Γιατί η ZARA αποφάσισε να επενδύσει τώρα στη επιδιόρθωση ρούχων
- 02/08/2023, 09:43
- SHARE
H Γαλλία πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να ζητούν επιστροφή χρημάτων, από 6 και 25 ευρώ, του κόστους επιδιόρθωσης ρούχων και παπουτσιών σε συνεργαζόμενα εργαστήρια και τσαγκάρηδες. Η πρωτοβουλία θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και θα διευθύνεται από την οικολογική οργάνωση Refashion που ενθαρρύνει την επισκευή και την επαναχρησιμοποίηση ρούχων. Το μπόνους επισκευής αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας στη Γαλλία για τη μεταρρύθμιση της εξαιρετικά ρυπογόνου κλωστοϋφαντουργίας. Σήμερα 700.000 τόνοι ρούχων απορρίπτονται κάθε χρόνο στη χώρα.
Στο Βέλγιο, η Decathlon, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών στον κόσμο, προσφέρει τώρα υπηρεσία επιδιόρθωσης των παλαιών αθλητικών υποδημάτων. Ενώ οι Λονδρέζοι μπορούν να πάνε τα παλιά τους ρούχα Uniqlo για επιδιόρθωση στα δύο Re.Uniqlo Studios, που προσφέρουν υπηρεσίες επιδιόρθωσης και τροποποίησης ενδυμάτων της μάρκας.
Τη Βρετανική πρωτεύουσα επέλεξε και ο όμιλος Inditex (a.k.a. ZARA) για να παρουσιάσει τη νέα υπηρεσία επιδιόρθωσης ρούχων ZARA. Και όπως αναφέρεται στον διαδικτυακό τόπο της υπηρεσίας: «τα πιο βιώσιμα ενδύματα είναι αυτά που έχετε ήδη. Ως απόδειξη της αφοσίωσης μας στους πελάτες μας και τις επιπτώσεις μας στο περιβάλλον, προσφέρουμε μια υπηρεσία επιδιόρθωσης που στοχεύει να παρατείνει τη ζωή των ενδυμάτων ZARA».
Το κόστος της επιδιόρθωσης ξεκινά από τις 3 λίρες για ένα κουμπί και φθάνει τις 15 λίρες για το στρίφωμα ενός φορέματος ή την αντικατάσταση ενός φερμουάρ και τις 12 λίρες για το στρίφωμα ενός παντελονιού. Για την αγορά ενός καινούργιου παντελονιού ZARA οι Λονδρέζοι πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 25,99 λίρες και 22,99 λίρες για ένα καινούργιο φόρεμα.
Η απόφαση του ισπανικού ομίλου Inditex και οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες της Uniqlo, της H&M κ.ά. που αποτελούν τους βασικούς εκπροσώπους της fast fashion να πάνε «κόντρα» σε αυτόν καθ’ αυτόν τον βασικό κορμό του επιχειρηματικού τους μοντέλου που αναπαράγει σε χρόνο ρεκόρ της πρόσφατες τάσεις της μόδας σε μαζική παραγωγή, δεν είναι τυχαία.
Πίσω από αυτές τις νέες υπηρεσίες μέσω των οποίων η βιομηχανία fast fashion προσδοκά επιπλέον έσοδα και ενίσχυση της «οικολογικής τους εικόνας», «κρύβεται» η ανάγκη να παρουσιάσουν ένα επιχειρηματικό μοντέλο που σέβεται τον πλανήτη. Μέχρι σήμερα οι μεγαλύτερες εταιρείες γρήγορης μόδας της Ευρώπης δε δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης της παραγωγής, αλλά επιδιώκουν να χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και ενέργεια και περισσότερα ανακυκλωμένα υφάσματα.
Οι υπηρεσίες επιδιόρθωσης παλαιών προϊόντων, μεταπώλησης ή δωρεάς αυτών, έρχεται σε μια εποχή που και οι καταναλωτές αναζητούν κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες εταιρείες και που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να δράσει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εταιρειών μόδας και να αντιμετωπίσει την κατανάλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ευρώπη, η οποία έχει τον τέταρτο υψηλότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή μετά τα τρόφιμα, τη στέγαση και τις μεταφορές.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι, έως το 2030, οι εταιρείες μόδας να παράγουν πιο ανθεκτικά κομμάτια που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να ανακυκλωθούν πιο εύκολα.
Περίπου 5,8 εκατομμύρια τόνοι κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων απορρίπτονται κάθε χρόνο στην ΕΕ, που ισοδυναμεί με 11 κιλά (24 λίβρες) ανά άτομο. Ένα φορτηγό κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων χωματερή ή αποτεφρώνεται κάπου στον κόσμο κάθε δευτερόλεπτο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.
Η Επιτροπή επεξεργάζεται επίσης κανονισμούς που θα περιορίζουν τη χρήση βιώσιμων ισχυρισμών από τις επωνυμίες για τη διαφήμιση ρούχων. Εκτιμά ότι οι μισοί από αυτούς τους ισχυρισμούς ή «οικολογικά σήματα» είναι παραπλανητικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: