Γιατί ο Μπάιντεν «τελείωσε» την Kaspersky στις ΗΠΑ

Γιατί ο Μπάιντεν «τελείωσε» την Kaspersky στις ΗΠΑ
epa05917246 Eugene Kaspersky, CEO of Kaspersky Lab, attends a press conference in Moscow, Russia, 20 April 2017. The current news conference was devoted to the organization of the Moscow chess tournament of FIDE Grand Prix Series, for which Kaspersky Lab is a partner. EPA/YURI KOCHETKOV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι υποστηρίζει η εταιρεία που εξυπηρετεί 400 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.  

Η Kaspersky Lab, γνωστή για τα καινοτόμα προϊόντα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, βρίσκεται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο της προσοχής παγκοσμίως. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσφατα την πλήρη απαγόρευση της διανομής των προϊόντων της Kaspersky στις ΗΠΑ, επικαλούμενη σοβαρές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο εξήγησε πως η απόφαση ήρθε μετά από ενδελεχή έρευνα, τονίζοντας ότι η Kaspersky εγείρει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια εδώ και χρόνια. Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ήδη περιορίσει την πρόσβαση στο λογισμικό της εταιρείας από το 2017, όταν διατάχθηκε η αφαίρεση του λογισμικού από τα δίκτυα των ομοσπονδιακών μη στρατιωτικών υπηρεσιών λόγω των υποτιθέμενων δεσμών της με ρωσικές κυβερνοκατασκοπευτικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την πλευρά της, η Kaspersky αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως η απόφαση βασίστηκε στο σημερινό γεωπολιτικό κλίμα και όχι σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των προϊόντων και υπηρεσιών της. Η εταιρεία, η οποία εξυπηρετεί 400 εκατομμύρια χρήστες και πάνω από 200.000 εταιρικούς πελάτες παγκοσμίως, υποστηρίζει ότι ποτέ δεν έχει βοηθήσει καμία κυβέρνηση σε κυβερνοκατασκοπευτικές δραστηριότητες.

Η απαγόρευση των προϊόντων της Kaspersky τίθεται σε πλήρη ισχύ στις 29 Σεπτεμβρίου, δίνοντας χρόνο στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Παρότι οι χρήστες δεν θα αντιμετωπίσουν νομικές κυρώσεις, η ευθύνη για την κυβερνοασφάλεια και τους σχετικούς κινδύνους μεταφέρεται πλήρως στους ίδιους.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας για τις ξένες εφαρμογές και τα δεδομένα των χρηστών. Πρόσφατα, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε νόμο για την απαγόρευση του TikTok λόγω της κινεζικής ιδιοκτησίας του, επισημαίνοντας την ευρύτερη στροφή της κυβέρνησης προς την προστασία της εθνικής ασφάλειας μέσω του ελέγχου της τεχνολογίας και των δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: