Γιατί το πάρτι τελείωσε για τα hedge funds
- 24/05/2016, 14:55
- SHARE
Η χρυσή εποχή του κλάδου των hedge funds τελείωσε, μαζί με τις τεράστιες αμοιβές και τις ανώτερες αποδόσεις.
Οι μάνατζερ των hedge funds που έχουν απολαβές δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν βρίσκονται πλέον σε άρνηση. Στο συνέδριο SALT των hedge funds, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Λας Βέγκας, διάχυτη ήταν η εντύπωση ότι οι αμοιβές πρέπει να μειωθούν.
«Οι αμοιβές είναι γελοίες» δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund Τζιμ Τσάνος. «Και μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση που έχουν παραμείνει σε τόσο υψηλά επίπεδα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα».
Ο Λέον Κούπερμαν, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του hedge fund Omega Advisors, είπε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο του ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κλάδου των hedge funds «δέχεται επίθεση».
Ποιο είναι το πρόβλημα; Τα hedge funds δεν επιτυγχάνουν πλέον τις υψηλές αποδόσεις του παρελθόντος. Ένα βαρόμετρο της απόδοσης των hedge funds, ο σταθμισμένος δείκτης HFRI Fund, δείχνει ετήσια απόδοση μόλις 1,7% για τα τελευταία πέντε χρόνια.
Αντίθετα, ο δείκτης S&P 500 είχε κατά μέσο όρο απόδοση 11% για την ίδια περίοδο.
Παρόλ’ αυτά, τα hedge funds απαιτούν τεράστια τέλη από τους πελάτες, στερώντας τους έτσι από ένα μεγάλο μέρος των αποδόσεων. Συγκεκριμένα, ο συνηθισμένος κανόνας αμοιβών είναι ο «δύο και είκοσι»: 2% επί του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού που ανατίθενται προς διαχείριση στο hedge fund, συν 20% των κερδών.
Πλέον, τα hedge funds είναι αντιμέτωπα με μια μίνι-εξέγερση από εκείνους τους διαχειριστές στοιχείων ενεργητικού που κάποτε τους εμπιστεύονταν.
Για παράδειγμα, το 2014, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο των ΗΠΑ, το CalPERS της Καλιφόρνια, ξεφορτώθηκε εντελώς τα hedge funds.
Η Ρόζλιν Τσανγκ, εκτελεστική διευθύντρια της China Investment Corporation, λέει ότι είναι «απογοητευμένη» με τις επιδόσεις των hedge funds που χρησιμοποιεί η εταιρεία της. Η Τσανγκ, της οποίας η εταιρεία διαχειρίζεται 200 δισεκατομμύρια δολάρια, άσκησε κριτική στα hedge funds επειδή υιοθετούν μια «λογική της αγέλης» και λαμβάνουν παρεμφερείς αποφάσεις.
«Πρέπει πραγματικά να πληρώνουμε ‘δύο και είκοσι’ και να τυγχάνουμε αυτής της αντιμετώπισης; Ίσως να μην έχουμε λάβει τη σωστή απόφαση» είπε.