Γιατί πρέπει να κάνετε αίτηση για τη δουλειά που θέλετε ακόμα και αν δεν έχετε όλα τα προσόντα
- 01/05/2019, 12:30
- SHARE
της Anne Fisher
Ο Marc Shay, σύμβουλος προσλήψεων στον τραπεζικό κλάδο με έδρα στο Σαν Ντιέγκο, άρχισε να παρατηρεί μια μεγάλη αλλαγή πριν από μερικούς μήνες. «Οι εταιρείες είναι σίγουρα πιο πρόθυμες απ’ ότι στο παρελθόν να προσλαμβάνουν υποψήφιους που δεν είναι ακριβώς οι ιδανικοί για την εκάστοτε θέση, και να τους εκπαιδεύουν», λέει.
Για κάποιες θέσεις εργασίας, οι αυστηρές απαιτήσεις εξακολουθούν να ισχύουν. Οι εταιρείες λογιστικών υπηρεσιών, για παράδειγμα, δεν θα προσλάβουν ελεγκτές χωρίς τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και την ανάλογη εμπειρία.
Όμως, για όλο και περισσότερες δουλειές, οι εργοδότες εμφανίζονται ανοιχτοί στην ιδέα να προσλάβουν κάποιον ή κάποιαν που μπορεί και να μην έχει όλα τα απαιτούμενα προσόντα που αναφέρει η επίσημη περιγραφή της θέσης. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση υποψηφίων που μπορούν να παρουσιάσουν μια σταθερή πορεία εξέλιξης και προόδου στην καριέρα τους μέχρι τώρα», λέει ο Shay.
Οι ήπιες δεξιότητες βοηθάνε πάρα πολύ. Ένας από τους εταιρικούς πελάτες του Shay, από τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αναζητούσε πρόσφατα έναν πωλητή και είχε θέσει έναν συγκεκριμένο στόχο πωλήσεων για τους αιτούντες. Ο υποψήφιος που πήρε τη δουλειά δεν πέτυχε τον στόχο – αλλά «έκανε αμέσως θετική εντύπωση στον υπεύθυνο προσλήψεων και ήταν επίσης σε θέση να αναφερθεί σε άυλα στοιχεία όπως η εμπειρία σε ηγετική θέση και η συμμετοχή στην κοινότητα».
Με την ανεργία στις ΗΠΑ να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό 50ετίας και τα κενά στις δεξιότητες να πολλαπλασιάζονται, το 84% των διευθυντών ανθρώπινων πόρων σε 28 πόλεις των ΗΠΑ δηλώνουν ότι πλέον προσλαμβάνουν ανθρώπους των οποίων τα βιογραφικά παλαιότερα θα τα είχαν αγνοήσει, σύμφωνα με νέα μελέτη από την εταιρεία Robert Half.
Η ίδια έρευνα ζήτησε την άποψη 2.800 εργαζομένων σε ολόκληρη τη χώρα και διαπίστωσε ότι στο 62% των ερωτηθέντων «προσφέρθηκε εργασία σε θέση για την οποία δεν διέθεταν όλα τα απαιτούμενα προσόντα». Και το 78% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν θα δίσταζαν να υποβάλουν αίτηση για μια δουλειά της αρεσκείας τους ανεξάρτητα απ’ το εάν θα κάλυπταν όλα τα κριτήρια του εργοδότη ή όχι.
Με το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των αποφοίτων κολλεγίων να βρίσκεται μόλις στο 2% στις ΗΠΑ, η ευελιξία είναι κλειδί. «Οι εργοδότες μάς λένε ‘Δώστε μας υποψηφίους με βιογραφικά που να διαθέτουν το 70% των όρων που ψάχνουμε, οι οποίοι να διαθέτουν ισχυρές ήπιες δεξιότητες και να ταιριάζουν με την κουλτούρα της επιχείρησης’», προσθέτει ο Paul McDonald, εκτελεστικός διευθυντής της Robert Half. «Απαιτούνται πολλαπλές συνεντεύξεις με διάφορους ανθρώπους στην εταιρεία για να καταστεί σαφές εάν κάποιος υποψήφιος ταιριάζει με την εταιρική κουλτούρα ή όχι».