Γιατί οι μισθωτοί εξακολουθούν να θεωρούνται οι πιο εύποροι Έλληνες – Αλλάζουν οι φορολογικοί πίνακες

Γιατί οι μισθωτοί εξακολουθούν να θεωρούνται οι πιο εύποροι Έλληνες – Αλλάζουν οι φορολογικοί πίνακες
Photo: pixabay.com
Με τις αλλαγές στη φορολόγηση, το δημόσιο κέρδισε επιπλέον 440 εκατ. ευρώ, φέρνοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες αντιμέτωπους με υψηλότερα φορολογικά βάρη.

Οι μισθωτοί συνεχίζουν να αποτελούν την πιο εύπορη κοινωνική ομάδα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων για το 2024 (εισοδήματα του 2023). Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κυρίως λόγω των αλλαγών στον τρόπο φορολόγησής τους (μέσω τεκμαρτού προσδιορισμού) και όχι εξαιτίας υψηλότερων δηλωθέντων εισοδημάτων, ενώ οι συνταξιούχοι καταλαμβάνουν μια θέση οριακά πιο κάτω.

Το νέο σύστημα φορολόγησης απέφερε στο δημόσιο επιπλέον έσοδα ύψους περίπου 440 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, όλες οι κατηγορίες φορολογουμένων δήλωσαν αυξημένα εισοδήματα, με εξαίρεση τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπέστησαν τη φορολόγηση βάσει τεκμαρτού εισοδήματος.

Ενδεικτικά, από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων προκύπτει ότι οι μισθωτοί δήλωσαν κατά μέσο όρο 16.470 ευρώ ετησίως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες 13.901 ευρώ, και οι συνταξιούχοι 13.333 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που καλύπτονται από το τεκμήριο δήλωσαν μέσο ετήσιο εισόδημα μόλις 3.215 ευρώ, ενώ όσοι δεν εμπίπτουν σε αυτό δήλωσαν 15.013 ευρώ κατά μέσο όρο.

Παρά τις αντιδράσεις για το νέο τρόπο φορολόγησης, ελάχιστοι ήταν αυτοί που αμφισβήτησαν το τεκμήριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις 263 φυσικά πρόσωπα από τα 401.072 υπέβαλαν αίτημα αμφισβήτησης του τεκμηρίου, γεγονός που δείχνει την αποδοχή του νέου συστήματος από τη συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο μέσος φόρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες που καλύπτονται από το τεκμήριο ανέρχεται πλέον σε 1.733 ευρώ, ενώ για εκείνους που το ξεπερνούν φτάνει τα 3.423 ευρώ. Συνολικά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιβαρύνονται περισσότερο από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, μια αλλαγή που θεωρείται πιο δίκαιη από το Υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: