάρτε χρόνο να σκεφτείτε. Αν βρείτε κάποιον με τον οποίο ταιριάζετε, δεν θα θέλατε να φαίνεστε παθιασμένοι και ενθουσιασμένοι; Κάντε, λοιπόν, το ίδιο και για μια συνέντευξη για δουλειά και μην προσπαθήσετε να γίνετε ή να φανείτε κάποιος που δεν είστε. Αν δεν γνωρίζετε την απάντηση σε κάτι, παραδεχτείτε το.
«Τέλος, κάντε το «τεστ του γεύματος» μετά από κάθε συνέντευξη για δουλειά. Πάντα λέω στον εαυτό μου μετά από μία συνέντευξη για δουλειά: «θα ήθελα να βγω για ένα κατ’ ιδίαν γεύμα με αυτό το άτομο;». Αν η απάντηση είναι ναι, τότε συνήθως ταιριάζουμε και μπορούμε να προχωρήσουμε και στη συνεργασία «.