Γιατί καταρρέουν οι τιμές πετρελαίου, χρυσού και χαλκού;

Γιατί καταρρέουν οι τιμές πετρελαίου, χρυσού και χαλκού;

Πώς η μαζική πτώση των τιμών των πολύτιμων αγαθών είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.

Αυτή την περίοδο παρατηρείται μια μαζική υποχώρηση των πρώτων υλών, όπως ο χαλκός, το αλουμίνιο, ο χρυσός και το πετρέλαιο, εγείροντας ανησυχίες για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο δείκτης τιμών σποτ βιομηχανικών πρώτων υλών CRB βρίσκεται τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2009. Ο δείκτης Bloomberg Commodities άγγιξε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον Ιούνιο του 2002.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν στα 50 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός έπεσε κάτω από τα 1.100 δολάρια την ουγγιά, σε ιστορικό χαμηλό πενταετίας.

Και οι μετοχές εξορυκτικών εταιρειών όπως η Newmont Mining, η Barrick Gold και η Coeur Mining έχουν υποχωρήσει από 20% έως 25% μόνο αυτόν το μήνα.

«Όλο αυτό συνιστά μια προειδοποίηση για την παγκόσμια οικονομία. Δεν νομίζω ότι σημαίνει ότι οδεύουμε κατευθείαν για την καταστροφή, αλλά πιστεύω ότι μας λέει κάτι», λέει ο Ντέιβιντ Κέλι, επικεφαλής χάραξης παγκόσμιας στρατηγικής της JPMorgan Funds.

Τι συμβαίνει;

Κατ’ αρχάς, απλά δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση για τα συγκεκριμένα εμπορεύματα.

Οι χαμηλοί ρυθμοί παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης έχουν πλήξει τη ζήτηση για ορισμένα βιομηχανικά μέταλλα, όπως ο χαλκός και το σιδηρομετάλλευμα, καθώς και το πετρέλαιο.

Ενώ η Κίνα αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι πολλές άλλες χώρες, οι ρυθμοί ανάπτυξής της έχουν επιβραδυνθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Αυτός είναι ένας κρίσιμος παράγοντας, επειδή προηγουμένως η ακόρεστη ζήτηση της Κίνας για τους φυσικούς πόρους του πλανήτη την είχαν καταστήσει τον μεγαλύτερο «καταναλωτή» του κόσμου.

Η επιβράδυνση της Κίνας παίζει τεράστιο ρόλο στη συνολική εικόνα της ζήτησης. Η ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 – και υπάρχουν διογκούμενες φήμες μεταξύ των επενδυτών ότι το Πεκίνο ίσως παραποιεί τους αριθμούς.

Πολλές άλλες αναδυόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία και η Ρωσία, αναπτύσσονται επίσης με βραδύ ρυθμό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με ανεπτυγμένες οικονομίες όπως η Ευρώπη και, σε μικρότερο βαθμό, οι ΗΠΑ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε πρόσφατα την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,3%, το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από την οικονομική κρίση και δώθε.

«Δεν σημαίνει ότι μπαίνουμε σε μια παγκόσμια ύφεση, αλλά είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη …εκεί έξω» δήλωσε ο Μάικλ Μπλογκ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Rhino Trading Partners.

Η χαμηλή ζήτηση επιδεινώνεται από την υπερβολική προσφορά.

Η άνθηση των εμπορευμάτων, που τροφοδοτήθηκε από την εκρηκτική ανάπτυξη της Κίνας κατά τα προηγούμενα έτη, προκάλεσε αύξηση της παραγωγής από τις εταιρείες ενέργειας και μετάλλων σε επίπεδα που η σημερινή αγορά απλά δεν μπορεί να υποστηρίξει. Κοιτάξτε απλώς πώς οι παραγωγοί πετρελαίου της Βόρειας Αμερικής άντλησαν τόσο πολύ πετρέλαιο από το έδαφος που τώρα υπάρχει ένα τεράστιο πλεόνασμα προσφοράς.

Και έπειτα υπάρχει και το δολάριο.

Επειδή η αμερικανική οικονομία φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα από τις υπόλοιπες της κατηγορίας της, και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει σταματήσει το πρόγραμμα τόνωσης, το αμερικανικό νόμισμα έχει ξεπεράσει αντίπαλα νομίσματα όπως το ευρώ και το γιεν.

Αυτά είναι άσχημα νέα για τα εμπορεύματα, επειδή τα περισσότερα απ’ αυτά τιμολογούνται σε δολάρια. Ένα ισχυρότερο δολάριο πιέζει τη ζήτηση, κάνοντας το πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους πιο ακριβούς για να αγοραστούν σε άλλα νομίσματα.

Δεν είναι να απορεί, λοιπόν, κανείς, που οι κλάδοι ενέργειας και υλικών του δείκτη S&P 500 έχουν μειωθεί φέτος κατά 10% και 3%, αντίστοιχα.

Η …κατατρόπωση των εμπορευμάτων δημιουργεί επίσης μεγάλες πονοκεφάλους για χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία, που βασίζονται στις εξαγωγές φυσικών πόρων για την οικονομική τους ευημερία. Και το ίδιο ισχύει και για την Αυστραλία, η οικονομία της οποίας βασίζεται στα ορυχεία, που προσπαθεί να αποφύγει την πρώτη της ύφεση εδώ και 24 χρόνια.

font