Γιατί παραιτούνται οι startuppers;
- 10/02/2015, 12:31
- SHARE
Πέντε λόγοι που κάνουν τους νέους επιχειρηματίες να εγκαταλείψουν τους στόχους τους.
Το ταξίδι των νέων επιχειρηματιών είναι γεμάτο εμπειρίες και καινούργιους ορίζοντες . Ένα ταξίδι που γεμίζει τους «ταξιδιώτες» εμπειρίες και γνώσεις με τελικό «προορισμό» τη δική τους επιχείρηση. Κάποιοι, όμως, δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους αυτό και «κατεβαίνουν» γρήγορα από το «τρένο» των starups.
Η επιτυχία είναι για εκείνους που μπορούν να αντέξουν τις προκλήσεις και τις δύσκολες καταστάσεις και είναι συγκεντρωμένοι στους στόχους τους.
Ας δούμε πέντε λόγους που οδηγούν τους staruppers να αποκλείσουν των στόχων τους πριν ακόμα τους ολοκληρώσουν.
1. Δεν είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τον προσωπικό τους χρόνο
Έχουμε πει αρκετές φορές, πως μια νέα επιχείρηση απαιτεί μια άνευ όρων δέσμευση – τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει να αποδίδει κέρδη, μέχρι να γίνει αυτό και για να γίνει φυσικά απαιτούνται ατελείωτες ώρες έρευνας, δουλειάς αλλά και «δημοσίων σχέσεων» ώστε να μάθουν τι ακριβώς κάνετε. Όπως είναι κατανοητό, κάτι τέτοιο δε μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα στενό χρονικό ώριο ενός οκταώρου. Μέχρι να πετύχετε το σκοπό σας πρέπει να «ξεχάστε» για λίγο τις διακοπές και τις εξόδους. Κάποιοι, παρόλ’αυτά δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν. Πριν κάνετε, λοιπόν, μια απόπειρα για να ξεκινήσετε τη δική σας δουλειά σκεφτείτε αν μπορείτε να κάνετε όλες αυτές τις «υποχωρήσεις».
2. Λάθος συνάδελφοι, συνεργάτες και ομάδα
Το «ταξίδι» των startups είναι δύσκολο για να το κάνετε μόνοι σας. Το να έχετε δίπλα σας άτομα που μοιράζονται τους ίδιους στόχους, ανησυχίες και όραμα και ταυτόχρονα έχουν την ίδια όρεξη για δουλειά, είναι βασικό – αλλά δύσκολο να επιτευχθεί. Οι ανάγκες αλλάζουν, το ίδιο και οι προτεραιότητες – αυτά τα δύο μπορούν να κάνουν μια ομάδα να «σπάσει». Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρειάζεται μεγαλύτερη δύναμη για να συνεχίσει το ένα μέλος της ομάδας μόνο του, και κάπως έτσι οι εταιρείες κλείνουν ακόμα πιο γρήγορα.
3. Πολλά πράγματα μαζί
Κάθε νέος επιχειρηματίας «ξεχειλίζει» από αυτοπεποίθηση, κάτι που συχνά μπορεί να οδηγήσει στα όρια της αλαζονείας. Η διάθεση για δουλειά, κάποιες φορές μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Αντί, λοιπόν, να προσπαθείτε να κάνετε τα πάντα μόνοι σας, διανείμετε τα καθήκοντα στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Έτσι θα δείτε πως σας μένει χρόνος να κάνετε πολύ σημαντικότερα πράγματα, αρκεί να τους δείξετε λίγο εμπιστοσύνη.
4. Δεν ζητάνε τη βοήθεια των «ειδικών»
Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών οι οποίοι αρνούνται να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς για θέματα που δεν γνωρίζουν. Ο λόγος; Υπερηφάνεια ή επειδή προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα. Ενώ η εξοικονόμηση χρημάτων είναι μια βιώσιμη δικαιολογία υπό ορισμένες συνθήκες, το πείσμα όμως δεν είναι αποδεκτός λόγος.
Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες ξέρουν τι είναι καλό και πότε πρέπει να αφεθούν στη βοήθεια των εμπειρογνώμων. Η βοήθεια είναι πάντα καλύτερη, από τα λάθη που μπορούν να προκύψουν εξαιτίας της έλλειψης εμπειρίας.
5. Επηρεάζονται από τους γύρω τους
Οι επιχειρηματίες πρέπει να μπορούν να δέχονται τις άσχημες κριτικές. Συχνά, τόσο η οικογένεια, όσο και οι φίλοι αλλά κυρίως οι άγνωστοι δε θα διστάσουν να αμφισβητήσουν τη δουλειά σας. Να είστε έτοιμοι να διαχειριστείτε αυτές τις καταστάσεις και να μη τις αφήσετε να σας επηρεάζουν. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να σας κρατήσουν μακριά από τον τελικό σας στόχο και να βάλουν εμπόδια στη πορεία σας.