Γιατί ο Γουόρεν Μπάφετ δεν «ξόφλησε» ακόμα
- 08/05/2014, 08:59
- SHARE
Μια λανθασμένη μελέτη πρόσφατα υποστήριξε ότι ο Μπάφετ έχει χάσει τις επενδυτικές του ικανότητες. Τι πραγματικά συμβαίνει;
του Στίβεν Γκάντελ
Αυτό το Σαββατοκύριακο, σχεδόν 40.000 άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν στην Όμαχα, για να ακούσουν τις συμβουλές του Μπάφετ για την οικονομία και τις επενδύσεις και το χρηματιστήριο. Θα υπάρχουν επίσης αμέτρητοι δημοσιογράφοι, με κάλυψη από όλο τον κόσμο. Όλα τα ξενοδοχεία στο κέντρο της Όμαχα είναι πλήρη.
Μπορεί να αναρωτηθείτε, αν διαβάσατε κάποια πρόσφατα δημοσιεύματα, «Γιατί; Δεν έχει χάσει τις επενδυτικές του ικανότητες;»
Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να κυκλοφορεί πρόσφατα. Η συζήτηση για την κατάρρευση της επενδυτικής ισχύος του Μπάφετ ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου, όταν η ετήσια επιστολή της Berkshire Hathaway, του ασφαλιστικού ομίλου που διοικεί ο Μπάφετ, έδειξε ότι η λογιστική αξία της εταιρείας δεν είχε αυξηθεί τόσο γρήγορα όσο το υπόλοιπο της χρηματιστηριακής αγοράς κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών.
Τόσο οι New York Times όσο και η Slate ανέφεραν μια μελέτη της απόδοσης του Μπάφετ από κάποιον στατιστικολόγο που έχει το δικό του blog και διδάσκει σε νυχτερινό σχολείο στη Τζορτζτάουν. Καμία από τις εφημερίδες δεν υπήρξε πολύ επικριτική στη μελέτη. Και πώς θα μπορούσαν να είναι; Είναι ένας στατιστικολόγος, ο οποίος έχει το δικό του blog. Γνωρίζει τα νούμερα! Ο συγγραφέας της μελέτης, Σαλίλ Μέτα, έγραψε το δικό του άρθρο στην TheStreet καταγγέλλοντας την πρόσφατη απόδοση του Μπάφετ.
Ρώτησα πρόσφατα τον Μπάφετ να μου πει τί άποψη έχει για τη μελέτη, και ουσιαστικά σήκωσε τους ώμους του, λέγοντας: «Θα δούμε.» Βασικά, είπε ότι θα αφήσει την απόδοσή του να μιλήσει από μόνη της. Αυτός είναι ο αριστοκρατικός δρόμος, υποθέτω. Αλλά δεν με άφησε ικανοποιημένο. Γι ‘αυτό και αποφάσισα να ρίξω μια ματιά στην μελέτη του Μέτα για να δω αν τα ευρήματά του επαληθεύονται. (Spoiler: Δεν επαληθεύονται)
Το παρακάτω διάγραμμα (από το Μέτα) κατά βάθος συνοψίζει τα ευρήματά του:
Οι μπλε γραμμές δείχνουν την απόδοση του Μπάφετ. Οι καφετιές γραμμές είναι τα έτη κατά τα οποία δεν κατάφερε να κερδίσει την αγορά. Και όπως βλέπετε, το διάγραμμα γίνεται πολύ καφέ στο τέλος. Ο Μέτα συμφωνεί ότι το ιστορικό του Μπάφετ, σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, είναι δύσκολο να το φτάσει κάποιος. Αλλά, λέει ο Μέτα, σε ορισμένες περιόδους ήταν πολύ καλύτερος από τους άλλους. Και τελευταία ο Μέτα πιστεύει ότι ο Μπάφετ βασίζεται στον απόηχο από τις προηγούμενες επιτυχίες του. «Φαίνεται ότι συνολικά η απόδοση της καριέρας του έπιασε την κορυφή της στη μέση της πορείας του», λέει ο Μέτα. «Και έτσι ακόμα κι αν πέφτει λίγο τώρα, η προηγούμενη επιτυχία του είναι αυτή που επιτρέπει στο συνολικό μέσο όρο της καριέρας του να παραμένει εκπληκτικά καλός.»
Αλλά ο Μέτα χρησιμοποιεί την αλλαγή στη λογιστική αξία της Berkshire [αυτό σημαίνει το BV (Book Value) στο αριστερό μέρος του διαγράμματος], ως μέτρο για την επιτυχία του Μπάφετ. Και ο Μπάφετ το κάνει αυτό συχνά. Γι ‘αυτό είναι δόκιμο. Αλλά ο Μπάφετ έχει πραγματικά κολλήσει με αυτή τη μέτρηση λόγω συνέπειας.
Ο συνάδελφος του Fortune Κάρολ Λούμις (ο οποίος είναι ένας από τους τρεις δημοσιογράφους που θα θέσει ερωτήσεις στον Μπάφετ στην ετήσια συνάντηση της Berkshire το Σάββατο), έγραψε γι’ αυτό το θέμα πρόσφατα. Όταν η Berkshire ξεκινούσε, η λογιστική αξία της εταιρείας αποτελείτο ως επί το πλείστον από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επενδύσεις του Buffett. Έτσι, η χρήση της λογιστικής αξίας είχε νόημα. Αυτές τις μέρες, όμως, η Berkshire κατέχει πολλές ολόκληρες ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Dairy Queen, η Fruit of the Loom, και η See’s Candies. Αυτές δεν αποτιμώνται στη λογιστική αξία της Berkshire όπως οι εισηγμένες μετοχές στο χρηματιστήριο. Ως αποτέλεσμα, η χρήση της λογιστικής αξίας για την παρακολούθηση της απόδοσης των μετοχών του Μπάφετ δε λειτουργεί πια.
Λαμβάνοντας υπόψη το πρόβλημα με τη λογιστική αξία ως μέτρο σύγκρισης, ζήτησα από τον Μέτα να επαναϋπολογίσει την απόδοση του Μπάφετ, χρησιμοποιώντας την απόδοση των μετοχών της Berkshire κάθε χρόνο, αντί για τη λογιστική αξία. Ιδού το νέο διάγραμμα:
Αυτή τη φορά, οι πράσινες γραμμές δείχνουν την απόδοσή του Μπάφετ. Φαίνονται παρόμοιες με τις μπλε γραμμές, ως επί το πλείστον, υψηλότερες στο μέσον του διαγράμματος. Η μεγάλη διαφορά είναι οι καφέ γραμμές – σηματοδοτώντας τα χρόνια που ο Μπάφετ βρισκόταν πίσω από την αγορά. Υπάρχουν περισσότερες από αυτές, αλλά όπως μπορείτε να δείτε, είναι πολύ πιο απλωμένες, όπως θα περιμέναμε. Δεν παρατηρείται καμία ομαδοποίηση στο τέλος. Ο Μπάφετ ήταν καλός μερικά χρόνια, και κάποια άλλα όχι. Παρόλα αυτά, συνολικά, ο Μπάφετ έχει ξεπεράσει την αγορά κατά πολύ.
Οπότε, μην ξεγράψετε αυτά που έχει να πει για την αγορά το Μαντείο της Όμαχα αυτό το Σαββατοκύριακο κατά την ετήσια σύνοδο της Berkshire.
Ο Γουόρεν Μπάφετ φαίνεται εξακολουθεί να γνωρίζει κάτι για τις επενδύσεις…