Γιατί τα ETF δεν είναι η ουσία – Ποιο είναι το πραγματικό μέλλον του bitcoin
- 02/04/2024, 11:01
- SHARE
Ως γνωστόν, το Bitcoin είναι ένα παγκόσμιο, αποκεντρωμένο νόμισμα, το οποίο τελεί πέρα από τον έλεγχο ή την εγγύηση οποιασδήποτε χώρας. Αν μη τι άλλο, τους τελευταίους μήνες στο οικοσύστημα του Bitcoin έχουμε καταληφθεί από έναν πυρετό αισιοδοξίας που βασίζεται στην έγκριση των spot Bitcoin ETF. Αυτά τα οδηγούν την υιοθέτηση του Bitcoin από τους mainstream επενδυτές μέσω των συνταξιοδοτικών ταμείων καθώς και των χαρτοφυλακίου χιλιάδων οικονομικών συμβούλων και θεσμικών επενδυτών.
Ωστόσο, τα ETF δεν είναι η ουσία. Το Bitcoin δεν είναι περιουσιακό στοιχείο που πρέπει να διακρατηθεί, αλλά ένα νόμισμα προς χρήση – τουλάχιστον σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ευρετής του. Το Bitcoin δεν έχει τιμή, έχει συναλλαγματική ισοτιμία. Το μέλλον του bitcoin δεν είναι αυτό ενός περιουσιακού στοιχείου που βρίσκεται σε ένα ETF ή θαμμένο στο ledger κάποιου. Τα νομίσματα προορίζονται για συναλλαγές.
Αν και για καθημερινές πληρωμές, όπως η αγορά καφέ, δεν γίνεται μεγάλη χρήση, το μέλλον του πρέπει να είναι το εξής: ισχυρή οικονομική δραστηριότητα που εκφράζεται σε bitcoin. Το Bitcoin θα λάμψει ως απόθεμα αξίας, στη διευθέτηση μεγάλων πληρωμών, στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και πολλά άλλα.
Τουλάχιστον 57 χώρες στον κόσμο σημείωσαν πληθωρισμό άνω του 10% πέρυσι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πάνω από 9% και στις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω από 8%. Για τους κατοίκους χωρών με ιστορικά υψηλό πληθωρισμού, η καθημερινή αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας bitcoin προς fiat μπορεί να φαίνεται χαμηλότερος κίνδυνος από τη δημοσιονομική και νομισματική κακοδιαχείριση από δεκαετία σε δεκαετία.
Ωστόσο, για να υπάρξει αυτό το μέλλον, εταιρείες και ιδρύματα πρέπει να χτιστούν εντός της οικονομίας του Bitcoin. Εν τω μεταξύ, έχει δημιουργήσει ένα από τα πρώτα: μια πλήρως ανεπτυγμένη, ρυθμιζόμενη εταιρεία ασφάλισης ζωής σε bitcoin. Διεξάγουμε όλες τις δραστηριότητές μας σε bitcoin. Ελεγχόμαστε από τη Νομισματική Αρχή των Βερμούδων, η οποία μας επιτρέπει να λειτουργούμε σε τροποποιημένη λογιστική βάση με το bitcoin ως μονάδα νομίσματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει μια αναφορά στον Zac Townsend, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και συνιδρυτής ασφαλιστικής εταιρείας που εκφράζεται σε… bitcoin.
Προσφέρουμε ασφαλιστήρια ζωής όπως όλοι οι άλλοι. Αλλά αντί να χρησιμοποιούμε ένα νόμισμα του οποίου η αγοραστική δύναμη υποτιμάται, όπως δολάρια, ευρώ, γιεν, ελβετικά φράγκα ή λίρα στερλίνα, το νόμισμά μας είναι το bitcoin, το οποίο ανατιμάται ως απόθεμα αξίας.
Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία μας λειτουργεί πραγματικά βάσει του προτύπου του Bitcoin. Στον ισολογισμό και στην κατάσταση αποτελεσμάτων μας δηλώνουμε εξ ολοκλήρου bitcoin. Οι ασφαλισμένοι μας πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους σε bitcoin και εμείς δίνουμε εγγυήσεις και υποσχέσεις σε bitcoin – συμφωνώντας να πληρώσουμε όλες τις αξιώσεις στους δικαιούχους εξ ολοκλήρου σε bitcoin. Διατηρούμε τα ασφαλιστικά μας αποθέματα σε bitcoin. Δηλώνουμε αξίες πολιτικής και κάνουμε όλα τα αναλογιστικά μας μαθηματικά σε bitcoin.
Αυτή η προσέγγιση σημαίνει ότι, όπως λέει και η παροιμία, ένα bitcoin ισούται με ένα bitcoin. Οι ασφαλισμένοι μας μπορούν να κοιμούνται ασφαλείς γνωρίζοντας ότι οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών δεν επηρεάζουν την επιχείρησή μας. Η συναλλαγματική ισοτιμία του Bitcoin κυμάνθηκε μεταξύ 15.500 και 70.000 $ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της εταιρείας, αλλά ο ισολογισμός μας συνεχίζει να αυξάνεται σε όρους bitcoin χωρίς μεταβλητότητα.
Είμαστε μόνο μια από τις πρώτες εταιρείες που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν πρέπει να είμαστε οι τελευταίοι. Επιχειρηματίες, κατασκευαστές, θιασώτες του bitcoin (και crypto) και, ειλικρινά, μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού θα βλέπουν όλο και περισσότερο την αξία της οικοδόμησης των επιχειρήσεων και της ζωής τους στο Πρότυπο Bitcoin. Όπως και εμείς, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να σταματήσουν να ανησυχούν για την ισοτιμία του bitcoin προς το δολάριο σήμερα, ή αύριο, ή τον επόμενο μήνα, ή ακόμα και φέτος και να αρχίσουν να σκέφτονται το bitcoin ως αποθήκη αξίας που θα αξίζει σαφώς περισσότερο. τις επόμενες δεκαετίες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: