«Γιατί η Μέρκελ δεν θα κάνει εύκολα πίσω»
- 13/02/2015, 12:58
- SHARE
Η καγκελάριος συνεχίζει τη σκληρή στάση της έναντι της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε χθες τη σκληρή θέση της κυβέρνησής της έναντι της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι η Αθήνα μπορεί είτε να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της από το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας έως το τέλος του μήνα είτε να ζητήσει την παράταση του προγράμματος πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Οι πρώτες δημόσιες δηλώσεις της κ. Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, συνεχίζουν να αποκλείουν τον δρόμο που επιθυμεί ο Έλληνας πρωθυπουργός: μία νέα συμφωνία βοήθειας με λιγότερη λιτότητα από το τρέχον πρόγραμμα, σημειώνει το δημοσίευμα. Οι δηλώσεις αυτές, συνεχίζει το δημοσίευμα, αυξάνουν επίσης το διακύβευμα εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, θέτοντας μία καταληκτική προθεσμία για την Αθήνα να ζητήσει την επέκταση του προγράμματος ή, διαφορετικά, να βρεθεί χωρίς δημοσιονομικό δίχτυ ασφαλείας για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010. «Η Ευρώπη επιδιώκει πάντα να βρίσκει συμβιβασμούς και αυτή είναι η επιτυχία της. Η Γερμανία είναι έτοιμη για αυτό» δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας: «Ωστόσο, πρέπει επίσης να λεχθεί ότι η αξιοπιστία της Ευρώπης εξαρτάται φυσικά από τον σεβασμό μας στους κανόνες και την αμοιβαία αξιοπιστία μας».
Σε μία ένδειξη σταδιακής προόδου από τις δύο πλευρές, σημειώνει το δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν χθες να αρχίσουν τεχνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της. Η συμφωνία αυτή διόρθωσε, συνεχίζει το δημοσίευμα, σε κάποιο βαθμό τη ζημιά που έγινε από τη διακοπή των συζητήσεων στο Eurogroup της Τετάρτης, εν μέσω αντεγκλήσεων από τις δύο πλευρές μετά την αποτυχία συμφωνίας ακόμη και για το πότε θα γίνονταν οι επόμενες διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ κράτησε προσεκτικούς τόνους, δηλώνοντας ότι, ενώ μπορεί να είναι δυνατό να αρχίσει η τεχνική εργασία για να καθορισθεί σε ποια μέρη του τρέχοντος προγράμματος θα συμφωνούσε η ελληνική κυβέρνηση και ποιες μεταρρυθμίσεις θέλει να καταργήσει, η επίτευξη μίας πολιτικής συμφωνίας τη Δευτέρα θα είναι δύσκολη. «Είμαι πολύ επιφυλακτικός όσον αφορά την πολιτική πλευρά. Θα είναι πολύ δύσκολο. Θα πάρει χρόνο. Μην αυξάνετε ακόμα τις προσδοκίες σας» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Αν και το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας τελειώνει στο τέλος Φεβρουαρίου, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ζητήσει την επέκτασή του έως τη Δευτέρα, διαφορετικά δεν θα υπάρχει επαρκής χρόνος για την έγκρισή της από κοινοβούλια της Ευρωζώνης, σημειώνουν οι FT. «Δεν υπάρχει πολύς χρόνος, επειδή υπάρχουν κανόνες σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με τους οποίους αν αλλάξει ή επεκταθεί το πρόγραμμα, όποιες και αν είναι οι λέξεις, το κοινοβούλιο θα πρέπει να δώσει την έγκριση» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό».
«Η ερειστική άνεση θα της κοπεί της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν δείχνουν αρκετή υπομονή παρά το ακραίο κυβερνητικό σχήμα στην Ελλάδα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αντρέας Σόιερ και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση για τη Γερμανία.
«Χωρίς τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, δεν μπορούν να δοθούν χρήματα για την Ελλάδα» δήλωσε ο Αντρέας Σόιερ, στη Rheinische Post.
«Όχι» σε βοήθεια για την Ελλάδα χωρίς κανόνες, λέει η επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων, Ρεμπέκα Χαρμς, σε συνέντευξή της στο γερμανικό ραδιόφωνο SWR.
«Όταν κανείς παρέχει εγγυήσεις για αλληλεγγύη, τότε αυτό πάντα θα συνδέεται με όρους» δήλωσε η κ. Χαρμς, επισημαίνοντας ότι πρέπει να συζητήσει κανείς με τους Έλληνες, για το τι χρειάζονται ώστε να υλοποιήσουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις, καθώς, όπως είπε «η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει».
Για αυτό, συνέχισε, η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει τις μεταρρυθμιστικές ιδέες της, ενώ είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πώς η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να τεθεί και πάλι σε κίνηση.