Γιατί η Τουρκία επιστρέφει 5 δισ. δολάρια στη Σαουδική Αραβία

Γιατί η Τουρκία επιστρέφει 5 δισ. δολάρια στη Σαουδική Αραβία
epa06937818 A currency exchange office worker counts Turkish Liras in Istanbul, Turkey, 09 August 2018. Reports on 09 August state Turkish Lira hit record low against major currencies, recording 5.42 liras against the US dollar. The Turkish currency had plunged by almost 30 percent against the US dollar since the end of last year. EPA/SEDAT SUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σημάδι εμπιστοσύνης και οικονομικής ανάκαμψης;

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε μια κίνηση-ορόσημο, επιστρέφοντας μια κατάθεση ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία. Αυτή η εξέλιξη αντανακλά την εμπιστοσύνη των αξιωματούχων ότι μπορούν να αποκαταστήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα χωρίς να αναλάβουν χρέη από πλούσιους συμμάχους.

Η σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος μετά την ανάθεση της οικονομίας σε νέο επιτελείο, έναν χρόνο πριν, οδήγησε σε ισχυρή ζήτηση για τουρκικά περιουσιακά στοιχεία και σταθεροποίηση της λίρας. Η Deutsche Bank AG χαρακτήρισε την αγορά ομολόγων σε λίρα ως τη συναλλαγή της χρονιάς στις αναδυόμενες αγορές. Αυτή η μεταστροφή επέτρεψε στην κεντρική τράπεζα να μειώσει τις συναλλαγματικές υποχρεώσεις της με ρυθμό ρεκόρ.

Μετά τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, οι εγχώριοι επενδυτές απέσυραν 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια από λογαριασμούς με κυβερνητική εγγύηση που προορίζονταν για αποζημιώσεις από απώλειες σε ξένο νόμισμα. Οι ροές ξένων χαρτοφυλακίων σε τουρκικές μετοχές και κρατικό χρέος έφτασαν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Σημάδι εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Tim Ash, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην RBC BlueBay Asset Management. «Η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη υποκείμενη θέση με τα καθαρά αποθέματα να είναι πλέον θετικά», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα πρόσθεσε περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια στα αποθεματικά της μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο. Στις αρχές Ιουλίου, τα καθαρά αποθέματα, εξαιρουμένων των swaps με εμπορικούς δανειστές, ανέρχονταν σε περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια αρνητικά αποθέματα πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου.

Η νομισματική κρίση του 2018, που επιχείρησαν να διαχειριστούν οι τότε αρχές με παρεμβάσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, εξάντλησε τα συναλλαγματικά αποθέματα χωρίς να αποτρέψει την πτώση της λίρας. Οι παρεμβάσεις αυτές αντικαταστάθηκαν πέρυσι από πιο ορθόδοξες πολιτικές, όπως αυξήσεις των επιτοκίων, με την αλλαγή του οικονομικού επιτελείου.

Μία από τις πρακτικές που ακολουθούσε η Τουρκία ήταν το «carry trade», δηλαδή ο δανεισμός σε μέρη με χαμηλά επιτόκια και η μετατροπή των χρημάτων σε νομίσματα με υψηλότερα επιτόκια, όπως η τουρκική λίρα. Ωστόσο, η πιθανή απεμπλοκή του carry trade ή ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για ξένα νομίσματα θα μπορούσε να θέσει προκλήσεις στη νομισματική αρχή. Η κεντρική τράπεζα, η οποία έχει ορίσει το επιτόκιο αναφοράς της στο 50%, έχει δεσμευτεί να διατηρήσει σφιχτή νομισματική πολιτική για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και να διατηρήσει ελκυστικά τα περιουσιακά στοιχεία της λίρας.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics, περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια από την αύξηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων μπορεί να σχετίζονται με ροές carry trade.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: