Γιατί τα smartphones δεν αρέσουν στους κλέφτες;
- 13/02/2015, 18:00
- SHARE
Η απόφαση των κατασκευαστών να πρόσθέσουν λειτουργίες που αχρηστεύουν τα κλεμμένα κινητά προκαλεί μείωση των κλοπών σε τρεις μεγάλες πόλεις.
Τα νέα smartphones συνεχίζουν να προκαλούν θαυμασμό με τις δυνατότητες και τις επιδόσεις τους. Τώρα, ανάμεσα στα «κατορθώματα» για τα οποία μπορούν να υπερηφανεύονται, έρχεται να προστεθεί η δραματική μείωση των κλοπών των έξυπνων συσκευών σε τρεις μεγάλες πόλεις του κόσμου.
Η μείωση των κλοπών είναι αποτέλεσμα της απόφασης των κατασκευαστών να συμπεριλάβουν στο λογισμικό των τηλεφώνων εφαρμογές «kill switches», οι οποίες κάνουν τα κινητά «λιγότερο ελκυστικά» για τους κλέφτες τηλεφώνων.
Σύμφωνα με το Reuters, οι κλοπές iPhones μειώθηκαν κατά 40% στο Σαν Φρανσίσκο και κατά 25% στη Νέα Υόρκη, σε διάστημα 12 μηνών από την επιλογή της Apple να προσθέσει στις συσκευές της την εφαρμογή Activation Lock, το φθινόπωρο του 2013. Στο Λονδίνο, οι κλοπές smartphones μειώθηκαν στο μισό, σύμφωνα με τις αρχές.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, που είχε πρωτοστατήσει σε καμπάνια για την υποχρεωτική συμπερίληψη των «kill switches» στα νέα smartphones, μέσω αλλαγών στη νομοθεσία, δήλωσε δικαιωμένος με τα νέα. «Πετύχαμε αληθινή πρόοδο στην ανατροπή της επιδημίας με τις κλοπές των smartphones που βασάνιζε πολλές μεγάλες πόλεις πριν δύο χρόνια», δήλωσε ευχαριστημένος.
Η Apple, η Samsung και η Google έχουν συμπεριλάβει ήδη και οι τρεις σχετικές εφαρμογές στα κινητά τους. Η Microsoft θα συμπεριλάβει παρόμοια εφαρμογή σε επόμενη αναβάθμισή της, μέσα στη χρονιά.
Πέρα από το iOS της Apple, όπου το Activation Lock ενσωματώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, και η νεότερη έκδοση του Android Lollipop της Google περιέχει ενσωματωμένη αντίστοιχη λειτουργία. Κινητά που δεν περιέχουν ακόμα τις σχετικές δυνατότητες, μπορούν να τις αποκτήσουν μέσω των διαθέσιμων ενημερώσεων.
Στο λειτουργικό της Apple η λειτουργία είναι ενεργή by default, ενώ οι περισσότεροι άλλοι κατασκευαστές επιτρέπουν στους χρήστες την ενεργοποίηση της.