Γιατί οι τουρίστες επενδύουν στην ταξιδιωτική ασφάλιση;
- 24/05/2023, 16:15
- SHARE
Παρόλο που δεν έχει ριζωθεί βαθιά στη νοοτροπία του Έλληνα ταξιδιώτη, η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι μια τάση που φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς εξοικειωμένους με τη διαχείριση κρίσεων. Άλλωστε όσο καλά και αν είναι οργανωμένη μια απόδραση πάντα υπάρχουν απρόβλεπτοι εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν δυνητικά την έκβασή της.
Η πανδημία, το πάγωμα της τουριστικής βιομηχανίας για δύο χρόνια και η αποταμίευση χρημάτων που συντελέστηκε σε αυτό το χρονικό διάστημα, βοήθησαν στο να είναι κανείς πρόθυμος να βάλει το χέρι στην τσέπη και να επενδύσει στην ταξιδιωτική του ασφάλεια, είτε πρόκειται για ανθρώπους που ταξιδεύουν για αναψυχή, είτε για επαγγελματίες που έχουν υιοθετήσει το lifestyle του ψηφιακού νομά.
Βάσει των επίσημων στοιχείων έρευνας που εκπόνησε το Squaremouth και τα οποία αναδημοσιεύει το Forbes, η μέση δαπάνη για ταξιδιωτική ασφάλιση για καλοκαιρινά ταξίδια έχει αυξηθεί σχεδόν 7% από πέρυσι και σχεδόν 18% από το 2021. Επειδή το κόστος ταξιδιωτικής ασφάλισης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο κόστος του ταξιδιού που ασφαλίζεται, το ποσό που δαπανάται για ταξιδιωτική ασφάλιση θα αυξάνεται καθώς αυξάνεται το κόστος ταξιδιού.
Ειδικότερα ο μέσος Αμερικάνος το 2023 πλήρωσε για την ταξιδιωτική του ασφάλιση περί τα 564 δολάρια, όταν το αντίστοιχο ποσό το 2019 ανερχόταν σε 479 δολάρια. Η Squaremouth συνέκρινε τα στοιχεία πωλήσεων ταξιδιωτικής ασφάλισης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που πωλούνταν κάθε χρόνο πριν από τις 19 Απριλίου, με ημερομηνίες ταξιδιού μεταξύ 23 Ιουνίου και 21 Σεπτεμβρίου. Αυτό που σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταστεί σαφές είναι το γεγονός ότι η ταξιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να σας προστατεύσει από το αυξανόμενο κόστος, μπορεί ωστόσο να παρέχει ένα δίχτυ οικονομικής ασφάλειας εάν συμβεί κάτι απροσδόκητο και χάσετε χρήματα.
Σύμμαχος στα ταξίδια του εξωτερικού
Συγκριτικά με το παρελθόν που τα ταξίδια στο εξωτερικό κόστιζαν μια περιουσία και ήταν προνόμιο, κατά κύριο λόγο, των οικονομικά ευκατάστατων, σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό ταξιδιωτών είναι σε θέση να οργανώσει δύο ή και τρία καλά ταξίδια εκτός των εθνικών του συνόρων το χρόνο. Με αρκετό ψάξιμο, νέους προορισμούς να διεκδικούν την προσοχή του και αρκετές προσφορές σε off season περιόδους, μπορεί κανείς να επισκεφτεί απίστευτα μέρη με λογικό budget.
Την ίδια ώρα, η πλειονότητα των τουριστών επιλέγει να περάσει την καλοκαιρινή άδεια και να φορτίσει τις μπαταρίες συλλέγοντας εικόνες και εμπειρίες από το εξωτερικό. Και εδώ είναι που η ταξιδιωτική ιατρική ασφάλιση γίνεται πιο κρίσιμη.
«Αν χρειάζεστε διαβατήριο για το ταξίδι σας, χρειάζεστε και ένα ταξιδιωτικό ιατρικό σχέδιο», λέει η Lynn Pina, εκπρόσωπος της GeoBlue, εταιρείας η οποία διεξήγαγε πρόσφατα έρευνα σε περισσότερους από 2.000 καταναλωτές σχετικά με την οργάνωση ταξιδιού στο εξωτερικό.
Εξηγεί πως οι περισσότεροι ταξιδιώτες ξοδεύουν ώρες σχεδιάζοντας το τέλειο ταξίδι – από το δρομολόγιο, το κατάλυμα, τις πτήσεις και λεπτομέρειες όπως η διασφάλιση ότι το κινητό τους θα λειτουργεί σε άλλα δίκτυα – αλλά πολύ λίγοι εξετάζουν την πιθανότητα ενός ιατρικού περιστατικού στο εξωτερικό, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνότερα από ό,τι τελικά πιστεύουν. «Από τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ένας στους τέσσερις ταξιδιώτες ήρθε αντιμέτωπος με ένα ιατρικό περιστατικό στο εξωτερικό. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται σε 4 στους 10 μεταξύ εκείνων που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό τα τελευταία πέντε χρόνια» αναφέρει η κα Pina.
Στην ίδια μελέτη, όταν το δείγμα ρωτήθηκε πώς θα πλήρωναν για ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό, το 46% απάντησε ότι θα περίμενε να χρησιμοποιήσει την εγχώρια ασφάλιση υγείας και ένα άλλο 18% παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει τι θα έκανε σε μια τέτοια περίπτωση.
«Πολλά εγχώρια προγράμματα υγείας που χρηματοδοτούνται από εργοδότες δεν προσφέρουν καμία κάλυψη στο εξωτερικό. Τα προγράμματα υγείας που έχουν διεθνή κάλυψη μπορεί να εξακολουθούν να έχουν κενά στην κάλυψη και την εξυπηρέτηση, και εκτός από την οικονομική είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν και σε συναισθηματική δυσφορία. Για παράδειγμα, συχνά πρέπει να πληρώσετε προκαταβολικά για ιατρική περίθαλψη σε άλλες χώρες και στη συνέχεια να υποβάλετε αίτημα για αποζημίωση. Και η ιατρική περίθαλψη που λαμβάνεται στο εξωτερικό θεωρείται συνήθως εκτός του αναγνωρισμένου δικτύου, γεγονός που την καθιστά δαπανηρή».
Όσο για το μείγμα των φετινών ταξιδιωτών, σύμφωνα με το Forbes, τα ηνία κρατούν οι baby boomers, όσοι δηλαδή γεννήθηκαν μεταξύ 1946 – 1964, ενώ το ποσοστό των Gen X, Gen Z και millennials που κάνουν καλοκαιρινά ταξίδια καταγράφει πτώση για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι.
Οι δε baby boomers αντιπροσωπεύουν το 40% όλων των καλοκαιρινών ταξιδιωτών φέτος, σε σύγκριση με το 33% το περασμένο καλοκαίρι και το 29% το 2021, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι απασχολούνται στον κλάδο της φιλοξενίας θα πρέπει να προσαρμόσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους για να καλύψουν τις ανάγκες μιας γενιάς αρκετά παραδοσιακής, η οποία όμως έχει επαφή και με την τεχνολογία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: