Γιατί οι Έλληνες οδηγοί προτιμούν πλέον υβριδικά αυτοκίνητα

Γιατί οι Έλληνες οδηγοί προτιμούν πλέον υβριδικά αυτοκίνητα
Photo: pixabay.com
Σχεδόν ένα στα δύο νέα οχήματα (45,6%) που αγοράστηκαν τον Ιούνιο να διαθέτουν υβριδικό σύστημα.

Σημαντική αύξηση παρατηρείται στην προτίμηση των Ελλήνων οδηγών προς τα υβριδικά αυτοκίνητα, με σχεδόν ένα στα δύο νέα οχήματα (45,6%) που αγοράστηκαν τον Ιούνιο να διαθέτουν υβριδικό σύστημα. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αύξηση 15,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023.

Η στροφή αυτή προς τα υβριδικά μοντέλα αποδίδεται κυρίως στα χαμηλά κόστη καυσίμων και τις μειωμένες εκπομπές ρύπων, τα οποία συνεπάγονται χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας και ενισχυμένη περιβαλλοντική συνείδηση. Παρά την άνοδο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιμετωπίζουν ακόμα προκλήσεις όπως η υποδομή φόρτισης και το υψηλό κόστος κτήσης, διατηρώντας το ποσοστό πωλήσεών τους σταθερό στο 9,5%.

Σε αντίθεση, τα πετρελαιοκίνητα οχήματα συνεχίζουν να μειώνονται σε δημοτικότητα, καταλαμβάνοντας μόλις το 7,3% των πωλήσεων, σημειώνοντας πτώση 6,2% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023. Ανάλογη πτωτική τάση καταγράφεται και στα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, με πτώση 6,9%, και στα οχήματα που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και υγραέριο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα υβριδικά οχήματα κατέλαβαν συνολικά το 39,3% της αγοράς, ακολουθούμενα από τα βενζινοκίνητα με 40,7%, τα πετρελαιοκίνητα με 9,2%, και τα ηλεκτρικά με 9,5%. Αντιθέτως, τα αυτοκίνητα με φυσικό αέριο και υγραέριο παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά, με 1,4% και σχεδόν μηδενικές πωλήσεις αντίστοιχα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα υβριδικά αυτοκίνητα καταλαμβάνουν το 29,3% της αγοράς, ενώ τα ηλεκτρικά βρίσκονται στο 19,2%. Τα βενζινοκίνητα οχήματα κρατούν το 35,5% της αγοράς, με τα πετρελαιοκίνητα να ακολουθούν με 12,9% και τα αυτοκίνητα με φυσικό αέριο και υγραέριο να περιορίζονται στο 3,2%.

Τέλος, η κατηγορία Β παραμένει η αγαπημένη των Ελλήνων, καταλαμβάνοντας το 58,1% των συνολικών πωλήσεων, με τα SUV να αποτελούν το 34,3% αυτής. Η κατηγορία C ακολουθεί με 21% και η κατηγορία Α με 14,3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: