Γιατί οι επενδυτές συρρέουν στις παγκόσμιες αγορές χρέους;

Γιατί οι επενδυτές συρρέουν στις παγκόσμιες αγορές χρέους;
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις αντλούν ήδη πάνω από 184,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η φετινή χρονιά ξεκινά με εκρηκτική δραστηριότητα στις παγκόσμιες αγορές χρέους, με κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να αντλούν ήδη πάνω από 184,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι επενδυτές, κυρίως συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες, επιδιώκουν να κλειδώσουν υψηλές αποδόσεις πριν από τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων, οδηγώντας σε ρεκόρ εισροών στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια.

Οι δανειολήπτες επωφελούνται από το περιβάλλον χαμηλών spreads, καθώς οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Με τα spreads υπέρ των δανειοληπτών, οι επιχειρήσεις επιταχύνουν την έκδοση ομολόγων, ενώ οι κυβερνήσεις αξιοποιούν τις αγορές για τη χρηματοδότηση δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Η αγορά μοχλευμένων δανείων παρουσιάζει ανάλογη ζήτηση, με 33 δισ. δολάρια να διοχετεύονται στις ΗΠΑ μόνο την περασμένη εβδομάδα. Οι αναδυόμενες αγορές, από τη Χιλή έως τη Σαουδική Αραβία, ενισχύουν τη δραστηριότητα, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες για τη χρηματοδότηση εμβληματικών έργων και οικονομικών μετασχηματισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελλοντικές προοπτικές

Οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση 30% στην έκδοση ομολόγων υψηλής απόδοσης, με κινητήριο μοχλό τη δυναμική στις συγχωνεύσεις και εξαγορές. Παράλληλα, οι ανησυχίες για τα αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα και το διογκούμενο χρέος παραμένουν, ειδικά στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το κόστος δανεισμού έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά.

Η ισορροπία μεταξύ στενών spreads και υψηλών αποδόσεων δημιουργεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις, καθώς οι αγορές χρέους συνεχίζουν να αποτελούν καταλύτη για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Οι ειδικοί αναμένουν ότι αυτή η δυναμική θα διατηρηθεί, προσφέροντας ευκαιρίες τόσο για δανειολήπτες όσο και για επενδυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: