Γιατί καθυστερεί η εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft

Γιατί καθυστερεί η εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft
The Acitvision Blizzard Call of Duty game is seen in the Apple App Store in this photo illustration on 13 March, 2023 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Καθώς η Microsoft επεκτείνει την προθεσμία για την ύψους 69 δισ. δολαρίων συγχώνευσή της με την Activision, είναι «σίγουρη για τις προοπτικές μας να ολοκληρώσουμε αυτή τη συμφωνία»

Η προθεσμία για την ύψους 69 δισ. δολαρίων εξαγορά της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard από τη Microsoft παρατάθηκε, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να ολοκληρώσουν μια συμφωνία που έχει αμφισβητηθεί από τις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ, καθώς και από την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Microsoft πιστεύει ότι η παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 18 Οκτωβρίου θα δώσει αρκετό χρόνο για να διευθετηθούν τα εναπομείναντα ρυθμιστικά ζητήματα, δήλωσε ο Brad Smith, πρόεδρος της εταιρείας.

«Είμαστε σίγουροι για τις προοπτικές μας να ολοκληρώσουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Smith.

Η παράταση συνοδεύεται από μεγαλύτερο τέλος τερματισμού, σε περίπτωση που η συμφωνία ακυρωθεί, και από μια σειρά άλλων νέων συμφωνιών.

Η περασμένη Τρίτη ήταν μια σημαντική προθεσμία για τη συμφωνία που είχε ανακοινωθεί 18 μήνες νωρίτερα. Τόσο η Microsoft όσο και η Activision είχαν συμφωνήσει ότι οποιοδήποτε από τα δύο μέρη θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση, αν αυτή δεν είχε κλείσει μέχρι τότε, με αποτέλεσμα η Microsoft να αναγκαστεί ενδεχομένως να πληρώσει ένα τέλος τερματισμού ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτός αν και οι δύο πλευρές αποφάσιζαν να επαναδιαπραγματευτούν.

Η εν λόγω αμοιβή τερματισμού αυξήθηκε στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια με την παράταση. Εάν η συμφωνία δεν ολοκληρωθεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου, θα αυξηθεί στα 4,5 δισ. δολάρια.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να μοιραστώ ότι με βάση τη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη μας στην ολοκλήρωση της συμφωνίας μας, τα διοικητικά συμβούλια της Activision Blizzard και της Microsoft συμφώνησαν αμοιβαία να μην τερματίσουν τη συμφωνία μέχρι τις 18 Οκτωβρίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Activision Blizzard, Bobby Kotick, σε σημείωμα προς τους εργαζομένους.

Τόνισε ότι έχει ήδη λάβει έγκριση σε 40 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται και αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ήταν βέβαιος ότι οι ανησυχίες του Ηνωμένου Βασιλείου θα αντιμετωπιστούν.

Η Microsoft πέρασε όλο τον μήνα προσπαθώντας να επιλύσει τις μακροχρόνιες νομικές αμφισβητήσεις από τις αντιμονοπωλιακές αρχές στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες υποστήριξαν ότι η συγχώνευση θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό.

Η συμφωνία ήταν ουσιαστικά έτοιμη για να προχωρήσει στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, ειδικά αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να μην εκδικάσει μια τελευταία προσπάθεια να εμποδιστεί η εξαγορά από παίκτες που έχουν περιγράψει τους εαυτούς τους ως οπαδούς των δημοφιλών τίτλων της Activision, Call of Duty, World of Warcraft, Overwatch και Diablo.

Η δικαστής Elena Kagan απέρριψε την έκτακτη προσφυγή χωρίς σχόλια την Τρίτη. Η Kagan χειρίζεται θέματα έκτακτης ανάγκης από την Καλιφόρνια και άλλες δυτικές πολιτείες.

Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε ένα εμπόδιο, το οποίο όμως είναι πιθανό να ξεπεραστεί.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών απέρριψε αρχικά τη συμφωνία, αλλά αργότερα ανέβαλε την τελική της απόφαση ώστε να μπορέσει να εξετάσει το επιχείρημα της Microsoft ότι οι νέες εξελίξεις σημαίνουν ότι η εξαγορά της μπορεί να προχωρήσει.

Ένας δικαστής ενέκρινε τη Δευτέρα υπό όρους ένα κοινό αίτημα της Microsoft και της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής να καθυστερήσουν τις επερχόμενες διαδικασίες, επιτρέποντας στις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν περαιτέρω.

Ο Daniel Beard, δικηγόρος που εκπροσωπεί τη Microsoft στην υπόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε τη Δευτέρα στον δικαστή ότι είναι ευγνώμων που η διαδικασία κινείται γρήγορα, διότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το μόνο εμπόδιο για την ολοκλήρωση και η ταχύτητα είναι το ζητούμενο».

Μεταξύ των πρόσθετων πληροφοριών που ζήτησε ο δικαστής ήταν η ανακοίνωση της Microsoft την Κυριακή για μια συμφωνία που αντιμετωπίζει τις ανησυχίες της κορυφαίας ανταγωνίστριας Sony, κατασκευάστριας της κονσόλας PlayStation που ανταγωνίζεται το Xbox της Microsoft. Η Microsoft δήλωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με τη Sony για τη διατήρηση του Call of Duty στο PlayStation για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Μια τέτοια συμφωνία φαίνεται επίσης να επιλύει τουλάχιστον μία από τις ανησυχίες σχετικά με την απώλεια του ανταγωνισμού που έθεσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, η οποία υπέβαλε αγωγή τον Δεκέμβριο για να σταματήσει τη συμφωνία.

Η FTC δεν έχει δηλώσει αν θα συνεχίσει να πολεμά την εξαγορά, αφότου ένας ομοσπονδιακός δικαστής και ένα ομοσπονδιακό εφετείο απέρριψαν την προσπάθειά της να παρεμποδίσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ο Phil Spencer, επικεφαλής του τμήματος Xbox της Microsoft, δήλωσε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους υπαλλήλους: «Ενώ τεχνικά μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των πρόσφατων νομικών εξελίξεων, αυτή η παράταση μας δίνει επιπλέον χρόνο για να επιλύσουμε τις εναπομείνασες ρυθμιστικές ανησυχίες στο Ηνωμένο Βασίλειο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: