Γιατί οι Μυστικές Υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον Donald Sutherland

Γιατί οι Μυστικές Υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον Donald Sutherland
epa07872252 Canadian actor Donald Sutherland speaks after receiving the Donostia award during the 67th San Sebastian International Film Festival (SSIFF), in San Sebastian, Spain, 26 September 2019. The festival runs from 20 to 28 September. EPA/Juan Herrero Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η συνεργασία με τη Jane Fonda και το αντιπολεμικό προφίλ που τον έφερε στα ραντάρ των Μυστικών Υπηρεσιών.

Ο Donald Sutherland, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους και πολυτάλαντους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, με μια καριέρα που διήρκησε πάνω από έξι δεκαετίες.

Ο ηθοποιός είχε τραβήξει την προσοχή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, λόγω της ενεργής πολιτικής του δράσης, αλλά και του ακτιβισμού του, καθώς και με του ρόλου του στην ταινία “MAS*H” (1970).

Ήταν μια σατιρική αντιπολεμική ταινία που καυτηρίαζε την στρατιωτική ιατρική μονάδα κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας. Ο ρόλος του Sutherland ως Hawkeye Pierce τον έκανε ευρύτερα γνωστό και τον συνδέθηκε με το αντιπολεμικό κίνημα. Η ταινία αυτή προσέλκυσε την προσοχή των αρχών λόγω του αντιπολεμικού της μηνύματος και της επιρροής της στην κοινή γνώμη.

Εκτός από τον ρόλο του στο “MAS*H”, ο Sutherland ήταν ένθερμος αντίπαλος του Πολέμου του Βιετνάμ και συμμετείχε σε πολλές αντιπολεμικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις. Είχε συνεργαστεί με την επίσης διάσημη ηθοποιό Jane Fonda στην αντιπολεμική περιοδεία “F.T.A.” (Free The Army), μια σατιρική παράσταση που πραγματοποιήθηκε σε στρατιωτικές βάσεις και είχε στόχο να ενισχύσει το ηθικό των στρατιωτών που αντιτάσσονταν στον πόλεμο. Η περιοδεία αυτή αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι του αντιπολεμικού κινήματος και προκάλεσε έντονη κριτική και ανησυχία στις αμερικανικές αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πολιτικές θέσεις του Sutherland και η συμμετοχή του σε δραστηριότητες που θεωρούνταν απειλή για την εθνική ασφάλεια έκαναν τις μυστικές υπηρεσίες να τον παρακολουθούν. Το FBI κρατούσε φακέλους με λεπτομέρειες για τις κινήσεις και τις δραστηριότητές του, ανησυχώντας ότι η επιρροή του ως διάσημου ηθοποιού θα μπορούσε να ενισχύσει το αντιπολεμικό κίνημα και να επηρεάσει την κοινή γνώμη.

Ο ίδιος ο Sutherland έχει αναφερθεί σε αυτή την παρακολούθηση, επιβεβαιώνοντας ότι η ενεργή του συμμετοχή σε πολιτικές και κοινωνικές δράσεις, καθώς και ο ρόλος του στο “MAS*H”, τον είχαν φέρει στο στόχαστρο των αρχών..

Μάλιστα έγινε blogger για τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο “The Huffington Post” κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών το 2008 . Είχε δηλώσει την υποστήριξή του στον Μπαράκ Ομπάμα . Έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν το 2017 ανέφεραν ότι ο Σάδερλαντ ήταν στη λίστα παρακολούθησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας μεταξύ 1971 και 1973 κατόπιν αιτήματος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών λόγω των αντιπολεμικών του δραστηριοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: news247.gr