Γιατί οι μεγαλύτερες δισκογραφικές στον κόσμο μηνύουν AI startups

Γιατί οι μεγαλύτερες δισκογραφικές στον κόσμο μηνύουν AI startups
Photo: pixabay.com
Η τεράστια αποζημία που ζητούν.

Οι μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες του κόσμου μηνύουν δύο νεοφυείς εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης (AI) για υποτιθέμενη παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σε μια υπόθεση που μπορεί να αποτελέσει ορόσημο.

Σύμφωνα με το BBC, εταιρείες όπως η Sony Music, η Universal Music Group και η Warner Records λένε ότι οι Suno και Udio έχουν διαπράξει παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σε “σχεδόν αδιανόητη κλίμακα”.

Ισχυρίζονται ότι το λογισμικό του ζεύγους κλέβει μουσική για να “φτύσει” παρόμοια έργα και ζητούν αποζημίωση 150.000 δολαρίων ανά έργο.

Οι αγωγές, οι οποίες ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από την Recording Industry Association of America, αποτελούν μέρος ενός κύματος αγωγών από συγγραφείς, ειδησεογραφικούς οργανισμούς και άλλες ομάδες που αμφισβητούν τα δικαιώματα των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης να χρησιμοποιούν το έργο τους.

Η Suno, η οποία εδρεύει στη Μασαχουσέτη, κυκλοφόρησε το πρώτο της προϊόν πέρυσι και ισχυρίζεται ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το εργαλείο της για να δημιουργήσουν μουσική.
Η εταιρεία, η οποία συνεργάζεται με τη Microsoft, χρεώνει μηνιαίο τέλος για την υπηρεσία της και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 125 εκατ. δολάρια από επενδυτές.

Η Udio με έδρα τη Νέα Υόρκη, γνωστή ως Uncharted Labs, υποστηρίζεται από υψηλού προφίλ επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων, όπως η Andreessen Horowitz.

Κυκλοφόρησε την εφαρμογή της στο κοινό τον Απρίλιο, αποκτώντας σχεδόν αμέσως φήμη επειδή ήταν το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του “BBL Drizzy” – ένα κομμάτι παρωδία που σχετίζεται με τη διαμάχη μεταξύ των καλλιτεχνών Kendrick Lamar και Drake.

Στο παρελθόν, οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης υποστήριξαν ότι η χρήση του υλικού είναι νόμιμη βάσει του δόγματος της δίκαιης χρήσης, το οποίο επιτρέπει τη χρήση έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως για τη σάτιρα και τις ειδήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υποστηρικτές έχουν συγκρίνει τη μηχανική μάθηση από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μαθαίνουν διαβάζοντας, ακούγοντας και βλέποντας προηγούμενα έργα.

Όμως στις καταγγελίες, οι οποίες κατατέθηκαν σε ομοσπονδιακά δικαστήρια της Μασαχουσέτης και της Νέας Υόρκης, οι δισκογραφικές εταιρείες λένε ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης απλώς κερδίζουν χρήματα από την αντιγραφή των τραγουδιών.

“Η χρήση εδώ απέχει πολύ από το να είναι μετασχηματιστική, καθώς δεν υπάρχει λειτουργικός σκοπός για… [το] μοντέλο ΤΝ να απορροφήσει τις εγγραφές που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, παρά μόνο για να φτύσει νέα, ανταγωνιστικά μουσικά αρχεία”, σύμφωνα με τις καταγγελίες.

Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι η Suno και η Udio παράγουν έργα όπως το Prancing Queen που ακόμη και οι αφοσιωμένοι οπαδοί της ABBA θα δυσκολεύονταν να διακρίνουν από μια αυθεντική ηχογράφηση του συγκροτήματος.

Τα τραγούδια που αναφέρονται στη μήνυση της Udio περιλαμβάνουν το “All I Want for Christmas is You” της Mariah Carey και το “My Girl” των The Temptations.

“[Το] κίνητρο είναι θρασύτατα εμπορικό και απειλεί να εκτοπίσει τη γνήσια ανθρώπινη καλλιτεχνία που βρίσκεται στην καρδιά της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων”, αναφέρουν οι δισκογραφικές εταιρείες στις αγωγές.

Είπαν ότι δεν υπάρχει τίποτα στην τεχνητή νοημοσύνη που να απαλλάσσει τις εταιρείες από το να “παίζουν με τους κανόνες” και προειδοποίησαν ότι η “χονδρική κλοπή” των ηχογραφήσεων απειλεί “ολόκληρο το μουσικό οικοσύστημα”.
Οι αγωγές έρχονται λίγους μήνες αφότου περίπου 200 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων η Billie Eilish και η Nicki Minaj, υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν να σταματήσει η “ληστρική” χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη μουσική βιομηχανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: