ΜΜΕ vs Gen AI: Γιατί οι New York Times απειλούν με νομικά μέτρα start-up Τεχνητής Νοημοσύνης

ΜΜΕ vs Gen AI: Γιατί οι New York Times απειλούν με νομικά μέτρα start-up Τεχνητής Νοημοσύνης
New York, US - 20 August 2015. The New York Times Building Photo: Shutterstock
Σε αντίθεση με άλλους ομίλους μέσων ενημέρωσης, οι New York Times έχουν επιλέξει να μην συνεργαστούν με τους μεγάλους «παίκτες» της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.

Η γνωστή αμερικανική εφημερίδα New York Times προχώρησε σε καταγγελίες κατά της Perplexity AI, υποστηρίζοντας ότι η start-up χρησιμοποιεί δημοσιογραφικό περιεχόμενο χωρίς άδεια για να εκπαιδεύσει τα γλωσσικά της μοντέλα. Σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύθηκε στις αρχές Οκτωβρίου, οι NYT απαιτούν την άμεση παύση της χρήσης των άρθρων τους, απειλώντας με νομικές ενέργειες εάν η εταιρεία δεν συμμορφωθεί έως τις 30 Οκτωβρίου. Παρά τις προειδοποιήσεις, η εφημερίδα επιμένει ότι το περιεχόμενό της συνεχίζει να εμφανίζεται στα αποτελέσματα που παράγονται από το λογισμικό της Perplexity.

Από την πλευρά της, η Perplexity AI υπερασπίζεται τις πρακτικές της, επισημαίνοντας ότι περιορίζεται στην παροχή παραπομπών και αποσπασμάτων από άρθρα, ακολουθώντας δέουσες διαδικασίες. «Η νομοθεσία θεωρεί ότι κανένας φορέας δεν κατέχει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί γεγονότων», αναφέρει η εταιρεία, τονίζοντας πως αυτό επιτρέπει τη διατήρηση ενός «ανοιχτού οικοσυστήματος πληροφοριών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στάση των New York Times απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη και οι μελλοντικές εξελίξεις

Σε αντίθεση με άλλους ομίλους μέσων ενημέρωσης, οι New York Times έχουν επιλέξει να μην συνεργαστούν με τους μεγάλους «παίκτες» της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023, η εφημερίδα είχε προχωρήσει σε μηνύσεις κατά της OpenAI και της Microsoft, για παράνομη χρήση περιεχομένου τους στην ανάπτυξη AI μοντέλων. Η αντιπαράθεση με την Perplexity AI εντάσσεται στην ίδια στρατηγική προστασίας των πνευματικών τους δικαιωμάτων, με τις δύο πλευρές να έχουν διαφορετικές απόψεις για το τι συνιστά νόμιμη χρήση περιεχομένου.

Η Perplexity, με έτος ίδρυσης το 2022 και εκτιμώμενη αξία 2,5-3 δισ. δολάρια, στηρίζεται από επενδυτές όπως η Nvidia και ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος. Με την υποστήριξη τέτοιων ισχυρών παραγόντων, η εταιρεία φαίνεται διατεθειμένη να υπερασπιστεί τις πρακτικές της, δημιουργώντας προσδοκίες για μια έντονη δικαστική διαμάχη, που θα μπορούσε να καθορίσει το μέλλον των AI εταιρειών και των πνευματικών δικαιωμάτων στον ψηφιακό κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: