Γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης βραβεύει την επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα

Γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης βραβεύει την επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα
epa06272022 Opposition leader Maria Corina Machado delivers a press conference in Caracas, Venezuela, 17 October 2017. Machado asked the Parliament to appoint new members for the Electoral National Council after past Sunday's regional elections saw the goverment of Venezuelan President Nicolas Maduro obtain a wide majority. EPA/MIGUEL GUTIERREZ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παραλήπτρια βραβείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων γίνεται η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Μαρία Κορίνα Ματσάδο.

Η 56χρονη Ματσάδο, που ζει σε μυστική τοποθεσία στη Βενεζουέλα μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο τον Ιούλιο, ήταν υποψήφια για το βραβείο απέναντι στον Αζέρο ακτιβιστή Ακίφ Γκουρμπάνοφ και τη Γεωργιανή φεμινίστρια Μπαμπούτσα Παταράια.

Η Ματσάδο αφιέρωσε το βραβείο της σε “όσους αγωνίζονται (…) για την ελευθερία στη Βενεζουέλα”.

“Η σημασία αυτού του βραβείου είναι τεράστια, όχι μόνο για μένα αλλά για όλους όσοι αγωνίζονται μαζί, σήμερα, για την υπόθεση της ελευθερίας στη Βενεζουέλα”, ανέφερε σε απευθείας βιντεοσύνδεση.

Η Ματσάδο, η νίκη της οποίας επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 22 Αυγούστου, ανακηρύχθηκε νικήτρια με ποσοστό 52% των ψήφων από το εθνικό εκλογικό συμβούλιο το οποίο ωστόσο δεν δημοσιοποίησε τα πρακτικά των εκλογικών τμημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, που δημοσίευσε την καταμέτρηση των ψήφων από τα δικά της μέλη των εφορευτικών επιτροπών, ο υποψήφιός της Εδμούντο Γκονσάλες Ουρούτια εξασφάλισε ποσοστό άνω του 60% των ψήφων. Αντιμετωπίζοντας απειλή φυλάκισης στη χώρα του, ο τελευταίος αυτοεξορίστηκε στην Ισπανία, η οποία του έδωσε άσυλο.

Μετά την ανακοίνωση της επανεκλογής του Μαδούρο, ξέσπασαν διαδηλώσεις που οδήγησαν στον θάνατο 27 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 192. Περίπου 2.400 άνθρωποι έχουν εξάλλου συλληφθεί, σύμφωνα με επίσημη πηγή.

Περίπου επτά από 30 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έφυγαν από τη χώρα από το 2014 λόγω της πολιτικής και οικονομικής κρίσης και οι ειδικοί αναμένουν ένα νέο μεταναστευτικό κύμα.

Το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ, που συνοδεύεται από 60.000 ευρώ, τιμά από το 2013 μία προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών για τις “εξαιρετικές ενέργειές της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν”, υπενθυμίζει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Βάτσλαβ Χάβελ, αγωνιστής κατά του απολυταρχισμού, παντοτινό σύμβολο της εναντίωσης στον δεσποτισμό και πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και ακολούθως της Τσεχικής Δημοκρατίας από το 1989 έως το 2003, πέθανε στις 18 Δεκεμβρίου 2011, σε ηλικία 75 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: