Γιατί ο Λάρι Πέιτζ δημιούργησε τώρα την Alphabet
- 11/11/2015, 16:02
- SHARE
Ο ιδρυτής της Google προτιμά να εστιάζει στην εταιρική κουλτούρα και τα μεγάλα οράματα, ένα μοντέλο που υιοθετείται κι από άλλους αποτελεσματικούς διευθύνοντες συμβούλους.
του Άνταμ Λασίνσκι
Ο Λάρι Πέιτζ είναι ο ορισμός του μυστηριώδους και μυστικοπαθούς CEO. Σε μια σπάνια συνέντευξή του στο Fortune Global Forum, δεν είπε πολλά. Είναι έξυπνος, και ξέρει όσο λίγοι πώς να κρατά τα χαρτιά του κλειστά.
Όμως, στην κουβέντα είπε και κάτι που μου έκανε εντύπωση. Σε ερώτηση σχετικά με τα σχέδια της Google στην Κίνα, απάντησε: «Έχω αναθέσει το συγκεκριμένο ερώτημα στον Σαντάρ. Τον βοηθάω να σκεφτεί την απάντηση, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να το απαντήσω εγώ».
Αναφερόταν, φυσικά, στον Σαντάρ Πιτσάι, το στέλεχος που ο Πέιτζ έκανε διευθύνοντα σύμβουλο της Google όταν ο ίδιος δημιούργησε την εταιρεία holding Alphabet και όρισε τον εαυτό του CEO της νέας εταιρικής οντότητας.
Αυτή, λοιπόν, η απάντηση του Πέιτζ με βοήθησε να καταλάβω το νόημα της ίδρυσης της Alphabet. Είναι η δεύτερη φορά που ο Πέιτζ παραδίδει τα καθήκοντα καθημερινής διαχείρισης της Google κάπου αλλού – η πρώτη ήταν στον Έρικ Σμιντ. Αυτή τη φορά, ο Πέιτζ παρέδωσε την Google στον Πιτσάι έτσι ώστε να μπορέσει ο ίδιος να εστιάσει στο μακροπρόθεσμο όραμα, αφήνοντας σε άλλους τον καθορισμό των λεπτομερειών λειτουργίας της εταιρείας.
Αμφιβάλλω πως ξαφνικά ο Πέιτζ έγινε τεμπέλης. Απλώς, μπορεί να μην θέλει να ξοδεύει ατελείωτες ώρες μελετώντας πώς η Google θα εισάγει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην Κίνα. Πλέον, είναι ευθύνη του Πιτσάι να το κάνει αυτό, και ο Πέιτζ μπορεί απλώς να ασχολείται επιλεκτικά με τέτοια θέματα, όποτε το κρίνει σκόπιμο.
Ο Πέιτζ δεν είναι ο μόνος CEO που έχει επιλέξει έναν τέτοιο τρόπο διοίκησης. Και ο διευθύνων σύμβουλος της Comcast, Μπράιαν Ρόμπερτς, χρησιμοποιεί την ίδια δομή, με το έμπειρο στέλεχος Στιβ Μπερκ επικεφαλής της NBCUniversal και τον Νιλ Σμιτ επικεφαλής των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην καλωδιακή τηλεόραση. Ο ίδιος ο Ρόμπερτς δηλώνει ότι ο δικός του ρόλος είναι, πρωτίστως, να σκέφτεται ζητήματα που άπτονται της εταιρικής κουλτούρας της Comcast.
Σε κάθε περίπτωση, περιπτώσεις όπως αυτές του Πέιτζ και του Ρόμπερτς επιβεβαιώνουν την ιδέα ότι ο ρόλος του διευθύνοντα συμβούλου είναι πολύ μεγάλος για να αναλαμβάνεται από ένα μόνο άτομο.
Πηγή: fortune.com