Γιατί κρίνεται η τύχη της κυβέρνησης την Τετάρτη
- 20/07/2015, 09:58
- SHARE
Ποια μέτρα έρχονται στη Βουλή προς ψήφιση – Όλα τα σενάρια ανοιχτά για εκλογές Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.
Πολύ σημαντική θεωρείται η ψηφοφορία στη Βουλή την Τετάρτη για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σε αυτή εκτός από το μέλλον της συμφωνίας, κρίνεται και το μέλλον της νέας κυβέρνησης αλλά και το πώς σχεδιάζει να κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας από εδώ και πέρα.
Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι «εάν ο αριθμός των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας την επομένη της ψηφοφορίας είναι μικρότερος των 120, πέφτει η κυβέρνηση», εντείνοντας έτσι τις πιέσεις προς τους βουλευτές που εμφανίζονται διστακτικοί για το δεύτερο πακέτο σκληρών μέτρων.
Υπενθυμίζεται ότι στη πρώτη ψηφοφορία οι διαρροές έφτασαν τις 39 (32 ΟΧΙ, 6 “παρών” και 1 απουσία) και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Φίλης, «όταν μια κυβέρνηση δεν έχει 120 βουλευτές νομικά δεν προκύπτει θέμα, πολιτικά προκύπτει θέμα».
Το επόμενο βήμα- σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα παραπάνω- θα είναι να ξεκινήσουν οι διερευνητικές εντολές με στόχο τη σύσταση ενός μεταβατικού σχήματος το οποίο και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το Σεπτέμβριο. Κι αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσφάτως ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι ούτε πρωθυπουργός παντός καιρού, ούτε διατεθειμένος να γίνει Παπαδήμος.
«Ο πρωθυπουργός θα είναι ο τελευταίος που θα επιλέξει τη διάσπαση»
«Στις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνεται η αλλαγή νομίσματος αλά Σόιμπλε, ούτε τα μνημόνια της δραχμής. Πολύ περισσότερο ανεξήγητες πολιτικές επιλογές του τύπου “στηρίζω άρα καταψηφίζω”», δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», σημειώνοντας πως «ο πρωθυπουργός θα είναι ο τελευταίος που θα επιλέξει τη διάσπαση. Θα πρέπει όλοι όμως να καταλάβουν ότι η στήριξη ή μη μιας κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας επιλογή από την κατάθεση μιας τροπολογίας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ».
Στο ερώτημα αν μπορεί να διασφαλιστεί η ενότητα και η διατήρηση της κοινής πορείας, όταν μια πτέρυγα του κόμματος ανοιχτά πλέον τάσσεται υπέρ της δραχμής, ο υπουργός Επικρατείας απαντά: «Η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία. Νομίζω αυτονόητο για όλους». Σημειώνει πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι άλλη από την ολοκλήρωση της συμφωνίας το συντομότερο δυνατό και προσθέτει: «Η κυβέρνηση εξάντλησε τα όρια της διαπραγμάτευσης, της εντολής και της αντοχής του λαού. Προτεραιότητά μας είναι να ανασχεθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της συμφωνίας. Είναι η προστασία των αδυνάμων. Είναι η πυροδότηση της συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων. Όσο για τις εκλογές είναι λογικό να αναπτύσσονται σενάρια όταν τόσοι βουλευτές της πλειοψηφίας καταψήφισαν τη συμφωνία. Μην περιμένετε λοιπόν να κοπάσουν».
Τι περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο μέτρων
Στο δεύτερο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν οι διατάξεις για τους αγρότες, για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ο κώδικας πολιτικής δικονομίας και η οδηγία για τη θέσπιση πλαισίου για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ταυτόχρονα θα γίνουν διορθώσεις στο πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε στις 15 Ιουλίου από τη Βουλή, καθώς και διορθώσεις στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
ΕΝΦΙΑ
Ο φόρος διατηρείται για ακόμη δύο χρόνια, έως το 2016, με σαφή προϋπόθεση πως οποιαδήποτε αλλαγή λάβει χώρα στις αντικειμενικές αξίες, αυτή δεν θα διαταράσσει τον στόχο για άντληση εσόδων ύψους 2,650 δισ. ευρώ ανά έτος για τη διετία 2015 – 2016.
Ενοίκια
Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια ως εξής:
α) Από το 11% στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ
β) Από το 33% στο 35% για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ
Επίδομα θέρμανσης
Οι δανειστές έχουν προτείνει την κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης.
Ταυτόχρονα είναι πιθανή και η μείωση του ΕΦΚ (Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) του πετρελαίου που έχει εξισωθεί με εκείνον του πετρελαίου κίνησης.
Αγρότες
Σταδιακή κατάργηση των φοροαπαλλαγών των αγροτών, με ταυτόχρονα αύξηση φόρων.
Ο φορολογικός συντελεστής των αγροτών αυξάνεται από το 13% στο 26%, ενώ καταργείται η επιδότηση πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες.
Ληξιπρόθεσμα
Οι δανειστές αξιώνουν την τροποποίηση των ρυθμίσεων του 2014 και 2015 για τις δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με στόχο να εξαιρεθούν όσοι δεν αποπληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις υουε.
Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας
Υιοθέτηση νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με στόχο την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας.
Για το ασφαλιστικό αλλάζουν οι όροι θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο Δημόσιο και κλείνουν όλες οι πόρτες στην πρόωρη συνταξιοδότηση, με σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας που ξεκινά άμεσα, ώστε έως το 2023 να βγαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι, σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με πλήρη σύνταξη μόνο στα 67 με 15 έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης) ή στα 62 με 40 έτη (12.000 ημέρες) και με μειωμένη στα 62 με 15ετία. Στη μεταβατική περίοδο προβλέπεται ποινή 16% για όποιον επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του νέου ορίου. Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για βαρέα και ανθυγιεινά, για μητέρες, συζύγους, γονείς και αδελφούς αναπήρων. Θεμελιωμένα δικαιώματα μέχρι 30/06/2015 δεν θίγονται. Για όσους θεμελίωναν χωρίς όριο προβλέπεται η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου να ξεκινήσει από 1/1/2016 με όριο ηλικίας τα 58 (εφόσον η συνταξιοδότηση γίνεται με 35ετία, και σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο τα 55).