Γιατί το ΔΝΤ πιέζει την Ουκρανία για υποτίμηση του νομίσματος και αύξηση φόρων
- 04/09/2024, 19:40
- SHARE
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ασκεί πιέσεις στην Ουκρανία για μεγαλύτερη υποτίμηση του νομίσματός της, μείωση των επιτοκίων και εντατικοποίηση της είσπραξης φόρων, ώστε να περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Αυτές οι συστάσεις αναμένεται να περιλαμβάνονται στην επικείμενη έκθεση του ΔΝΤ.
Η αξιολόγηση, που ξεκινά σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης ύψους 15,6 δισ. δολαρίων, ενδέχεται να επιτρέψει την εκταμίευση 1,1 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, εάν διαπιστωθεί ότι η χώρα εκπληρώνει τους στόχους του προγράμματος και έχει εξασφαλίσει επαρκή κονδύλια και πολιτικές για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας είναι επιφυλακτική απέναντι σε περαιτέρω υποτίμηση της γρίβνα, καθώς το νόμισμα έχει ήδη χάσει πάνω από 10% της αξίας του από τον Οκτώβριο, όταν τερματίστηκε το καθεστώς σταθερής ισοτιμίας. Μια επιπλέον υποτίμηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα των τιμών στη χώρα.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι τόσο η υποτίμηση του νομίσματος όσο και η αύξηση των φόρων αποτελούν πολιτικά ευαίσθητες αποφάσεις, καθώς οι πολίτες ήδη υποφέρουν από τις επιπτώσεις του πολέμου.
Η Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική βοήθεια τόσο για στρατιωτική υποστήριξη όσο και για χρηματοδότηση από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Έως τώρα, η χώρα έχει λάβει περίπου 122 δισ. δολάρια διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλους συμμάχους, καθώς και από το ΔΝΤ.
Παρά τη βοήθεια αυτή, η Ουκρανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 15 δισ. δολαρίων για το επόμενο έτος, το οποίο δεν έχει καλυφθεί πλήρως από τις διεθνείς δεσμεύσεις. Για να συμβάλει στην κάλυψη αυτού του κενού, το ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από την κεντρική τράπεζα της χώρας να επιταχύνει την υποτίμηση του νομίσματος και να μειώσει τα επιτόκια, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού και να μειωθεί το κόστος δανεισμού.
Το Ταμείο επίσης θεωρεί ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση των φόρων είναι ανεπαρκή και ζητά, μεταξύ άλλων, να αυξηθεί ο ΦΠΑ από το τρέχον επίπεδο του 20%.