Γιατί ο Larry Ellison και ο Elon Musk δεν άφηναν τον Jensen Huang της Nvidia να απολαύσει το… σούσι του

Γιατί ο Larry Ellison και ο Elon Musk δεν άφηναν τον Jensen Huang της Nvidia να απολαύσει το… σούσι του
epa11385529 Co-founder, president and CEO of Nvidia Corporation, Jensen Huang, presents NVIDIA NVLink Spine as he delivers his keynote speech ahead of the COMPUTEX 2024 trade show, in Taipei, Taiwan, 02 June 2024. COMPUTEX 2024 will run from 04-07 June 2024. Computex is one of the largest computer and technology trade shows in the world that showcases the latest advancements in computing and information technology, including hardware, software, components, peripherals, and more. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι δυο τεχνολογικοί ηγέτες «εκλιπαρούσαν» τον Jensen Huang της Nvidia για να τους δώσει περισσότερες GPU σε ένα δείπνο με σούσι.

Το μυστικό για την απόκτηση περισσότερων από τις πολυπόθητες μονάδες επεξεργασίας γραφικών Nvidia που είναι απαραίτητες για την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης μπορεί να είναι το …σούσι και ειδικότερα το …yellowtail sashimi.

Σε μια συνάντηση με αναλυτές την περασμένη εβδομάδα, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογίας της Oracle, Larry Ellison, είπε στο κοινό ότι μαζί με τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, Elon Musk, έβγαλαν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nvidia, Jensen Huang , για δείπνο στο Nobu Palo Alto και «εκλιπαρούσαν» τον Huang να τους δώσει περισσότερες GPU.

«Θα περιέγραφα το δείπνο ως εξής: εγώ και ο Elon να παρακαλάμε τον Jensen για GPU», θυμάται ο Ellison. «Παρακαλώ πάρτε τα χρήματά μας. Παρακαλώ πάρτε τα χρήματά μας. Όχι, όχι, πάρτε κι άλλα. Χρειαζόμαστε να πάρετε περισσότερα από τα χρήματά μας παρακαλώ».

Το αποτέλεσμα ήταν καθαρά θετικό, είπε ο Ellison. «Πήγε εντάξει. Δηλαδή, δούλεψε».

Ο Ellison, του οποίου η περιουσία εκτιμάται στα 206 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι εξέχουσα προσωπικότητα στον κλάδο της τεχνολογίας και υπηρετεί ως εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας λογισμικού επιχειρήσεων Oracle. Είναι γνωστός για την πρόβλεψη σημαντικών τεχνολογικών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας του αξίας 475 δισεκατομμυρίων δολαρίων τεχνολογικού γίγαντα για να αποκομίσει τα οφέλη του διαδικτύου στις πρώτες μέρες του. Έχει εδραιώσει περαιτέρω την εταιρεία, οργανώνοντάς την για να εκμεταλλευθεί την αυξανόμενη ανάγκη για επιχειρηματικές υποδομές που βασίζονται στο cloud. Η εταιρεία έχει διατηρήσει μια ισχυρή σχέση με την Nvidia, η οποία ελέγχει περισσότερο από το 80% της αγοράς τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και αποτελεί την κύρια επιλογή για εταιρείες που εργάζονται πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας ο Ellison είπε ότι το ανταγωνιστικό τοπίο δεν θα εμποδίσει την ανάπτυξη της Oracle. Ο πιο απλός τρόπος για να το δεις, απάντησε ο Ellison, είναι η φράση «η κούρσα συνεχίζεται». Παρομοίασε τον τρέχοντα ανταγωνισμό στην τεχνητή νοημοσύνη με έναν αγώνα της Formula 1.

«Έχετε τρία άτομα στο βάθρο, αλλά υπάρχει στην πραγματικότητα ένας νικητής», είπε ο Ellison. «Κάποιος θα είναι καλύτερος σε αυτό από οποιονδήποτε άλλον, και πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να νικήσουν και υπάρχει αγώνας».

Από την πλευρά της, η Oracle πραγματοποιεί τεράστιες επενδύσεις στην τεχνολογία GPU, ιδιαίτερα για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Ο τεχνολογικός γίγαντας αυτό το μήνα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για το οικονομικό έτος 2025 και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 7% στα 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σε ετήσια βάση. Τα κέρδη ήταν 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Oracle αποκάλυψε επίσης ότι διαθέτει 162 κέντρα δεδομένων cloud σε λειτουργία ή υπό κατασκευή σε όλο τον κόσμο και το μεγαλύτερο από τα κέντρα δεδομένων της είναι 800 μεγαβάτ και θα φιλοξενήσει «πολλά στρέμματα με cluster GPU της Nvidia» που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας. Το πρώτο τρίμηνο, η Oracle υπέγραψε 42 ακόμη συμβάσεις cloud GPU, συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ομοίως, η Tesla, όπου ο Musk είναι διευθύνων σύμβουλος, βασίζεται σε GPU της Nvidia για να τροφοδοτούν τους υπερυπολογιστές που εκπαιδεύουν τα νευρωνικά της δίκτυα για τεχνολογία αυτόνομης και υποβοηθούμενης οδήγησης.

Σύμφωνα με τον Ellison, το να είσαι ο πρώτος που θα κατασκευάσει το πιο ικανό νευρωνικό δίκτυο στον κόσμο «είναι μεγάλη υπόθεση». Δεδομένης της επιθυμίας να είναι στην πρώτη γραμμή, πολλά στελέχη της τεχνητής νοημοσύνης εκλιπαρούν τον Huang για GPU και κατασκευή κέντρων δεδομένων.

Εκπρόσωπος της Nvidia αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο και η Tesla δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα του Fortune.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com