Γιατί ο χρηματοπιστωτικός κλάδος συνεχίζει να προβληματίζεται από την τεχνητή νοημοσύνη;

Γιατί ο χρηματοπιστωτικός κλάδος συνεχίζει να προβληματίζεται από την τεχνητή νοημοσύνη;
Η χρήση της AI στα χρηματοπιστωτικά θα μπορούσε να μειώσει το κόστος των συναλλαγών, αλλά συνοδεύεται από «σημαντικούς κινδύνους».

Η εξάπλωση των συστημάτων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, λένε τα στελέχη, αλλά οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερα διακυβεύματα από άλλες επιχειρήσεις που απευθύνονται στον καταναλωτή, επειδή διαχειρίζονται ευαίσθητες πληροφορίες.

Για παράδειγμα, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να είναι καλύτερα από τους ανθρώπους στο να εξηγούν στους πελάτες γιατί κατέληξαν σε συστάσεις όπως η κατανομή χαρτοφυλακίου ή οι αποφάσεις δανεισμού, δήλωσε ο Ζακ Κας, πρώην επικεφαλής επιχειρηματικών συνεργασιών στην OpenAI.

Οι άνθρωποι, είπε, δεν είναι καλοί στο να εξηγούν τις υποσυνείδητες προκαταλήψεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τέτοιες αποφάσεις.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα το κάνει αυτό πολύ καλύτερο. Το πρόβλημα είναι ότι, αν δεν είμαστε προσεκτικοί, θα το κάνει χειρότερο» σημείωσε ο Κας σε ένα συνέδριο επενδυτών που διοργάνωσε η Morningstar αυτή την εβδομάδα στο Σικάγο, όπου η άνοδος των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης ήταν συχνό θέμα συζήτησης.

Θεωρητικά η τεχνητή νοημοσύνη, θα απλοποιήσει πολλές εργασίες ρουτίνας, όπως η συμπλήρωση εντύπων συμμόρφωσης ή η ανάπτυξη χαρτοφυλακίων που δεν είναι τόσο πολύπλοκα, αφήνοντας στους επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα περισσότερο χρόνο για να επικεντρωθούν στις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις ή σε προβλήματα που απαιτούν βαθύτερη σκέψη, δήλωσαν αρκετοί επενδυτές και ειδικοί της τεχνολογίας.

«Υπάρχουν κάποια πράγματα που οι μηχανές θα μπορούσαν να εξομαλύνουν, και τότε ένας χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα μπορούσε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην εξυπηρέτηση του πελάτη του» είπε η Κάρεν Ζάγια, ανώτερη αναλύτρια της Morningstar που παρακολουθεί τη χρήση της τεχνολογίας από τους διαχειριστές επενδύσεων.

Αλλά το βάθος των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων με την τεχνητή νοημοσύνη θα ποικίλλει, είπε. Ενώ τα chatbots με τεχνητή νοημοσύνη έχουν γίνει κοινά για εργασίες όπως η βοήθεια στην επιλογή μιας θέσης αεροπορικής εταιρείας ή ο έλεγχος του υπολοίπου ενός τραπεζικού λογαριασμού, είπε, οι μεταβλητές είναι πολύ πιο πολύπλοκες για πράγματα όπως η διευθέτηση επενδύσεων σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

«Δεν νομίζω ότι αυτό είναι στην ατζέντα του κλάδου αυτή τη στιγμή. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις με τις οποίες μιλήσαμε είναι πολύ προσεκτικές και προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν αυτά τα πράγματα. Θέλουν να είναι πολύ προσεκτικές» πρόσθεσε η Ζάγια.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ζητούν δημόσια σχόλια σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες, επιδιώκοντας να προωθήσουν την χωρίς αποκλεισμούς και ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες τους. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε αυτόν τον μήνα ότι η χρήση της AI στα χρηματοπιστωτικά θα μπορούσε να μειώσει το κόστος των συναλλαγών, αλλά συνοδεύεται από «σημαντικούς κινδύνους».

Η εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να βάλει τις εταιρείες στον πειρασμό να περικόψουν θέσεις εργασίας σε τομείς όπως τα τηλεφωνικά κέντρα ή οι εγκαταστάσεις ανάπτυξης λογισμικού, αλλά είναι ακόμη πιθανό να χρειάζονται ανθρώπινους εργαζόμενους για να χειρίζονται πιο σύνθετες ερωτήσεις, δήλωσε η Μάργκαρετ Βιτράνο, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου της ClearBridge Investments.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη κώδικα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα απολύσετε όλους τους προγραμματιστές σας. Ίσως τη χρησιμοποιήσετε για να αναπτύξετε το πρώτο πέρασμα του κώδικα, και στη συνέχεια εξακολουθείτε να χρειάζεστε κάποιον που είναι εξελιγμένος και γνωρίζει κώδικα για να το κοιτάξει και να πει, ας σκεφτούμε την εμπειρία του χρήστη εδώ» υποστήριξε η ίδια.

Η Μπρέντα Ίνγκραμ, χρηματοοικονομικός σύμβουλος με έδρα το Σικάγο, δήλωσε ότι ελπίζει ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρόνο και έξοδα για την προετοιμασία πραγμάτων όπως οι εκθέσεις συμμόρφωσης.

«Τα τετριμμένα, αν μπορείς να βάλεις την τεχνητή νοημοσύνη να τα κάνει, νομίζω ότι θα μας αρέσει», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com