Γιατί το να βαριέστε στη δουλειά μπορεί να είναι καλό
- 30/11/2014, 13:18
- SHARE
Υπάρχουν μερικοί τρόποι να διατηρείτε αμείωτο το ενδιαφέρον για την εργασία σας, ακόμη και αν που και που κουράζεστε.
της Ρόμπιν Κοβάλ*
Ας είμαστε ειλικρινείς: μπορεί οι μεγάλοι στόχοι που θέτουμε για τη ζωή, την καριέρα ή την οικογένειά μας να μας εμπνέουν και να μας κινητοποιούν, αλλά η καθημερινή εργασία που χρειάζεται για την εκπλήρωσή τους κάποιες φορές γίνεται …βαρετή. Ιδιαίτερα σήμερα, δεν υπάρχει πάντα η υπομονή στους νεότερους για να περιμένουν την εκπλήρωση των μεγάλων στόχων. Άρα, πώς καταφέρνει κάποιος να διατηρεί το ενδιαφέρον του στη δουλειά και να μεταδίδει αυτό το ενδιαφέρον και στην ομάδα του;
Ιδού μερικά εργαλεία που χρησιμοποιώ ατομικά και με την ομάδα μου για να μην εξαντλείται η αφοσίωση και η εμπλοκή του καθενός στα καθημερινά καθήκοντα, διατηρώντας παράλληλα την προσκόλληση στο μακροπρόθεσμο στόχο.
Δεν πειράζει να βαριέστε πού και πού
Όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε πως οι δουλειές μας θα είναι ενδιαφέρουσες κάθε μέρα, όλη μέρα. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνουμε είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις περιόδους επιβράδυνσης και ρουτίνας ως διαλείμματα για να γεμίσουμε τις μπαταρίες και να τονώσουμε τη δημιουργικότητά μας. Διαβάστε επιτέλους εκείνο το άρθρο που περιμένει μήνες στο inbox σας, συλλογιστείτε ένα ζήτημα για το οποίο δεν βρίσκετε ποτέ χρόνο, ή απλά ονειρευτείτε.
Γιορτάστε τις μικρές σας νίκες
Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα μικρά βήματα που πετυχαίνετε στη διαδρομή προς το μεγάλο στόχο, όπως π.χ. την αντιστροφή μιας δύσκολης επιχειρηματικής κατάστασης. Κάθε Παρασκευή, στέλνω ένα σημείωμα στο προσωπικό μου υπενθυμίζοντας τα επιτεύγματα της εβδομάδας που μόλις πέρασε. Κοιτώντας πίσω ύστερα από ένα ή δύο μήνες, νοιώθω μεγάλο ενθουσιασμό κοιτώντας πόσα πολλά πράγματα έχουμε πετύχει.
Πιστέψτε στο σχέδιο «Β»
Οι απογοητεύσεις και οι εκνευρισμοί που προέρχονται απ’ τη δουλειά μπορεί να αποσαθρώσουν τους μακροπρόθεσμους στόχους. Την επόμενη φορά που μια μεγάλη ιδέα ή πρότασή σας καταβαραθρωθεί, αδράξτε την ευκαιρία για να επεξεργαστείτε ένα σχέδιο «Β». Η εμπειρία δείχνει ότι συχνά τα εφεδρικά σχέδια είναι καλύτερα, πιο δημιουργικά και εν τέλει πιο πετυχημένα από τα αρχικά.
* Η Ρόμπιν Κοβάλ είναι διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος του American Legacy Foundation.