Γιατί ο Πούτιν θέλει να προσεγγίσει την Ελλάδα
- 08/04/2015, 11:01
- SHARE
Πολιτικοί παρατηρητές μιλούν για κίνδυνο διάσπασης του ενιαίου μετώπου της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία ως προς το ουκρανικό.
Αφιέρωμα στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα κάνει η Deutsche Welle σε δημοσίευμα με τίτλο: «Μπορεί η Ρωσία να βοηθήσει την Ελλάδα»;
Όπως επισημαίνει ο Μιχαήλ Κρουτιτσίν από την επιχείρηση συμβούλων RusEnergy, ο βασικός λόγος που ο Πούτιν θέλει να προσεγγίσει την Ελλάδα είναι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα του λόγω του ουκρανικού ζητήματος. «Οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και αυτό αναμένεται να είναι σήμερα ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει την άρση των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, αλλά θέλει να δείξει πως έχει συμμάχους και εκτός ΕΕ. Έστω και αυτό αρκεί για το Κρεμλίνο» επισημαίνει ο Μιχαήλ Κασγιάνοφ, πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και συμπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου ρωσικού κόμματος RPR PARNAS, μιλώντας στην Deutsche Welle.
«Επειδή η Ελλάδα δεν είναι σύμφωνη με την ενιαία γραμμή της ΕΕ, διαρρηγνύει με αυτό τον τρόπο την ευρωπαϊκή ενότητα. Ο Πούτιν απομονώθηκε από τον υπόλοιπο κόσμο και έχει σε αυτή την περίπτωση μόνο ένα στόχο: να καταστρέψει την ενδοευρωπαϊκή και υπεραντλαντική σταθερότητα» συμπληρώνει ο Ρώσος πολιτικός.
Η Ρωσία θα ήθελε η ΕΕ να πάρει πίσω τις αποφάσεις της κι έτσι θα της απέμενε μόνο ένας εχθρός: οι ΗΠΑ.
Η ρωσική ηγεσία έχει έναν ακόμα λόγο να προσεγγίσει την Ελλάδα πιστεύει ο Μιχαήλ Κρουτιτσίν: «Στη Ρωσία λείπουν οι σύμμαχοι και οι ηγέτες οι οποίοι θα ήταν πρόθυμοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αυτήν. Για την ρωσική ηγεσία είναι όνειρο να βρουν κάποιον στην Ευρώπη, ο οποίος είναι πρόθυμος να της σφίξει το χέρι».
Ο ειδικός σε θέματα διεθνούς εμπορίου Αλεξάντερ Κνόμπελ από το Ινστιτούτο Γκαϊντάρ για την Οικονομική Πολιτική θεωρεί πως η Μόσχα δεν θα καταφέρει να εξαγοράσει την Ελλάδα, διότι η Ελλάδα είναι μακροπρόθεσμα συνδεδεμένη με την Ευρωζώνη.
Όσον αφορά στα ενεργειακά ζητήματα, ο Μιχαήλ Κρουτσίν πιστεύει πως ούτε σε αυτόν τον τομέα θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Εντούτοις ίσως η Ρωσία προσφέρει στην Ελλάδα χαμηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο. Η Gazprom είχε ήδη μειώσει τις τιμές πέρυσι αλλά η μείωση αυτή δεν ήταν αρκετή σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ζητά περαιτέρω μείωση.
Πάντως σχετικά με το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, κυβερνητικός αξιωματούχος δηλώνει στο Reuters ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία και επιθυμεί να επιλύσει τα προβλήματα χρέους με την ΕΕ.
«Δεν έχουμε ζητήσει οικονομική βοήθεια», αναφέρει ο αξιωματούχος στο πρακτορείο λίγο πριν τις συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας.
«Θέλουμε να λύσουμε τα θέματα του χρέους εντός της ζώνης του ευρώ», πρόσθεσε.
Διαβάστε ακόμη: