Γιατί τα fashion brands στρέφονται στα αθλητικά είδη;

Γιατί τα fashion brands στρέφονται στα αθλητικά είδη;
Photo: pixabay.com
Έρευνα της Klarna σκιαγραφεί το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή.

Μπορεί να μην θεωρείται «fashion icon» με τη στενή έννοια του όρου, όπως οι Ιταλοί και οι Γάλλοι, όμως ο Έλληνας του 21ου αιώνα είναι σίγουρα ο τύπος που ενημερώνεται και υιοθετεί γρήγορα τα νέα στιλιστικά trends, επενδύοντας σημαντικά ποσά στην εξωτερική του εμφάνιση. Ως προς το στυλ, θα λέγαμε ότι μάλλον προτιμάει να φοράει επώνυμα ρούχα τα οποία είναι άνετα και μπορούν να συνδυαστούν εύκολα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η Klarna, η κορυφαία παγκοσμίως υπηρεσία πληρωμών και αγορών με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης, τα στοιχεία για την Ελλάδα αναδεικνύουν μία σημαντική αλλαγή στην αντίληψη της αθλητικής μόδας, τονίζοντας την αυξανόμενη αποδοχή και δημοτικότητά της στο καθημερινό ντύσιμο.

Σε ποσοστό της τάξης του 80,9% οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι τα αθλητικά ρούχα μπορούν να φορεθούν ανά πάσα στιγμή, γεγονός που σηματοδοτεί μία αλλαγή στα όρια που παραδοσιακά υπήρχαν μεταξύ αθλητικών ενδυμάτων και συμβατικής μόδας. Ωστόσο, το 9,6% εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα αθλητικά ενδύματα πρέπει να φοριούνται αποκλειστικά κατά την άσκηση του αθλητισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγαίνοντας γραφείο με … sporty διάθεση!

Ξεχάστε το αυστηρό dress code του γραφείου με τα κοστούμια, τις γραβάτες και τις pencil φούστες. Ένα από τα λίγα καλά κατάλοιπα της πανδημίας είναι το χαλαρό ντύσιμο στο εργασιακό περιβάλλον.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αρκετά fashion brands που είναι ταυτισμένα με πιο «κυριλέ» ενδυματολογικές προτάσεις να ενσωματώνουν όλο και περισσότερο την αθλητική ένδυση στις συλλογές τους για το καθημερινό στυλ. Όπως υπογραμμίζεται στην έρευνα της Klarna, η τάση αυτή δεν περιορίζεται μόνο σε brands αθλητικών ειδών, αλλά έχει επηρεάσει και τους δημοφιλείς οίκους μόδας, αποδεικνύοντας την ευελιξία και την ευρεία απήχηση των αθλητικών ρούχων. Ενδεικτικό είναι πως το 32,6% έχει παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια τα fashion brands έχουν προσθέσει σειρές αθλητικών ενδυμάτων στις συλλογές τους.

Επιπλέον, οι καταναλωτές επισημαίνουν την αναβίωση εμβληματικών ειδών αθλητικής ένδυσης, όπως οι φόρμες της Adidas, τα αθλητικά παπούτσια Nike Air Force και τα αθλητικά παπούτσια Puma Suede, τα οποία επιστρέφουν δυναμικά στη μόδα τους τελευταίους μήνες. Αυτά τα είδη, που κάποτε περιορίζονταν κυρίως σε αθλητική χρήση, τώρα είναι επιθυμητά για την άνεση, τη λειτουργικότητά τους και τη ρετρό γοητεία τους.

Οι καταναλωτές αναζητούν άνετες και ταυτόχρονα κομψές επιλογές και πολλές δεν διστάζουν να κάνουν και extreme συνδυασμούς, «σβήνοντας» για παράδειγμα την αυστηρότητα ενός κοστουμιού με sneakers!

Σε κάθε περίπτωση η δημοτικότητα του athleisure (athletic and leisurewear) – μία τάση που συνδυάζει τα αθλητικά ρούχα με το καθημερινό ντύσιμο – συνεχίζει να αυξάνεται, σηματοδοτώντας την ευρύτερη αποδοχή των αθλητικών ενδυμάτων ως μοντέρνα επιλογή για διάφορους χώρους πέρα από το γυμναστήριο ή το γήπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι προτιμούν οι Έλληνες καταναλωτές

Λάτρεις των αθλητικών ειδών οι Έλληνες καταναλωτές σε ποσοστό 79,9% χτίζουν την γκαρνταρόμπα τους επενδύοντας σε Nike, Adidas, New Balance κ.α., ενώ το 78,6% επιλέγει να αγοράζει από πολυκαταστήματα λιανικής πώλησης όπως Intersport, Cosmosport, Zakcret.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα καταναλωτών της Klarna διεξήχθη σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Dynata σε 10 χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ). Πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2024 σε ένα δείγμα 11.231 συμμετεχόντων και περιλαμβάνει τουλάχιστον 1.000 ερωτηθέντες σε κάθε χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: