Γιατί το Bitcoin μπορεί να φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό – Τι δείχνει γράφημα 

Γιατί το Bitcoin μπορεί να φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό – Τι δείχνει γράφημα 
golden bitcoin, conceptual image for crypto currency Photo: Shutterstock
Τα γραφήματα Candlestick είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη εργαλεία στην τεχνική ανάλυση

Σε ένα παρατεταμένο κανάλι χωρίς κατεύθυνση παραμένει κλειδωμένη, όπως φαίνεται, η τιμή του Bitcoin (BTC). Ωστόσο, ένα «διάγραμμα διακοπής τριών γραμμών» υποδηλώνει μια ανοδική προοπτική, που ευνοεί μια μετάβαση σε νέα ιστορικά υψηλά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinDesk Indices, το κορυφαίο κρυπτονόμισμα σε χρηματιστηριακή αξία σημείωσε τη Δευτέρα 14/10 άνοδο άνω του 5% στα 66.000 δολάρια, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος από τις 23 Αυγούστου.

Ωστόσο, το ημερήσιο candlesticks chart (τα γραφήματα Candlestick είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη εργαλεία στην τεχνική ανάλυση) υποδηλώνει μια ουδέτερη προοπτική, καθώς το BTC παραμένει παγιδευμένο σε ένα διορθωτικό φθίνον κανάλι διάρκειας επτά μηνών, που προσδιορίζεται από γραμμές τάσης που συνδέουν τα υψηλά που σημειώθηκαν τον Μάρτιο και τον Ιούνιο και τα χαμηλά που καταγράφηκαν τον Μάιο και τον Ιούλιο.

Ωστόσο, το three-line break διάγραμμα δείχνει ότι η διάσπαση του παρατεταμένου φθίνοντος καναλιού συνέβη τη Δευτέρα και η ευρύτερη ανοδική τάση από τα χαμηλά του Οκτωβρίου 2023 κοντά στα 30.000 δολ. έχει επαναληφθεί. Αν δικαιωθούν οι ταύροι, το BTC θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 73.000 δολ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το three-line break διάγραμμα μπορεί να μοιάζει με το διάγραμμα Candlestick, αλλά εστιάζει στις κινήσεις των τιμών και τις αλλαγές στην τάση, ενώ αγνοεί τον χρόνο, βοηθώντας τους traders να φιλτράρουν τις ακανόνιστες κινήσεις τιμών και τον «θόρυβο», ενώ υπολογίζουν τη συνεχιζόμενη τάση και τις πιθανές αντιστροφές τάσεων.

«Ένας Ιάπωνας trader περιέγραψε το three-line break διάγραμμα ως μια πιο λεπτή μορφή σημείων και γραφημάτων όπου οι αντιστροφές αποφασίζονται από την αγορά και όχι από αυθαίρετους κανόνες, που σημαίνει ότι μπορούμε να το προσαρμόσουμε στη δύναμη και τον δυναμισμό της αγοράς» ανέφερε ο αναλυτής Steve Nison στο βιβλίο του «Beyond Candlesticks». 

Το line break γράφημα αποτελείται από κατακόρυφα μπλοκ που ονομάζονται γραμμές ή ράβδοι (πράσινες και κόκκινες). Μια ανοδική αντιστροφή, που αντιπροσωπεύεται από μια νέα σύνθεση (πράσινη μπάρα), συμβαίνει όταν η τιμή κινείται υψηλότερα από το υψηλότερο σημείο των τριών τελευταίων κόκκινων γραμμών. Μια νέα κόκκινη γραμμή (bearish αντιστροφή) εμφανίζεται όταν η τιμή κινείται κάτω από το χαμηλότερο σημείο για τις τρεις προηγούμενες πράσινες γραμμές.

Μια ανοδική συνέχεια εμφανίζεται όταν η τιμή κινείται πάνω από την προηγούμενη πράσινη γραμμή, επιβεβαιώνοντας μια επέκταση της ήδη καθιερωμένης ανοδικής τάσης. Αυτό ακριβώς συνέβη τη Δευτέρα 14/10, με την πράσινη μπάρα να ξεπερνά τη γραμμή τάσης από τα υψηλά Μαρτίου και Απριλίου, όπως φαίνεται παρακάτω.

Ενώ η διάσπαση στο γράφημα διακοπής γραμμής υποδεικνύει το περιθώριο για ένα ράλι προς νέες κορυφές, οι traders θα πρέπει να προσέχουν δύο πράγματα: το πρώτο είναι το διάγραμμα Candlestick, το οποίο δείχνει ότι οι «ταύροι» απέτυχαν να εξασφαλίσουν μια θέση πάνω από τα 70.000 δολ. από τον Μάρτιο. Οι τιμές θα μπορούσαν και πάλι να αντιμετωπίσουν σκληρή αντίσταση γύρω από αυτό το επίπεδο.

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η bullish ακύρωση στο  line break γράφημα, που αντιπροσωπεύεται από μια νέα κόκκινη γραμμή που ανασύρει τις τιμές στο εσωτερικό του καναλιού. Τα αποτυχημένα ξεσπάσματα συχνά οδηγούν σε βαθύτερες διολισθήσεις τιμών, όπως παρατηρήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: