Γιατί πρέπει να «ξεκλειδώσουν» άμεσα οι αδειοδοτήσεις των λατομείων
- 25/06/2020, 16:00
- SHARE
Με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο βρίσκονται δεκάδες μαρμαροβιομηχανίες στη χώρα μας, οι οποίες είναι αναγκασμένες να περιμένουν χρόνια ολόκληρα, ακόμη και δεκαετίες, μέχρι να λάβουν την πολυπόθητη λατομική έγκριση από το Κράτος.
Στη μέση δεν μπαίνουν μόνο οι διάφοροι φορείς και Υπηρεσίες του δημοσίου, που σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν έως και 100 υπογραφές για να ξεκολλήσει μια άδεια, αλλά και τα περιβαλλοντικά σωματεία που μάχονται κατά της λατομικής εκμετάλλευσης.
Για να κατανοήσει κανείς τη συνεισφορά της ελληνικής μαρμαροβιομηχανίας στη χώρα μας αρκεί να λάβει υπόψη του τα εξής στοιχεία: ο κλάδος συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία ετησίως 1,27 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύει το 30% του ΑΕΠ του νομού Δράμας, ενώ επανεπενδύει κάθε χρόνο το 10% του τζίρου του στην απόκτηση τεχνολογικού εξοπλισμού τελευταίας γενιάς.
«Η συμβολή του κλάδου είναι πολύ σημαντική για τις τοπικές κοινωνίες, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Ενδεικτικά να σας πω ότι ένας στους τρεις κατοίκους της Δράμας απασχολείται στην ελληνική μαρμαροβιομηχανία. Το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε ο μόνος κλάδος που κατάφερε μέσα στη δύσκολη δεκαετία της κρίσης να τριπλασιάσει τις εξαγωγές του και να κατακτήσει την 4η θέση παγκοσμίως, ντύνοντας με ελληνικό μάρμαρο τα πιο εμβληματικά έργα του πλανήτη. Αυτό είναι αξιοσημείωτο» λέει στο fortunegreece.com ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης, Πάνος Ηλιόπουλος.
Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος και διατηρεί την ψυχραιμία του, όμως όπως εξηγεί, η κυβέρνηση μπορεί να είναι θετικά διακείμενη αλλά δεν παίρνει την πρωτοβουλία για απλοποίηση ορισμένων χρονοβόρων διαδικασιών και για την ενσωμάτωση των γραφικών πράξεων σε μία, έτσι ώστε να «ξεκλειδώσουν» άμεσα αρκετά project του κλάδου που παραμένουν στο συρτάρι.
«Είναι υψηλό το κόστος αναμονής για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι επενδύουν χρήματα σε μελέτες αλλά και στην κατάθεση φακέλων, χωρίς να είναι σίγουροι για την τελική έκβαση της προσπάθειάς τους. Αναλογιστείτε ότι, τόσο οι μεγάλες, όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαθέτουν ένα ξεχωριστό τμήμα στο εσωτερικό τους που ασχολείται καθημερινά με το κομμάτι της αδειοδότησης» τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.
Ο φυσικός ορυκτός πλούτος της Ελλάδας είναι ανεξάντλητος
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, στη χώρα βρισκόταν σε πλήρη λειτουργεία συνολικά 175 λατομεία με τον κ. Ηλιόπουλο να διευκρινίζει ότι ο αριθμός των προς αδειοδότηση λατομείων μπορεί να ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες ή εκατοντάδες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
«Μιλάμε για αφάνταστη ταλαιπωρία και οι επιχειρήσεις δεν ξέρουν αν θα τα καταφέρουν ποτέ. Ενδεικτικά να σας πω ότι εμείς πήραμε άδεια το 2020 για ένα λατομείο που είχαμε καταθέσει αίτημα από το 2009 και αυτό μετά από δικαστήρια, αρνητικές γνωμοδοτήσεις, και πολύτιμο χρόνο που χάθηκε».
Απαντώντας στους πολέμιους των μαρμαροβιομηχανιών και στις περιβαλλοντικές οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι οι εξορύξεις μεταλλευμάτων καταστρέφουν την χλωρίδα, ο κ. Ηλιόπουλος ξεκαθαρίζει πως αυτό είναι στην πραγματικότητα μύθος. Επικαλούμενος έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Μελετών, αναφέρει ότι ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας είναι τεράστιος σε ποσότητα και ότι ο ρυθμός που αντλούνται τα αποθέματα είναι παρόμοιος με τον ρυθμό που δημιουργούνται. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα περιβαλλοντικό.
Παράλληλα, επισημαίνει πως τα λατομεία καλύπτουν επιφάνεια γης που αντιστοιχεί μόλις στο 7% του ενός χιλιοστού της ελληνικής έκτασης, η οποία θεωρείται αμελητέα. Θέλοντας δε να εξάρει τη σημασία του μαρμάρου, υπενθυμίζει πως η ελληνική ιστορία είναι βασισμένη σε ένα πολιτισμό χιλιετιών που χτίστηκε και διατηρήθηκε χάρη σε αυτή την σπάνια πρώτη ύλη.
«Σίγουρα κάθε δραστηριότητα έχει και ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα και γι’ αυτό είναι υποχρέωση δική μας η δενδροφύτευση ως μέθοδος αποκατάστασης. Είναι ένας τρόπος να αμβλύνουμε τις γωνίες. Μιλάμε μόνο για οπτική ρύπανση».
Αποκαλύπτει πως αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τους αρμόδιους Δημόσιους φορείς και τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε το μάρμαρο να καταστεί εθνικό προϊόν και να επαναπροσδιορίσει τη θέση του στις διεθνείς αγορές προκειμένου να κερδίσει μερίδιο από τους βασικούς ανταγωνιστές στους οποίους συγκαταλέγονται η Ιταλία, η Τουρκία και η Κίνα.
Και καταλήγει κάνοντας αναφορά στις διαρκείς επενδύσεις των μαρμαροβιομηχάνων στα συστήματα υπόγειας εκμετάλλευσης τα οποία εξασφαλίζουν ότι η εξόρυξη δεν διαταράσσει το φυσικό περιβάλλον.
4000 θέσεις εργασίας στην περιοχή της Δράμας
Ως τον σημαντικότερο συντελεστή ανάπτυξης για την περιοχή της Δράμας χαρακτηρίζει την ελληνική μαρμαροβιομηχανία, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης, υπενθυμίζοντας πως το μάρμαρο της Καβάλας και της Δράμας είναι το καλύτερο μάρμαρο μετά το Πεντελικό. Είναι κατηγορηματικός όταν αναφέρεται στην ανάγκη άμεσης στήριξης του κλάδου που έχει δημιουργήσει, μόνο στη Δράμα, 4.000 θέσεις εργασίας που δεν αφορούν αποκλειστικά εργατικό δυναμικό το οποίο εργάζεται εντός των λατομείων, αλλά και έναν σημαντικό αριθμό εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.
«Οι επιχειρήσεις του μαρμάρου είναι κοσμήματα για την ελληνική οικονομία και τα έργα που αναλαμβάνουν διεθνώς είναι τεράστιας σημασίας. Ο κλάδος πλήττεται από μία αντιαναπτυξιακή πολιτική και πρέπει άμεσα να βελτιωθεί ο λατομικός νόμος διότι χωρίς πρώτη ύλη δεν μπορεί να υπάρξει μάρμαρο και μας δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα σε έργα, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που έχουμε αναλάβει στο εξωτερικό και αδυνατούμε να εξυπηρετήσουμε».
Στον «πάγο» έχει μπει, όπως λέει, ένα δημόσιο έργο στο Ουζμπεκιστάν το οποίο ανατέθηκε σε ελληνικές εταιρείες και κινδυνεύει να χαθεί.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης, διευκρινίζει πως κάθε εταιρεία έχει σε εκκρεμότητα αρκετές άδειες και πως αν υλοποιηθεί έστω και μία από αυτές , τα οφέλη θα είναι τεράστια. Είναι, όπως λέει, αδιανόητο να συντηρείται αυτή η κατάσταση, όταν στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις είναι εναρμονισμένες στις καινοτόμες μεθόδους υπόγειας εξόρυξης, η οποία προστατεύει το περιβάλλον.
«Η αδειοδότηση επιβάλλεται να είναι fast track, ειδικά για έναν κλάδο που χαρακτηρίζεται από καινοτομία και εξωστρέφεια. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό πια. Η λατομική νομοθεσία πρέπει να αναθεωρηθεί. Χρήζει αρκετών βελτιώσεων και θα πρέπει επιτέλους να υπάρχει ένα σαφές όριο, όσον αφορά τις καθυστερήσεις των αιτημάτων. Περνάνε πολλά χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει οποιαδήποτε απόφαση και σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες δεν απαντούν καν στα τηλέφωνα» λέει με αγανάκτηση ο κ. Γεωργιάδης.
Μόνο στο μητρώο του επαγγελματικού επιμελητηρίου της Δράμας είναι εγγεγραμμένες περί τις 100 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μαρμαροβιομηχανίας και αφορούν, είτε λατομικές επιχειρήσεις, είτε επιχειρήσεις επεξεργασίας μαρμάρου. Κάποιες μάλιστα από τις εταιρείες αυτές συγκαταλέγονται στην λίστα με τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας.