Γιατί οι παραγωγοί παρμεζάνας στην Ιταλία βάζουν μικροτσίπ στα προϊόντα τους

Γιατί οι παραγωγοί παρμεζάνας στην Ιταλία βάζουν μικροτσίπ στα προϊόντα τους
A woman cuts open a wheel of Parmigiano Reggiano Parmesan cheese on October 18, 2019 in a cheese shop in Saluzzo, near Turin. With Washington starting to apply swingeing tariffs on a record $7.5 billion of European goods from cheese and wine to aircraft and clothing, a range of cheeses will be hit from cheddar, to stilton, parmesan, various brands of goats cheese and blue cheeses, albeit pungent French roquefort has an exemption. (Photo by MARCO BERTORELLO / AFP) Photo: AFP
Οι παραγωγοί τυριών παρμεζάνας στην Ιταλία βρήκαν έναν πολύ...φουτουριστικό τρόπο για να καταπολεμήσουν τις απομιμήσεις.

Πώς ξεχωρίζετε μεταξύ ενός κομματιού λατρεμένης ιταλικής παρμεζάνας και μιας απομίμησης; Απλώς αναζητήστε το τυρί με το τσιπάκι μέσα.

Οι παραγωγοί, που έχουν βαρεθεί με τα προϊόντα «μαϊμού» που κατακλύζουν την αγορά, άρχισαν να ενσωματώνουν βρώσιμα μικροτσίπ στα τυριά τους. Είναι μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους καταναλωτές να διακρίνουν μεταξύ του αυθεντικού Parmigiano-Reggiano – κοινώς παρμεζάνας – και των απομιμήσεων, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Τα μικροτσίπ μπορούν να σαρωθούν από τους πωλητές και φέρουν έναν μοναδικό σειριακό αριθμό, ο οποίος παρέχει πληροφορίες σχετικά με την προέλευση και την αυθεντικότητα του τυριού.

Περισσότερα από 100.000 μικροτσίπ που κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία p-Chip έχουν ενσωματωθεί σε τυριά παρμεζάνας μέχρι στιγμής και έχουν δοκιμαστεί για να αντέχουν σε ακραίες συνθήκες.

Το τσιπ, το οποίο μπορεί να είναι τόσο μικρό όσο ένας κόκκος αλατιού, είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια των ευρωπαίων παραγωγών τροφίμων να προστατεύσουν τα αυθεντικά προϊόντα από τις μαζικά παραγόμενες απομιμήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προστατεύσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 3.500 προϊόντα, μεταξύ των οποίων το τυρί φέτα από την Ελλάδα και ένα είδος βανίλιας που καλλιεργείται στη Γαλλία.

Η κοινοπραξία της ιταλικής βιομηχανίας τυριού παρμεζάνας δρομολόγησε για πρώτη φορά το πρόγραμμα το 2022 σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τα προϊόντα «μαϊμού» και να διευκολύνει τους καταναλωτές να επιλέξουν αυθεντικά τυριά.

Το 2021, η παγκόσμια αγορά για τα τυριά παρμεζάνα υπολογίστηκε σε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την κοινοπραξία τυριών Parmigiano-Reggiano. Ωστόσο, η αξία της αγοράς των απομιμήσεων δεν απέχει πολύ και εκτιμάται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πλαστών ιταλικών προϊόντων, με συσκευασμένα τυροκομικά προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι από την Ιταλία, παρόλο που έχουν παραχθεί τοπικά.

Η διαμάχη για το καθεστώς των τροφίμων δεν είναι κάτι καινούργιο στην ΕΕ. Η Κροατία προσπαθεί να αποκτήσει καθεστώς προστασίας για το κρασί της Prošek σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ εδώ και μια δεκαετία, που περιλαμβάνει την επισήμανση ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή «ΠΟΠ». Αλλά η προσπάθεια αντιμετωπίστηκε αρνητικά από την Ιταλία, η οποία παράγει ένα παρόμοιο ανθρακούχο κρασί Prosecco. Η διαφορά δεν έχει ακόμη διευθετηθεί καθώς η Κροατία συνεχίζει να αποκαλεί το λευκό κρασί της με διαφορετικό όνομα, Vino Dalmato.

Ακόμη και στον κόσμο του τυριού, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και χρόνια σχετικά με την ονομασία προϊόντων που παράγονται εκτός των ομώνυμων περιοχών τους. Νωρίτερα φέτος, ένα δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι παραγωγοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν το τίτλο «γκρουγιέρ» στις ετικέτες τέτοιων τυριών, ακόμη κι αν παρασκευάζονται εκτός της περιοχής Gruyère της Γαλλίας και της Ελβετίας.

Οι διαμάχες είναι μόνιμες – υπήρχαν πολλές περιπτώσεις πριν από τις απομιμήσεις Parmigiano-Reggiano και μπορεί να υπάρξουν πολλές και μετά, προειδοποίησαν οι ειδικοί. «Αυτή πιθανότατα θα είναι μια ατέρμονη κατάσταση», δήλωσε στη Wall Street Journal η Rita Tardiolo, δικηγόρος στην Ιταλία που υπερασπίζεται τις κοινοπραξίες τροφίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com