Γιατί τα tokens θα ηγηθούν του επόμενου κύματος χρηματοοικονομικής καινοτομίας

Γιατί τα tokens θα ηγηθούν του επόμενου κύματος χρηματοοικονομικής καινοτομίας
Representation of the Bitcoin cryptocurrency is seen in this illustration photo taken in Poland on August 2, 2020 (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
H καινοτομία έγκειται στη δημιουργία tokens, λέει ο Alex Tapscott, συγγραφέας του Web3: Charting the Internet’s Next Economic and Cultural Frontier.  

Σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) έχουν εκτιναχθεί από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε περισσότερα από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, με την Bank of America να προβλέπει μια αγορά ETF 50 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030. 

Οι επενδυτές προσελκύονται από τα ETF επειδή προσφέρουν διαφοροποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων με ευελιξία μετοχής, συχνά με χαμηλότερη αμοιβή. Αλλά αυτό από μόνο του δεν εξηγεί την επιτυχία τους

Στον πυρήνα τους, τα ETF είναι μια χρηματοοικονομική τεχνολογία που έχει εκδημοκρατίσει την πρόσβαση σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και στρατηγικές που κάποτε ήταν δύσκολο να προσεγγίσουν οι περισσότεροι επενδυτές: από ομόλογα μέχρι ξένες μετοχές και options. Μειώνοντας τα εμπόδια εισόδου και ενισχύοντας την ευελιξία, τα ETF άλλαξαν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επενδύουν.

Η επιτυχία των ETF δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Άλλες χρηματοοικονομικές καινοτομίες κατά τη διάρκεια της ιστορίας ακολούθησαν παρόμοια τροχιά — βελτιώνοντας την πρόσβαση, μειώνοντας τις τριβές και διευρύνοντας τις επιλογές. Τα αμοιβαία κεφάλαια (1924) επέτρεψαν στους επενδυτές να επενδύσουν σε ένα χαρτοφυλάκιο τίτλων. Η πρώτη κάρτα χρέωσης, η Diners Card (1950) επέτρεψε στους καταναλωτές να πληρώνουν για αγαθά χωρίς μετρητά, δημιουργώντας μια τεράστια αγορά. Οι χρηματιστηριακές εταιρείες (1975) άνοιξαν τις συναλλαγές μετοχών σε τακτικούς επενδυτές, ενώ οι διαδικτυακές τραπεζικές και χρηματιστηριακές εταιρείες (δεκαετία 1990) έκαναν τις τραπεζικές εργασίες πιο προσιτές σε άτομα με περιορισμένη κινητικότητα ή που ζούσαν σε απομακρυσμένες τοποθεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθεμία από αυτές τις τεχνολογίες ξεκίνησε σε μικρή κλίμακα και χρειάστηκε λίγος χρόνος για να διεισδύσουν στις αντίστοιχες αγορές τους.

Τα ETF, αρχικά, απορρίφθηκαν ως εξειδικευμένα προϊόντα, ίσως κατάλληλα για λίγους DIY επενδυτές αλλά όχι κατάλληλα για συμβούλους, εμπόρους, ιδρύματα, άτομα υψηλής καθαρής αξίας ή άλλους σημαντικούς παίκτες της Wall Street.

Αν και είναι αλήθεια ότι τα ETF ξεκίνησαν ως index funds, σήμερα οι περισσότερες εκκινήσεις ETF αφορούν ενεργές στρατηγικές. Σύμφωνα με τη BlackRock, τα ενεργά ETF αντιπροσώπευαν το 76% όλων των εισηγμένων ETF στις ΗΠΑ το 2023 και το 21% των παγκόσμιων εισροών ETF το ίδιο έτος.  

Η επιτυχία της αγοράς του ETF είναι ένα παράδειγμα του Διλήμματος του Καινοτόμου του Clay Christensen. Όταν αναδύεται μια νέα τεχνολογία, οι κατεστημένοι φορείς (σε αυτήν την περίπτωση οι παραδοσιακοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες) αργούν συχνά να την αγκαλιάσουν, επιτρέποντας στους ανατρεπτικούς καινοτόμους να κάνουν ένα κρίσιμο ξεκίνημα. Η θέση τους είναι κατανοητή, λέει ο Christensen. Στον κόσμο των επενδύσεων, οι μικροί DIY επενδυτές δεν είχαν πολλά χρήματα για να επενδύσουν.

Ο Christensen λέει ότι αγορές που δεν υπάρχουν δεν μπορούν να αναλυθούν. Τα ETF δημιούργησαν μια αγορά 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που δεν υπήρχε πριν.

Τα tokens και τα cryptos, όπως και τα ETF, έχουν τη δυνατότητα να εκδημοκρατίσουν την επενδυτική κοινότητα. Ειδικά τα tokens μπορούν να αντιπροσωπεύουν οτιδήποτε έχει αξία — μετοχές, ομόλογα, τέχνη, πνευματική ιδιοκτησία. Eίναι επίσης προσβάσιμα σε οποιονδήποτε σε όλο τον κόσμο με σύνδεση στο διαδίκτυο και εξαλείφει την ανάγκη για πολλούς παραδοσιακούς μεσάζοντες. Ενσωματωμένες τεχνολογίες, όπως τα έξυπνα συμβόλαια, μπορεί να αυτοματοποιήσουν λειτουργίες που χειρίζονται οι brokers, μειώνοντας τόσο τις τριβές όσο και τις χρεώσεις.

Η πρώτη εφαρμογή για tokens αφορούσε τα δολάρια ΗΠΑ. Τα tokenized δολάρια, γνωστά ως stablecoins, δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα να μετακινούν και να αποθηκεύουν αξία σε δολάρια και στη συνέχεια να διοχετεύουν αυτά τα δολάρια σε ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Τα stablecoins σήμερα ξεπερνούν τα 150 δισ. δολ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως και τα ETF, τα tokens έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέες αγορές (δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν επενδύουν χρήματα σε χρηματοπιστωτικές αγορές) και να κάνουν τα χρηματοοικονομικά προϊόντα πιο προσιτά και προσαρμόσιμα (τα token είναι απεριόριστα προγραμματιζόμενα). 

Οι κατεστημένοι φορείς δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουν ή να συνεργαστούν με αυτούς που πιέζουν τα οικονομικά σύνορα.

Ακριβώς όπως οι BlackRock, Vanguard, State Street και άλλοι από τη Wall Street εξελίχθηκαν σε «juggernauts» των ETF, η επόμενη γενιά οικονομικών δυνάμεων θα αναδυθεί από την επανάσταση των tokens.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: