Γιατί οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τους άλλους – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Γιατί οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τους άλλους – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat
Hands, connection and partnership with diversity for teamwork, collaboration and mission for growth. People, community and support in business with trust, commitment and staff together in solidarity Photo: Shutterstock
Η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη στους άλλους στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης με τα χαμηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης στους άλλους, με τους πολίτες άνω των 65 ετών να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2023, η Ελλάδα είχε την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε., ενώ στη χαμηλότερη θέση της κατάταξης βρέθηκε η Κύπρος.

Νέοι έναντι ηλικιωμένων

Οι νέοι Έλληνες ηλικίας 16-29 ετών δείχνουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους άλλους, με μέσο όρο 5,6/10, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου των 6,3.

Ωστόσο, οι ηλικίες 30-64 σημείωσαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά (4,7/10), ενώ οι άνω των 65 ετών καταγράφηκαν στις 4,5 μονάδες, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (5,8/10).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρώπη της… εμπιστοσύνης

Στην Ευρώπη, η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή της εμπιστοσύνης, με τους πολίτες να σημειώνουν μέσο όρο 7,3/10. Ακολουθούν η Ρουμανία και η Πολωνία, ενώ οι νέοι της Ρουμανίας σημείωσαν το υψηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης σε επίπεδο Ε.Ε., με 7,7/10.

Σε πέντε χώρες, οι άνω των 65 εμφανίζουν υψηλότερη εμπιστοσύνη, με πιο χαρακτηριστική τη Φινλανδία (7,5/10).

Στη Δανία και τη Σλοβενία, οι ηλικίες 30-64 ξεπέρασαν άλλες ηλικιακές ομάδες σε επίπεδο εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: