Γιατί το ΔΝΤ προβλέπει υποτονική ανάπτυξη – Οι παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο
- 10/10/2023, 18:16
- SHARE
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δημοσίευσε την Τρίτη την τελευταία του έκθεση για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, προβλέποντας υποτονική ανάπτυξη για το 2023 και το 2024, καθώς πολλές προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται και η νομισματική σύσφιξη αρχίζει να επιδρά. Το Ταμείο αναμένει πλέον ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,0% φέτος, από 3,5% το 2022. Για το επόμενο έτος, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,9%, μια μικρή διόρθωση προς τα κάτω από την πρόβλεψή του Απριλίου 2023 για 3,0%.
«Η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να υπολείπεται της προ πανδημίας πορείας της, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και υπάρχουν διευρυνόμενες αποκλίσεις μεταξύ των περιφερειών», διαπιστώνει η έκθεση. «Διάφορες δυνάμεις συγκρατούν την ανάκαμψη. Ορισμένες αντανακλούν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αυξανόμενο γεωοικονομικό κατακερματισμό. Άλλες είναι πιο κυκλικής φύσης, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, που είναι αναγκαία για τη μείωση του πληθωρισμού, της απόσυρσης της δημοσιονομικής στήριξης εν μέσω υψηλού χρέους και των ακραίων καιρικών φαινομένων».
Εκτός από τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει αυξημένος σε όλες τις προηγμένες οικονομίες έως το 2025, πολλά από τα προβλήματα που επιβάρυναν την παγκόσμια οικονομία το 2022 – τα υψηλά επίπεδα χρέους, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις – έχουν μεταφερθεί στο 2023, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της αβεβαιότητας και τις υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης. Και ενώ η επαναλειτουργία της Κίνας ενίσχυσε τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης νωρίτερα φέτος, η κρίση ακινήτων της χώρας αποτελεί πλέον έναν ακόμη καθοδικό κίνδυνο, όχι μόνο για την εγχώρια ανάπτυξη, καθώς η εμβάθυνση της κρίσης θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες δευτερογενείς επιπτώσεις.
Συνολικά, το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι οι κίνδυνοι για τις τελευταίες προοπτικές του είναι ελαφρώς πιο ισορροπημένοι σε σύγκριση με έξι μήνες πριν, όταν η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και την Ελβετία, καθώς και το φάντασμα μιας δυνητικά καταστροφικής χρεοκοπίας των ΗΠΑ έριχναν μεγάλες σκιές πάνω από την παγκόσμια οικονομία.
*Πηγή φώτο: statista