Γιατί η Volkswagen διακόπτει τις δραστηριότητές της σε επαρχία της Κίνας

Γιατί η Volkswagen διακόπτει τις δραστηριότητές της σε επαρχία της Κίνας
epa07029155 (FILE) - A Volkswagen (VW) logo picture on the bonnet of a car in the quality check in the production line at the Volkswagen (VW) parent plant in Wolfsburg, Germany, 09 March 2017 (re-issued 18 September 2018). According to media reports on 18 September 2018, the EU Commission is planning to intensify cartel investigations against BMW, Daimler and VW to clear whether the German carmakers had illegal agreements on the development and implementation of emission lowering systems. EPA/CARSTEN KOALL *** Local Caption *** 53667552 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς δικαιολογεί η αυτοκινητοβιομηχανία την αποχώρησή της από τη Σιντζιάνγκ.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διακόπτει τις δραστηριότητές της στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, όπου το Πεκίνο κατηγορείται για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και αναγκαστική εργασία.

Η εταιρεία θα πουλήσει το εργοστάσιό της στην πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, το Ουρούμτσι, καθώς και την πίστα δοκιμών στην Τουρπάν σε μια κινεζική εταιρεία, επεσήμανε εκπρόσωπος της Volkswagen.

Η εταιρεία επικαλέστηκε «οικονομικούς λόγους» και μια «στρατηγική αναδιοργάνωση» για να δικαιολογήσει την αποχώρησή της από τη Σιντζιάνγκ.

Εδώ και πολλά χρόνια υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Πεκίνο ότι διεξάγει εκστρατεία καταπίεσης εις βάρος των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων στην επαρχία αυτή, στο πλαίσιο της οποίας τους επιβάλει αναγκαστική εργασία και τους κρατά σε στρατόπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, έχουν εργοστάσια πολλές πολυεθνικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές.

Η Volkswagen βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο της προσοχής λόγω του εργοστασίου της στο Ουρούμτσι, το οποίο άνοιξε το 2013.

Νωρίτερα φέτος η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι η κατασκευή της πίστας δοκιμών της VW στην Τουρπάν το 2019 ενδέχεται να ήταν έργο αναγκαστικής εργασίας. Η εταιρεία απάντησε ότι δεν εντόπισε καμία απόδειξη παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά δεσμεύθηκε να εξετάσει τις καταγγελίες.

Στη σημερινή της ανακοίνωση η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία επεσήμανε ότι το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην περιοχή θα παραχωρηθούν στην κινεζική εταιρεία Shanghai Motor Vehicle Inspection Center.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: