Γιατί ο Γουόρεν Μπάφετ εμμένει στην απλότητα: Μάθημα… λιτότητας από τον τρισεκατομμυριούχο

Γιατί ο Γουόρεν Μπάφετ εμμένει στην απλότητα: Μάθημα… λιτότητας από τον τρισεκατομμυριούχο
Warren Buffett, CEO of Berkshire Hathaway, speaks to the press as he arrives at the 2019 annual shareholders meeting in Omaha, Nebraska, May 4, 2019. (Photo by Johannes EISELE / AFP) Photo: AFP
Ο Μπάφετ προτιμά να δείχνει την αξία του μέσα από τις πράξεις του και όχι μέσα από την εικόνα που προβάλει.

Ο Γουόρεν Μπάφετ, ένας από τους πιο εμβληματικούς επενδυτές του κόσμου, συνεχίζει να ξεχωρίζει όχι μόνο για τη συγκλονιστική του περιουσία αλλά και για τη φιλοσοφία του γύρω από τα χρήματα. Με την εταιρεία του, Berkshire Hathaway, να αξίζει περίπου 1 τρισ. δολάρια, η πρώτη εντύπωση από την ιστοσελίδα της μοιάζει μάλλον απογοητευτική για κάποιον που περιμένει κάτι λαμπερό. Η σελίδα φαίνεται σαν να έχει βγει από τα πρώτα χρόνια του ίντερνετ: μια απλή λίστα links σε λευκό φόντο, χωρίς καμία ένδειξη του πλούτου και της δύναμης της εταιρείας.

Αυτό, όμως, δεν είναι τυχαίο. Ο Μπάφετ, γνωστός για την αυστηρή λιτότητά του, επιλέγει συνειδητά να διατηρήσει την ιστοσελίδα της Berkshire απλή. Σύμφωνα με αναλυτές, η επιλογή αυτή αντικατοπτρίζει τη βαθιά πίστη του στην αποδοτικότητα και την αποφυγή της υπερβολής. «Δεν χρειάζονται εντυπωσιακά σάιτ και φανταχτερές φωτογραφίες του Μπάφετ», σημειώνει χαρακτηριστικά ο μέτοχος Darren Pollock.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιστοσελίδα, παρά το ότι θα μπορούσε εύκολα να αναβαθμιστεί, παραμένει σχεδόν αμετάβλητη εδώ και χρόνια, ενσωματώνοντας την ίδια φιλοσοφία που ακολουθεί ο Μπάφετ στην καθημερινότητά του. Ο ίδιος, με ετήσιο μισθό μόλις 100.000 δολάρια χωρίς μπόνους για περισσότερα από 40 χρόνια, ζει στο ίδιο σπίτι που αγόρασε πριν από δεκαετίες και τρώει πρωινό καθημερινά στα McDonald’s.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: οι μεγάλοι επενδυτές δεν χρειάζονται φανταχτερές κινήσεις για να αποδείξουν την αξία τους. Ο Μπάφετ προτιμά να δείχνει την αξία του μέσα από τις πράξεις του και όχι μέσα από την εικόνα που προβάλει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: