Γιατί οι διαφορετικοί… δρόμοι ΕΚΤ – Fed δεν ανησυχούν την Γκεοργκίεβα

Γιατί οι διαφορετικοί… δρόμοι ΕΚΤ – Fed δεν ανησυχούν την Γκεοργκίεβα
IMF Managing Director Kristalina Georgieva discusses the global economy and policy priorities ahead of the 2022 Annual Meetings at Georgetown University's School of Foreign Service on October 6, 2022 in Washington, DC. (Photo by OLIVIER DOULIERY / AFP) Photo: AFP
Ψύχραιμη εμφανίζεται η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), υποβάθμισε την πιθανότητα αρνητικών επιπτώσεων από τη διαφοροποίηση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, εκφράζοντας ωστόσο την άποψη ότι τα προβλήματα ενδέχεται να επηρεάσουν περισσότερο τις αναδυόμενες αγορές.

Οι βασικοί όροι επιτοκίων στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν αναρριχηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Τώρα, αυτές οι τράπεζες επιδιώκουν να μειώσουν εκ νέου τα επιτόκια καθώς οι οικονομίες συρρικνώνονται, αν και οι ενδείξεις στις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι αυτές οι μειώσεις μπορεί να απέχουν ακόμη μερικούς μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ύπαρξη υψηλών αμερικανικών επιτοκίων συνήθως αποτελεί άσχημα νέα για τις αναδυόμενες αγορές, καθώς καθιστά τα χρέη τους -συχνά τιμολογημένα σε δολάρια ΗΠΑ- πιο δαπανηρά. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει εκροές κεφαλαίου, καθώς οι επενδυτές επιλέγουν καλύτερες αποδόσεις στις ΗΠΑ, και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

Στην επικοινωνία της με το CNBC, η Γκεοργκίεβα επισήμανε: «Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για τις χώρες όπου ο αντίκτυπος των υψηλών επιτοκίων στις ΗΠΑ είναι πιο βαθύς – σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες». Πρόσθεσε επίσης ότι αυτή η κατάσταση απαιτεί προσοχή από τους φορείς χάραξης πολιτικής, ειδικά σε περιοχές όπου οι διακυμάνσεις είναι πιο σημαντικές. Ωστόσο, δήλωσε ότι στην Ευρώπη αυτό το ζήτημα δεν είναι τόσο κρίσιμο.

Όσον αφορά στη ζώνη του ευρώ, η Γκεοργκίεβα εξέφρασε την άποψη ότι δεν ανησυχεί πολύ για τις επιπτώσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Αναφέρθηκε σε ανάλυση του ΔΝΤ που έδειξε ότι η διαφορά 50 μονάδων βάσης μεταξύ των επιτοκίων της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να οδηγήσει σε μια ελάχιστη ή 0,1 έως 0,2% μετατόπιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: