Γιατί ο Τραμπ θέλει τα κρίσιμα ορυκτά της Ουκρανίας – Ο ρόλος της Κίνας

Γιατί ο Τραμπ θέλει τα κρίσιμα ορυκτά της Ουκρανίας – Ο ρόλος της Κίνας
Copper mine open pit Atalaya Rio Tinto. Spain. Photo: Shutterstock
Η συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανίας για τα πολύτιμα ορυκτά και τις σπάνιες γαίες μπαίνει στην τελική ευθεία.  

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι βρίσκονται ένα βήμα πριν από την υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας για τα πολύτιμα ορυκτά και τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανάλυση του Guardian. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η συμφωνία, που αποκαλύφθηκε την Τρίτη, θα μπορούσε να υπογραφεί ακόμα και την Παρασκευή, ενισχύοντας την επιρροή των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά κρίσιμων ορυκτών.

Η Ουκρανία και ο «θησαυρός» των κρίσιμων ορυκτών

Η Ουκρανία διαθέτει 22 από τα 34 κρίσιμα ορυκτά που έχει καταγράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποθέματα σπάνιων γαιών όπως το νεοδύμιο, το έρβιο και το ύτριο. Πριν από τον πόλεμο, η χώρα ήταν βασικός προμηθευτής τιτανίου και γραφίτη, ενώ υπολογίζεται ότι διαθέτει 500.000 τόνους λιθίου, ένα κρίσιμο στοιχείο για τις μπαταρίες και την ενεργειακή μετάβαση.

Ωστόσο, έως και το 40% των μεταλλικών της πόρων βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, με τη Μόσχα να ελέγχει σημαντικά κοιτάσματα λιθίου στο Ντονέτσκ και τη Ζαπορίζια, σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλείται το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο Τραμπ θέλει τα ορυκτά της Ουκρανίας – Ο ρόλος της Κίνας

Η επιδίωξη του Τραμπ για τον έλεγχο των ουκρανικών ορυκτών δεν είναι τυχαία. Η Κίνα κυριαρχεί στη διύλιση κρίσιμων ορυκτών, ελέγχοντας σχεδόν 90% της παγκόσμιας αγοράς σπάνιων γαιών και το 50-70% της επεξεργασίας λιθίου και κοβαλτίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Η πρόσβαση στα ουκρανικά αποθέματα θα μπορούσε να ενισχύσει τη στρατηγική των ΗΠΑ για ενεργειακή ανεξαρτησία, μειώνοντας την εξάρτηση από το κινεζικό μονοπώλιο. Με τον Τραμπ να έχει ήδη ανακοινώσει νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, η Ουκρανία γίνεται το νέο πεδίο μάχης στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.

Η γεωπολιτική διάσταση της συμφωνίας

Η επικείμενη συμφωνία δεν αφορά μόνο την οικονομία, αλλά και τη γεωπολιτική ισορροπία. Εάν οι ΗΠΑ αποκτήσουν πρόσβαση στα ουκρανικά ορυκτά, θα μπορούσαν να περιορίσουν τον έλεγχο της Κίνας στην παγκόσμια αγορά κρίσιμων πρώτων υλών, ενισχύοντας παράλληλα τη στήριξή τους προς την Ουκρανία σε μια περίοδο όπου η σύγκρουση με τη Ρωσία παραμένει αβέβαιη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

font