Γιατί ο χώρος των κρυπτονομισμάτων είναι σαν την οικονομία του “World of Warcraft”

Γιατί ο χώρος των κρυπτονομισμάτων είναι σαν την οικονομία του “World of Warcraft”
World of Warcraft logo is seen on the book at the bookstore in Krakow, Poland on December 30, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η νομιμοποίησή του με κανονισμούς θα έβλαπτε το χρηματοπιστωτικό σύστημα, λέει οικονομολόγος

του Steve Mollman

Στον απόηχο της κατάρρευσης της FTX, οι εκκλήσεις για ρύθμιση του χώρου των κρυπτονομισμάτων έχουν αυξηθεί μεταξύ των νομοθετών των ΗΠΑ. Αλλά κάτι τέτοιο θα προσδώσει νομιμοποίηση στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, υποστήριξε ένας εξέχων οικονομολόγος αυτή την εβδομάδα, και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο εκτεταμένη οικονομική ζημιά.

Ο Stephen Cecchetti, οικονομολόγος και καθηγητής στο Brandeis International Business School, ανέφερε την οικονομία στο World of Warcraft, ένα διαδικτυακό βιντεοπαιχνίδι με εκατομμύρια παίκτες.

«Το ισχυρότερο επιχείρημα, νομίζω, κατά της ρύθμισης είναι η παροχή νομιμοποίησης», είπε σε μια συζήτηση για τα κρυπτονομίσματα που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Brookings.

«Θεωρώ ότι πολλά από αυτά είναι σαν ένα βιντεοπαιχνίδι, και έτσι αν κοιτάξω ένα ανάλογο, το World of Warcraft έχει 120 εκατομμύρια παίκτες και έχει μια οικονομία μέσα του», συνέχισε. «Ευτυχώς, καμία ομοσπονδιακή χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή δεν έχει ευθύνη για την επίβλεψη του World of Warcraft. Και παρόλο που εμπλέκονται χρήματα, δεν νομίζω ότι κανένας από εμάς θα ζητούσε από τις αρχές να επιβλέπουν μαζικά παιχνίδια για πολλούς παίκτες στο διαδίκτυο. Όπως το World of Warcraft, έτσι και τα κρυπτονομίσματα, κατά την άποψή μου, δεν κάνουν τίποτα για να υποστηρίξουν την πραγματική οικονομία, επομένως η νομιμοποίησή τους απλώς θα εξαντλήσει δημιουργικούς πόρους από παραγωγικές δραστηριότητες».

Η δημιουργία κανονισμών ειδικά για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, υποστήριξε, θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες προσεγγίζουν τον κλάδο.

«Η νομιμοποίηση του χώρου των κρυπτονομισμάτων θα ενθαρρύνει τις τράπεζες να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα άμεσα και να δανείζουν έναντι αυτών ως εγγύηση», είπε. «Φανταστείτε πού θα βρισκόμασταν αν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί διατηρούσαν κρυπτονομίσματα τον Νοέμβριο του 2021 πριν από την πτώση της αξίας τους».

Τα κρυπτονομίσματα έχουν υποχωρήσει δραματικά σε αξία από τα τέλη του περασμένου έτους. Το Bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, έχει χάσει περισσότερο από το 60% της αξίας του φέτος.

Εάν «σχεδόν όλες οι συναλλαγές στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων παραμείνουν μέσα στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων χωρίς διασυνδέσεις με την πραγματική οικονομία», είπε ο Cecchetti, τότε «θα ήταν σαν να συνέβαιναν αυτά τα πράγματα στον Άρη και θα άφηναν τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά συστήματα ανεπηρέαστα. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας».

Όσον αφορά την έκνομη συμπεριφορά στον κλάδο – το «καθοριστικό χαρακτηριστικό του κόσμου των κρυπτονομισμάτων», κατά την άποψή του – οι εισαγγελείς μπορούν να την αντιμετωπίσουν «επιβάλλοντας επιθετικά τους υπάρχοντες νόμους και, όπου χρειάζεται, κυνηγώντας τις διασημότητες που προωθούν αυτά τα πράγματα», είπε.

Ο ιδρυτής της FTX, Sam Bankman-Fried, κατηγορήθηκε για οκτώ ποινικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων δύο κατηγορίες για απάτη μέσω εμβασμάτων και έξι κατηγορίες συνωμοσίας που σχετίζονται με απάτη σε χρεόγραφα και εμπορεύματα, ξέπλυμα χρήματος και παραβιάσεις της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών.

Οι εκκλήσεις για μεγαλύτερη ρύθμιση έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες μετά την επική κατάρρευση της FTX.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο γερουσιαστής Sherrod Brown, πρόεδρος της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας, ζήτησε περισσότερη ρύθμιση και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης των κρυπτονομισμάτων, αν και αναγνώρισε ότι θα ήταν «πολύ δύσκολο γιατί θα φύγουν εκτός των συνόρων και ποιος ξέρει πώς θα λειτουργήσει αυτό».

Σε μια δήλωση μετά τη σύλληψη του Bankman-Fried στις Μπαχάμες, ο Brown είπε: «Τα πράγματα που μοιάζουν και αντιμετωπίζονται σαν τίτλοι, εμπορεύματα ή τραπεζικά προϊόντα πρέπει να ρυθμίζονται και να εποπτεύονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν τους καταναλωτές… Τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν λευκή επιταγή επειδή είναι της μόδας».

Ο Cecchetti πιστεύει ότι μια καλή προσέγγιση θα ήταν να «αφήσουμε τα κρυπτονομίσματα να καταρρεύσουν», όπως έγραψαν μαζί με τον Kim Schoenholtz, καθηγητή στο Stern School of Business του NYU, σε μια πρόσφατη στήλη των Financial Times.

«Στον απόηχο της κατάρρευσης της FTX, οι αρχές θα πρέπει να αντισταθούν στην παρόρμηση να δημιουργηθεί ένα παράλληλο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων», έγραψαν. «Είναι πολύ καλύτερο να μην κάνουν τίποτα και απλώς να αφήσουν τα κρυπτονομίσματα να καταρρεύσουν».

Η ενεργή παρέμβαση, πρόσθεσαν, «θα παρείχε μια επίσημη σφραγίδα έγκρισης σε ένα σύστημα που επί του παρόντος δεν αποτελεί απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα οδηγούσε σε εκκλήσεις για δημόσιες διασώσεις όταν τα κρυπτονομίσματα αναπόφευκτα καταρρεύσουν ξανά».

Πηγή: Fortune.com