Γιατί η βρετανική οικονομία χάνει δισεκατομμύρια: Η κρίση των αποθαρρυμένων εργαζομένων

Γιατί η βρετανική οικονομία χάνει δισεκατομμύρια: Η κρίση των αποθαρρυμένων εργαζομένων
Photo: pixabay.com
Πώς η χώρα μένει πίσω από άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχασε πέρυσι περισσότερα από 257 δισεκατομμύρια λίρες (327 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δυνητική παραγωγή λόγω της αποθάρρυνσης των εργαζομένων, επιδεινώνοντας την κρίση παραγωγικότητας που έχει αφήσει τη χώρα πίσω από άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Gallup, μόνο ένας στους 10 εργαζομένους στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτηρίζεται ως «αφοσιωμένος» στην εργασία του, πράγμα που σημαίνει ότι καταβάλλει προσπάθεια στα καθήκοντα που του ανατίθενται. Αυτό δείχνει μια αργή αλλά σταθερή μείωση των κινήτρων των εργαζομένων την τελευταία δεκαετία.

Αυτά τα αποτελέσματα σηματοδοτούν μια δραματική αλλαγή για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο στις αρχές της δεκαετίας του 2010 είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αφοσιωμένων εργαζομένων στον όμιλο των G7. Το ποσοστό αυτό έχει πλέον πέσει κάτω από τους μέσους όρους τόσο των κρατών-μελών του G7 όσο και της υπόλοιπης Ευρώπης, και βρίσκεται πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 23%.

Οι ερευνητές της Gallup σημείωσαν ότι αυτό το επίπεδο δέσμευσης σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει πρόβλημα με τους «quiet quitters», δηλαδή τους εργαζομένους που κάνουν το ελάχιστο δυνατό στην εργασία τους αντί να είναι «ενεργά δεσμευμένοι». Υπάρχει επίσης μια άλλη κατηγορία εργαζομένων που αντιτίθενται στις προσπάθειες των προϊσταμένων τους.

«Η απειλή για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αυτή τη στιγμή είναι ένα εργατικό δυναμικό που έχει ουσιαστικά παραιτηθεί», δήλωσε ο Τζέρεμι Μπρεχάισεν της Gallup, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από τους πολιτικούς όσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit.

Αυτό το συναίσθημα έχει γίνει εμφανές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων για τις γενικές εκλογές της 4ης Ιουλίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι πιθανό να δώσουν τέλος στα 14 χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών, με το κόμμα του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να χάνει έδαφος τόσο από την αντιπολίτευση των Εργατικών όσο και από το δεξιό κόμμα Reform UK.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρεις Καθηγητές Πανεπιστημίου συζητούν για την σημαντικότητα του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

Η έρευνα της Gallup υπογραμμίζει επίσης τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι Εργατικοί σε περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές, δεδομένης της πληθώρας εμποδίων που υπάρχουν για την ενίσχυση της οικονομίας και την άνοδο του επιπέδου διαβίωσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να ανακάμψει από μια οικονομία που κατέγραψε ήπια ύφεση πέρυσι. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει αδύναμη ανάπτυξη για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους και οι οικονομολόγοι προβλέπουν μικρή μείωση της παραγωγής.

Η παραγωγικότητα αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, καθώς η παραγωγή ανά ώρα εργασίας έχει μείνει στάσιμη μετά την οικονομική κρίση, υπολειπόμενη σε σχέση με τις ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ταυτόχρονα, η Βρετανία έχει λιγότερους εργαζομένους από ό,τι πριν από την πανδημία, με περισσότερους από 800.000 ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει την εργασία λόγω μακροχρόνιας ασθένειας, συνταξιοδότησης ή στροφής προς την εκπαίδευση.

Η Gallup διαπίστωσε ότι η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το τι πρέπει να επιτευχθεί είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της χαμηλής δέσμευσης των εργαζομένων. Παρόλο που εν μέρει αυτό οφείλεται στην κακοδιαχείριση των επιχειρήσεων, στο Ηνωμένο Βασίλειο η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από μια σειρά σοκ, από το Brexit μέχρι την πανδημία και τη μακροοικονομική αβεβαιότητα, σύμφωνα με τον Μπρεχάισεν.

«Εξωγενείς παράγοντες όπως η πολιτική ευθύνονται για περίπου το 30% της διακύμανσης των επιπέδων δέσμευσης συνολικά», προσέθεσε.

Παρά ταύτα, το αποθαρρυμένο εργατικό δυναμικό περιορίζει την προσέλκυση και διατήρηση εργαζομένων, ιδιαίτερα από το εξωτερικό, ενώ οι Βρετανοί είναι επίσης πιο πιθανό να βιώνουν αρνητικά συναισθήματα όπως θλίψη ή θυμό σε καθημερινή βάση, όπως διαπίστωσε η Gallup.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: