Γιατί το Πεκίνο καλεί τις εταιρείες να μείνουν μακριά από τα τσιπ της Nvidia

Γιατί το Πεκίνο καλεί τις εταιρείες να μείνουν μακριά από τα τσιπ της Nvidia
epa11380762 An exterior view of the NVIDIA corporate signage on their building in Santa Clara, California, USA, 30 May 2024. The company reported a more than 260 percent increase in revenue compared to the first quarter of 2023. Nvidia stock will split after the close of trading on 07 June. EPA/JOHN G. MABANGLO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Κίνα ενθαρρύνει τις κινεζικές εταιρείες να στραφούν σε τοπικά κατασκευασμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Το Πεκίνο αυξάνει την πίεση στις εγχώριες επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν κινεζικής κατασκευής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αντί για προϊόντα της Nvidia, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την τοπική βιομηχανία ημιαγωγών και να αμβλύνει τις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με πηγές, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές αποθαρρύνουν την αγορά των τσιπ H20 της Nvidia, που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη και εκτέλεση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς όμως να επιβάλλουν επίσημη απαγόρευση, ώστε να μην επηρεάσουν αρνητικά τις κινεζικές νεοφυείς επιχειρήσεις AI ή να κλιμακώσουν τις εντάσεις με τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κίνηση αυτή στοχεύει στην αύξηση του μεριδίου αγοράς των εγχώριων κατασκευαστών, όπως οι Cambricon Technologies και Huawei, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει τις κινεζικές εταιρείες για ενδεχόμενους περαιτέρω περιορισμούς από τις ΗΠΑ. Παρόμοια οδηγία εκδόθηκε νωρίτερα φέτος, ζητώντας από τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων να προμηθεύονται περισσότερα τοπικά κατασκευασμένα τσιπ.

Από το 2022, οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει στη Nvidia να πωλεί τους πιο προηγμένους επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα. Ωστόσο, η Nvidia κατάφερε να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς, προσφέροντας μια ειδική σειρά τσιπ (H20) που πληροί τις απαιτήσεις των κανονισμών. Παρά τις κυρώσεις, η Κίνα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική αγορά για την εταιρεία, αντιπροσωπεύοντας το 12% των εσόδων της το τρίμηνο του Ιουλίου, με αύξηση 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Εν τω μεταξύ, οι κινέζοι κατασκευαστές τσιπ συνεχίζουν να εργάζονται για να καλύψουν το χάσμα με τη Nvidia, παρά τις προκλήσεις. Το Πεκίνο επενδύει δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις στον τομέα των ημιαγωγών, αλλά τα τοπικά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης εξακολουθούν να υστερούν σε σύγκριση με τα προϊόντα της Nvidia.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: