Γιατί το μακροπρόθεσμο κόστος ενός Grexit είναι ανυπολόγιστο
- 18/03/2015, 11:30
- SHARE
Σε editorial των Financial Times το Grexit παρουσιάζεται ως καταστροφή που δεν πρέπει να συμβεί.
Ως καταστροφή που δεν πρέπει να συμβεί, παρουσιάζεται το Grexit σε editorial των Financial Times. Όπως σημειώνεται, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε την Ευρώπη σε αχαρτογράφητα νερά και αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους:
«H απεχθής λέξη Grexit δεν θα έπρεπε να είχε επινοηθεί ποτέ. Πολύ χειρότερη από μια συμβατική χρεοκοπία, μια απόφαση για την αποχώρηση από ένα νόμισμα συνδέεται συχνότερα με ισχυρές αναταράξεις. Είναι κάτι που έχει συμβεί μόνο σε στιγμές ιστορικής αποτυχίας, όπως όταν η Γερμανία της Βαϊμάρης εγκατέλειψε το παλιό μάρκο. Δεν προκαλεί έκπληξη που οι αρχιτέκτονες του ευρώ δεν προέβλεψαν ρυθμίσεις για τη δυνατότητα εξόδου μιας χώρας», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Στο άρθρο των Financial Times υπογραμμίζεται το γεγονός πως η έκθεση των Ευρωπαίων στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερη από το 2012 και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των φωνών εντός αυτής που μιλούν για Grexit:
«Από το να υπομείνουν το κουραστικό παιχνίδι των υποσχέσεων που δίνονται κακόπιστα με αντάλλαγμα την παράταση των δανείων, πολλοί Ευρωπαίοι (συμπεριλαμβανομένων και των περισσότερων Γερμανών) θα προτιμούσαν η Ελλάδα να βάλει τέλος στο δράμα και να επιστρέψει στη δραχμή» και προστίθεται:
«Το κάνουν πιστεύοντας πως πλέον αυτό δεν θα δημιουργούσε υπαρξιακή κρίση στην Ευρώπη. Η οικονομική έκθεση στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερη από ό,τι το 2012. Όσοι είχαν ελληνικό χρέος το ξεφορτώθηκαν στο διάστημα αυτό. Τώρα υπάρχουν ισχυρά τείχη προστασίας που θα αποτρέψουν τη μετάσταση από μια χώρα στις άλλες. Τέλος, η ΕΚΤ είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές πιέσεις από ό,τι στο απόγειο της κρίσης πριν από τρία χρόνια».
«Η ευρωπαϊκή άγνοια είναι επικίνδυνη και για έναν άλλο λόγο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 98% μιας μεγάλης οικονομίας μπορεί να προστατευτεί από την αποτυχία μιας μικρής. Ορισμένοι μάλιστα θα καλωσόριζαν την έξοδο ενός μόνιμου ταραχοποιού», συμπληρώνει το δημοσίευμα και εξηγεί: «Αλλά μια τέτοια εκτίμηση ξεχνά την ουσία. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα δεχόταν ισχυρό πλήγμα. Η αναπόφευκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα απέτρεπε τους πλουσιότερους ψηφοφόρους από το να βοηθήσουν ξανά τους γείτονές τους σε μια οικονομική δυσκολία».