Γιατί ο Έλον Μασκ πιστεύει ότι η Γη θα έχει περισσότερα ρομπότ από ανθρώπους

Γιατί ο Έλον Μασκ πιστεύει ότι η Γη θα έχει περισσότερα ρομπότ από ανθρώπους
epa10857328 A stack of US writer Walter Isaacson's book ‘Elon Musk’ is on display at a Barnes & Noble store in Glendale, California, USA, 12 September 2023. The book about US entrepreneur Elon Musk goes on sale in the US. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Νομίζω ότι μπορεί να υπερβούμε την αναλογία 1:1 ανθρωποειδών ρομπότ προς ανθρώπους» είπε ο Μασκ

Ο Έλον Μασκ είναι γνωστός για τις περίεργες προβλέψεις του, αλλά ακόμα και για τα δικά του στάνταρ το πήγε… πολύ μακριά. Πέρυσι, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla είπε ότι ο αριθμός των δίποδων ρομπότ στη Γη θα ξεπεράσει μια μέρα τα 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.

«Νομίζω ότι μπορεί να υπερβούμε την αναλογία 1:1 ανθρωποειδών ρομπότ προς ανθρώπους» είπε ο Μασκ στους μετόχους στην ημέρα επενδυτών της Tesla τον περασμένο Μάρτιο, προβλέποντας ότι η άφιξη των μηχανών θα ανατρέψει δραματικά την παγκόσμια οικονομία.

Παρά το γεγονός ότι η Tesla είναι η πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, ο Μασκ προέβλεψε ότι η ρομποτική δουλειά της εταιρείας θα «άξιζε πολύ περισσότερο, μακροπρόθεσμα».

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για τολμηρή δήλωση. Το 2021, όταν ο Μασκ ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδιά του να παράγει ένα droid ύψους 170 εκατοστών σχεδιασμένο να κάνει «βαρετή, επαναλαμβανόμενη και επικίνδυνη» δουλειά, δεν είχε καν πρωτότυπο. Αντίθετα, έβγαλε έναν ηθοποιό με κορμάκι και κράνος, ο οποίος χόρεψε για λίγα δευτερόλεπτα.

Ήταν μια απεικόνιση του χάσματος μεταξύ της υπόσχεσης και της πραγματικότητας των ρομπότ.

Τα ανθρωποειδή – δίποδες μηχανές που μιμούνται το ανθρώπινο σώμα – αποτελούν βασικό στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας και φιλοδοξία μηχανικής από την Ιταλία της Αναγέννησης (τα σημειωματάρια του Λεονάρντο ντα Βίντσι περιέχουν πολλά σχέδια μηχανικών ιπποτών).

Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, η ιαπωνική εταιρεία Honda όργωσε εκατοντάδες εκατομμύρια στο ASIMO, ένα ανθρωποειδές που έγινε σε μεγάλο βαθμό γνωστό για τα viral βίντεο του που δεν καταφέρνει να κατακτήσει τις σκάλες.

Ωστόσο, τα ρομπότ που έχουμε σήμερα είναι συνήθως μηχανές μίας χρήσης, όπως οι βραχίονες σε γραμμές παραγωγής ρομπότ ή οι πλατφόρμες περιστροφής στις αποθήκες της Amazon που μοιάζουν με μεγάλα Roombas.

Τα ανθρωποειδή ρομπότ που μπορούν να αισθανθούν το περιβάλλον τους, να περπατούν με δύο πόδια και να πιάνουν αντικείμενα στα χέρια τους –απαιτήσεις που θα μπορούσαν να τα δουν να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους σε χειρωνακτικές εργασίες– θα ήταν μια πιθανή αλλαγή του παιχνιδιού, αλλά η πρόοδος παραμένει άπιαστη.

Τα ρομπότ έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να κατακτήσουν εργασίες που φαίνονται στοιχειώδεις για τον άνθρωπο, αλλά αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα τρομερά δύσκολο επιστημονικό πρόβλημα.

Η πρόσφατη έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο, αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι σύντομα θα ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο droids που θα καθαρίζουν τα σπίτια μας, θα εκτελούν επικίνδυνες εργασίες – και ενδεχομένως θα καταλαμβάνουν τις δουλειές μας. Οι εξελίξεις σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT μεταφράζονται σε ρομπότ που κατανοούν καλύτερα τον κόσμο.

Το 2022, ένα χρόνο αφότου ο Μασκ είχε ανακοινώσει τα σχέδιά του, παρουσίασε ένα πραγματικό ρομπότ, που μπορούσε να περπατήσει, να κουνήσει και να μεταφέρει κουτιά. Ο Μασκ είπε ότι το ρομπότ, που ονομάζεται Optimus, θα κοστίζει περίπου 20.000 $ (15.800 £) και είπε ότι η Tesla σχεδίαζε να αρχίσει να το χρησιμοποιεί στα δικά της εργοστάσια πριν από τη δημόσια κυκλοφορία.

Το Optimus δεν είναι το μόνο ανθρωποειδές που σημειώνει ταχεία πρόοδο.

Τον Φεβρουάριο, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϋ, εκπαίδευσαν ένα ρομπότ με δύο πόδια να περπατά γύρω από το Σαν Φρανσίσκο. Οι ερευνητές είπαν ότι είχαν εκπαιδεύσει το ρομπότ με βίντεο από το YouTube. 

Τον περασμένο μήνα, η Nvidia παρουσίασε μια σουίτα λογισμικού που ονομάζεται Project GR00T, σχεδιασμένη να βοηθά τα ανθρωποειδή ρομπότ να μαθαίνουν για τον κόσμο γύρω τους.

Η προοπτική των χρήσιμων ανθρωποειδών έχει φέρει επενδυτική έκρηξη. Τον Φεβρουάριο, η Nvidia, η Microsoft και η OpenAI, η εταιρεία πίσω από το ChatGPT, επένδυσαν 675 εκατομμύρια δολάρια στην Figure, μια start-up που στοχεύει να τοποθετήσει ρομπότ σε αποθήκες. Η Amazon έχει επενδύσει στην Agility Robotics, μια άλλη εταιρεία ανθρωποειδών.  

Η Agility λέει ότι στόχος της είναι η αγορά ενός ρομπότ να αποδώσει σε δύο χρόνια. Τα μηχανήματα της σύντομα θα βγουν – ή θα βγουν – από μια γραμμή παραγωγής που έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: