Γιατί και ο Μπαράκ Ομπάμα θα απαγόρευε το TikTok αν ήταν σήμερα πρόεδρος των ΗΠΑ
- 23/08/2020, 18:11
- SHARE
του Aaron Pressman
Σε ένα εναλλακτικό σύμπαν όπου ο Μπαράκ Ομπάμα θα ήταν Πρόεδρος, και πάλι θα μιλούσαμε για την απαγόρευση του TikTok – ή τουλάχιστον για την απελευθέρωσή του από τον έλεγχο της κινεζικής μητρικής εταιρείας ByteDance. Μία από τις μικρές τραγωδίες του σημερινού Προέδρου είναι ότι ακόμη και όταν αντιμετωπίζει προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, η προσέγγισή του είναι τόσο συγκεχυμένη που επισκιάζει τα πραγματικά ζητήματα.
Πειστήριο Α: Ο Τραμπ δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται για το TikTok παρά μόνο αφού η υπηρεσία βίντεο άρχισε να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα για τη διάδοση μιας φάρσας κατά του Τραμπ (όταν χιλιάδες έφηβοι ισχυρίστηκαν ότι είχαν ψεύτικα εισιτήρια για την προεκλογική συγκέντρωση του προέδρου στην Τούλσα). Αυτό συνέβη στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo και ο ίδιος ο Τραμπ αγχώθηκαν ξαφνικά για τους κινδύνους που μπορεί να έχει το TikTok.
Αλλά ας αφήσουμε το εγωκεντρικό ζήτημα και ας δούμε λίγο βαθύτερα. Πολλοί πολιτικοί στην Ουάσινγκτον και από τα δύο κόμματα ανησυχούν για τον κινεζικό έλεγχο των εφαρμογών και των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ γενικά, και ειδικότερα για το TikTok, εδώ και αρκετά χρόνια. Ο ίδιος ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί ο Τραμπ για να αντιστρέψει την εξαγορά της εφαρμογής από τη ByteDance το 2018, μια έκθεση εθνικής ασφάλειας από την Επιτροπή Εξωτερικών Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, έλαβε τεράστια ώθηση από το Κογκρέσο πριν από λίγο καιρό για να αντιμετωπίσει καλύτερα αυτήν την κατάσταση.
Δυστυχώς, με βάση τη ρητορική του Τραμπ, μοιάζει σαν η αναγκαστική πώληση του TikTok από την κυβέρνηση να είναι μια αμφιλεγόμενη νομική κίνηση. Αυτό δεν ισχύει, όπως θα ανακαλύψει η ByteDance στο δικαστήριο, εάν προσβάλει τη διαδικασία. Οι πρόεδροι μπλοκάρουν και αναιρούν συγχωνεύσεις εδώ και χρόνια μέσω της επί σειρά ετών διαδικασίας CFIUS.
Ο Πρόεδρος G.W. Bush ακύρωσε την ολοκληρωτική πώληση ενός κατασκευαστή ανταλλακτικών αεροσκαφών σε μια κινεζική εταιρεία το 1990. Ο Ομπάμα απαγόρευσε την πώληση μιας εταιρείας ημιαγωγών σε μια κινεζική εταιρεία και εμπόδισε την πώληση ενός αιολικού πάρκου κοντά σε μια ναυτική βάση σε Κινέζους επενδυτές. Η κυβέρνηση Τραμπ νωρίτερα, χωρίς σχόλια από τον πρόεδρο, ανάγκασε την κινεζική Kunlun Tech να πουλήσει την εφαρμογή γνωριμιών Grindr. Και το TikTok βρίσκεται υπό έρευνα από το CFIUS χωρίς καμία συμμετοχή του Τραμπ τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2019.
Το πρόβλημα των μονόπλευρων διαδικτυακών πολιτικών της Κίνας απαιτεί μια σοβαρή, ενοποιημένη παγκόσμια απάντηση. Ίσως ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου να είναι περισσότερο σε θέση να το κάνει.