Γιατί πέφτουν οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών; – Μείωση 2,2% τον Μάιο

Γιατί πέφτουν οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών; – Μείωση 2,2% τον Μάιο
Photo: pixabay.com
Η μείωση έρχεται μετά από μια περίοδο αυξημένης ζήτησης όταν έληξε το lockdown.

Οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών μειώθηκαν κατά 2,2% τον Μάιο, φτάνοντας τα 2,3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα, καθώς η ζήτηση για πολυτελή ρολόγια στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ συνεχίζει να υποχωρεί. Οι αποστολές προς την ηπειρωτική Κίνα μειώθηκαν κατά 18% και προς το Χονγκ Κονγκ κατά 23%, επηρεάζοντας σημαντικά τον συνολικό τζίρο.

Η μείωση αυτή έρχεται μετά από μια περίοδο αυξημένης ζήτησης όταν έληξε το lockdown του Covid. Οι υψηλότερες επιτοκιακές αυξήσεις, η οικονομική αβεβαιότητα και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις επηρεάζουν τις πωλήσεις, ενώ η ισχύς του ελβετικού φράγκου προσθέτει περαιτέρω πίεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αναλυτής της Vontobel, Jean-Philippe Bertschy, σχολίασε ότι η ζήτηση για ρολόγια μεσαίας κατηγορίας τιμών έχει καταρρεύσει, ενώ οι αναλυτές της Citi εκτιμούν καθοδικούς κινδύνους για εταιρείες όπως η Richemont και η Swatch Group λόγω της εξάρτησής τους από την κινεζική αγορά.

Οι εξαγωγές πολυτελών ρολογιών με τιμή άνω των 3.000 φράγκων σημείωσαν μικρή αύξηση 0,7% σε αξία, ενώ μειώθηκαν 4,9% σε αριθμό μονάδων. Αντίθετα, οι αποστολές ρολογιών με τιμές μεταξύ 500 και 3.000 φράγκων μειώθηκαν κατά 16%, και των ρολογιών κάτω των 200 φράγκων κατά 1,2% σε αξία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: