Γιατί ο Έλον Μασκ απειλεί κορυφαίο δικαστή της Βραζιλίας

Γιατί ο Έλον Μασκ απειλεί κορυφαίο δικαστή της Βραζιλίας
epa11494799 Businessperson Elon Musk (C) attends Prime Minister of Israel Benjamin Netanyahu's address to a joint meeting of Congress in the chamber of the US House of Representatives on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 24 July 2024. Netanyahu's address to a joint meeting of the US Congress comes amid a close 2024 US presidential election cycle. Thousands of pro-Palestinian protesters were expected to gather near the US Capitol when Netanyahu becomes the first leader to address the US Congress four times. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνεχίζεται η κόντρα του δισεκατομμυριούχου με τον ντε Μοράις.

Του Marco Quiroz-Gutierrez

Ο Έλον Μασκ απείλησε έναν κορυφαίο δικαστή στη Βραζιλία, αφού το ανώτατο δικαστήριο της χώρας δήλωσε ότι θα μπορούσε να μπλοκάρει τον ιστότοπό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, X, αν δεν διόριζε έναν τοπικό νομικό εκπρόσωπο μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Μασκ απάντησε στο τελεσίγραφο του ανώτατου δικαστηρίου με μια εικόνα ενός ανώτατου δικαστή που φαίνεται να δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη και ο οποίος πρωτοστατεί στις προσπάθειες που καταβάλλονται στη Βραζιλία για την πάταξη της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης. Η εικόνα, η οποία έδειχνε τον δικαστή, Alexandre de Moraes, πίσω από τα κάγκελα, συνοδευόταν από ένα απειλητικό μήνυμα που τον χαρακτήριζε.

«Μια μέρα, @Alexandre, αυτή η εικόνα σου στη φυλακή θα είναι πραγματική. Σημειώστε τα λόγια μου», έγραψε ο Μασκ στην ανάρτηση.

Η απειλή του Μασκ ήταν το τελευταίο χτύπημα σε μια περίεργη συμπλοκή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πραγματικές προεκτάσεις, στην οποία εμπλέκονται ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η X δήλωσε ότι ο de Moraes απείλησε να φυλακίσει τον νομικό εκπρόσωπο της X στη Βραζιλία, εάν η εταιρεία δεν συμμορφωνόταν με τις «εντολές λογοκρισίας», όπως τις χαρακτήρισε, σύμφωνα με μια ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της εταιρείας X για παγκόσμιες υποθέσεις. Η X ανέφερε στην ίδια ανάρτηση ότι διακόπτει τις δραστηριότητές της στη Βραζιλία, ενώ εξακολουθεί να επιτρέπει στους περίπου 20 εκατομμύρια χρήστες της στη χώρα να έχουν πρόσβαση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Σχολιάζοντας ως απάντηση στην ανάρτηση της X, ο επίσημος λογαριασμός του ανώτατου δικαστηρίου της Βραζιλίας δημοσίευσε μια απόφαση που υπαγορεύτηκε από τον de Moraes και η οποία ανέφερε ότι η X είχε 24 ώρες για να διορίσει νομικό εκπρόσωπο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Βραζιλίας, οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο Χ, υποχρεούνται να έχουν νόμιμο εκπρόσωπο που βρίσκεται στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάρτηση του δικαστηρίου προκάλεσε την ψηφιακή απειλή του Μασκ, την οποία ακολούθησε με μια σκωπτική ανάρτηση που έδειχνε το όνομα του de Moraes σε μια εικόνα χαρτιού τουαλέτας.

Η X απάντησε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ζητούσε σχόλιο με την αυτοματοποιημένη απάντηση «απασχολημένος τώρα, παρακαλώ ελέγξτε το αργότερα».

Η φλογερή ψηφιακή ανταλλαγή έρχεται αφού ο ντε Μοράις διέταξε τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το TikTok και το Instagram, να αναστείλουν λογαριασμούς που κατηγορούνται για υποκίνηση ή υποστήριξη επιθέσεων κατά της δημοκρατικής τάξης της Βραζιλίας πέρυσι, όπως ανέφερε το Associated Press. Η εντολή ακολούθησε την περυσινή έφοδο των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου σε κυβερνητικά κτίρια στην εκδοχή της 6ης Ιανουαρίου στη Βραζιλία. Ο Μασκ αμφισβήτησε την εξουσία του de Moraes, αίροντας τους περιορισμούς σε ορισμένους λογαριασμούς X στη χώρα. Τον Απρίλιο, ο de Moraes πρόσθεσε τον Μασκ σε μια συνεχιζόμενη έρευνα για την υποτιθέμενη διάδοση παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την υποτιθέμενη παρεμπόδιση, ανέφερε το AP.

Παρόλο που οι βραζιλιάνικοι νόμοι σχετικά με τον λόγο είναι λιγότερο ανεκτικοί από εκείνους των ΗΠΑ, ο ντε Μοράις έχει επικριθεί από ορισμένους που λένε ότι ξεπερνάει τα όριά του και καταπνίγει την ελευθερία του λόγου.

Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Μασκ και του ανώτατου δικαστηρίου της Βραζιλίας έρχεται καθώς άλλα έθνη προσπαθούν να ασκήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στο περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κατ’ επέκταση στα στελέχη της τεχνολογίας. Την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Telegram, Πάβελ Ντούροφ, κατηγορήθηκε για πολλαπλές ποινικές κατηγορίες στη Γαλλία επειδή φέρεται να μην κατάφερε να περιορίσει το παράνομο και παράνομο περιεχόμενο στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com