Γιατί ο Μπιλ Γκέιτς θέλει να φορολογηθούν τα ρομπότ;
- 25/02/2017, 21:00
- SHARE
Τα ρομπότ πρέπει να φορολογούνται όπως οι εργαζόμενοι σύμφωνα με τον ιδρυτή της Microsoft.
Σε συνέντευξή του στο Quartz, ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft, παρουσίασε ένα μάλλον ιδιαίτερο επιχείρημα – ότι τα ρομπότ που αντικαθιστούν εργαζομένους πρέπει να πληρώνουν φόρους ίσους με τους φόρους εισοδήματος του εργαζομένου που αντικαθίσταται.
«Σήμερα, ο άνθρωπος εργαζόμενος που βγάζει, ας πούμε, 50.000 δολάρια σ’ ένα εργοστάσιο, φορολογείται για το εισόδημά του. Αν έρθει ένα ρομπότ και κάνει την ίδια εργασία, είναι λογικό να φορολογούμε το ρομπότ στα ίδια επίπεδα».
Ο Γκέιτς λέει ότι αυτοί οι φόροι, οι οποίοι θα καταβάλλονται από τους ιδιοκτήτες ή τους κατασκευαστές των ρομπότ, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επανεκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού.
Με τον τρόπο αυτό, πρώην βιομηχανικοί εργάτες, οδηγοί και υπάλληλοι γραφείου θα λαμβάνουν την απαραίτητη κατάρτιση ώστε να βρίσκουν απασχόληση στις υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση, ή σε άλλους τομείς όπου ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει ζωτικής σημασίας.
Ο Γκέιτς επισημαίνει, επίσης, ότι μια τέτοια πολιτική φορολόγησης των ρομπότ «θα ελαττώσει την ταχύτητα υιοθέτησης της αυτοματοποίησης» με συνέπεια «να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη διαχείριση της ευρύτερης μετάβασης».
Η ιδέα της φορολόγησης της αποτελεσματικότητας – γιατί περί αυτού πρόκειται – δεν συμβαδίζει με τις βασικές παραδοχές του κυρίαρχου οικονομικού δόγματος θεωρίας. Εδώ και δεκαετίες, η λογική της αυτοματοποίησης λέει ότι οι εργαζόμενοι που φεύγουν από τη θέση τους πρέπει να διοχετεύονται σε πιο παραγωγικούς ρόλους, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της συνολικής οικονομίας.
Αλλά αυτή η ιδέα αρχίζει να παρουσιάζει ρωγμές. Όπως το θέτει ο Γκέιτς, «οι άνθρωποι λένε ότι η έλευση των ρομπότ συνιστά καθαρή ζημία» και απαιτούν πιο ενεργή εμπλοκή με προγράμματα κατάρτισης και άλλα προγράμματα που εστιάζουν σε κοινότητες που πλήττονται.
Η κρίσιμη παρατήρηση του Γκέιτς είναι ότι η αυτοματοποίηση δεν πρόκειται να ακμάσει και να εξαπλωθεί εάν η κοινή γνώμη είναι εναντίον της.
«Είναι πραγματικά κακό οι άνθρωποι να νοιώθουν φόβο αντί για ενθουσιασμό έναντι της καινοτομίας και των συνεπειών της. Και αντί να μπλοκάρουμε εντελώς κάποια στοιχεία της καινοτομίας, είναι καλύτερο να την φορολογήσουμε» κατέληξε.
Με άλλα λόγια, ο Γκέιτς πιστεύει ότι αν η αυτοματοποίηση δεν ωφελεί όλα τα μέλη της κοινωνίας, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κίνημα σαν τους …Λουδίτες, που θα περιόριζε την τεχνολογία πολύ περισσότερο από τον οποιονδήποτε φόρο.
Διαβάστε ακόμα: Πώς θα ελέγξει η Ευρώπη την «επέλαση» των ρομπότ;